Alla inlägg under juni 2012
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g små fina ärtor
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl olivolja
Gör så här:
Koka upp vatten och häll över de gröna ärtorna.
Mixa ärtorna med riven eller pressad vitlök och tillsätt olivoljan lite i tagen.
Ingredienser:
1 kg surt krusbärsmos (se här)
700-800 g (8-9 dl) socker
Gör så här:
Koka moset med socker under omrörning till marmeladkonsistens.
Häll upp på varma burkar och bind över.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ liten citron i skivor
2 apelsinskivor
2 kvistar färsk rosmarin (eller ½ msk torkad)
1 tsk flytande honung
100 g rumsvarmt smör
1-2 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
Gör så här:
Tvätta frukten i ljummet vatten.
Torka den väl.
Mixa snabbt citron- och apelsinskivor med skal, rosmarin och honung i matberedare.
Tillsätt smör, sambal, vitlök och salt och kör ytterligare några varv.
Packa smöret i en skål, ställ det kallt till serveringen eller lägg in det i folie och frys.
Ingredienser:
1½ kg rabarber
2 apelsiner
700 g (8 dl) socker
1 dl vatten
Gör så här:
Skölj, skala och skär rabarbern i små bitar.
Riv av det gula på apelsinskalen och pressa ur saften.
Lägg rabarbern i en syltgryta och häll på vattnet.
Rör ner socker, apelsinskal och saft.
Koka marmeladen långsamt under omrörning tills önskad konsistens.
Häll upp på varma burkar och bind över.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
cirka 50 g rumsvarmt smör
2 msk pepparrortsvisp
1 pressad vitlöksklyfta
Salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Blanda smör, pepparrotsvisp, vitlök, salt och peppar i en skål.
Stjälp upp på ett bakplåtspapper och forma till en rulle.
Ställ i kylskåp till smöret stelnat.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
3 tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
1 hackad spansk röd peppar
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
½ tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
½ dl farinsocker
½ dl äppelcidervinägr
Ev. ½ dl vatten
½ dl hackad bladpersilja
Gör så här:
Gör ett kryss i toppen på tomaterna och sätt dem på en gaffel.
Doppa ner dem i kokande vatten några sekunder och drag sedan bort skalet.
Hacka grönsakerna och löken och fräs dem i olja i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt blandningen sjuda utan lock på svag värme ca 20 minuter.
Eventuellt behövs det lite vatten i koket.
Låt relishen svalna och ställ in den i kylskåpet.
Servera chilirelishen till hamburgare eller grillad korv.
Ingredienser:
1 kg surt äpplemos (se här)
600-800 g (7-9 dl) socker
Gör så här:
Blanda äpplemos och socker i en syltgryta.
Koka marmeladen långsamt under omrörning till önskad konsistens.
Häll upp på varma burkar och bind över.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
250 g champinjoner
2 paprikor i olika färger
2 paket bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kg högrev
5 dl vatten
1 dl rött vin
5 msk oxfond med vin
1 mellanstor kålrot
3-4 morötter (gärna i olika färger)
3 dl vispgrädde
1 msk tamarisoja
1 dl färsk timjan
Salt
Peppar
Smör och raspolja att steka i
Gör så här:
Fräs bacon, finhackad lök samt vitlök med skivade champinjoner och paprika.
Lägg upp på fat.
Skär köttet i 3-4 centimeter stora bitar och bryn i smör och olja i samma panna.
Stek i omgångar så att köttet inte kokar.
Stek på hög värme.
Lägg över köttet i en gryta tillsammans med vatten, vin och fond.
Låt allt koka i cirka 30 minuter.
Skala morötter och kålrot och skär i stavar eller bitar.
Lägg sedan ner rotfrukterna och låt koka ytterligare 30 minuter.
Rör ner grädde och finhackad timjan och grönsaks- och baconfräset.
Låt allt koka ihop under 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer fond.
Tillsätt gärna en skvätt tamarisoja också.
Servera med valfritt tillbehör.
Garnera gärna med en kvist timjan.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 |
17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | ||||
|