Alla inlägg under juni 2012

Av Maria - 7 juni 2012 18:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

250 g små fina ärtor

2 vitlöksklyftor

ca 1 dl olivolja


Gör så här:

Koka upp vatten och häll över de gröna ärtorna.

Mixa ärtorna med riven eller pressad vitlök och tillsätt olivoljan lite i tagen.

Av Maria - 7 juni 2012 09:15




Ingredienser:

1 kg surt krusbärsmos (se här)

700-800 g (8-9 dl) socker


Gör så här:

Koka moset med socker under omrörning till marmeladkonsistens.

Häll upp på varma burkar och bind över.




Av Maria - 6 juni 2012 14:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
½ liten citron i skivor

2 apelsinskivor

2 kvistar färsk rosmarin (eller ½ msk torkad)

1 tsk flytande honung

100 g rumsvarmt smör

1-2 tsk sambal oelek

1 pressad vitlöksklyfta

½ tsk salt


Gör så här:
Tvätta frukten i ljummet vatten.

Torka den väl.

Mixa snabbt citron- och apelsinskivor med skal, rosmarin och honung i matberedare.

Tillsätt smör, sambal, vitlök och salt och kör ytterligare några varv.

Packa smöret i en skål, ställ det kallt till serveringen eller lägg in det i folie och frys.




Av Maria - 6 juni 2012 09:00




Ingredienser:

1½ kg rabarber

2 apelsiner

700 g (8 dl) socker

1 dl vatten


Gör så här:

Skölj, skala och skär rabarbern i små bitar.

Riv av det gula på apelsinskalen och pressa ur saften.

Lägg rabarbern i en syltgryta och häll på vattnet.

Rör ner socker, apelsinskal och saft.

Koka marmeladen långsamt under omrörning tills önskad konsistens.

Häll upp på varma burkar och bind över.




Av Maria - 6 juni 2012 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

cirka 50 g rumsvarmt smör

2 msk pepparrortsvisp

1 pressad vitlöksklyfta

Salt

Nymalen svartpeppar


Gör så här:

Blanda smör, pepparrotsvisp, vitlök, salt och peppar i en skål.

Stjälp upp på ett bakplåtspapper och forma till en rulle.

Ställ i kylskåp till smöret stelnat.

Av Maria - 5 juni 2012 14:30




Antal: 6 portioner


Ingredienser:

3 tomater

1 röd paprika

1 gul paprika

1 hackad spansk röd peppar

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

½ tsk mald kanel

1 tsk mald ingefära

1 tsk salt

1 krm cayennepeppar

½ dl farinsocker

½ dl äppelcidervinägr

Ev. ½ dl vatten

½ dl hackad bladpersilja


Gör så här:
Gör ett kryss i toppen på tomaterna och sätt dem på en gaffel.

Doppa ner dem i kokande vatten några sekunder och drag sedan bort skalet.

Hacka grönsakerna och löken och fräs dem i olja i en kastrull.

Tillsätt resten av ingredienserna och låt blandningen sjuda utan lock på svag värme ca 20 minuter.

Eventuellt behövs det lite vatten i koket.

Låt relishen svalna och ställ in den i kylskåpet.

Servera chilirelishen till hamburgare eller grillad korv.




Av Maria - 5 juni 2012 09:00




Ingredienser:

1 kg surt äpplemos (se här)

600-800 g (7-9 dl) socker


Gör så här:
Blanda äpplemos och socker i en syltgryta.

Koka marmeladen långsamt under omrörning till önskad konsistens.

Häll upp på varma burkar och bind över.




Av Maria - 5 juni 2012 06:15

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

250 g champinjoner

2 paprikor i olika färger

2 paket bacon

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 kg högrev

5 dl vatten

1 dl rött vin

5 msk oxfond med vin

1 mellanstor kålrot

3-4 morötter (gärna i olika färger)

3 dl vispgrädde

1 msk tamarisoja

1 dl färsk timjan

Salt

Peppar

Smör och raspolja att steka i


Gör så här:

Fräs bacon, finhackad lök samt vitlök med skivade champinjoner och paprika.

Lägg upp på fat.

Skär köttet i 3-4 centimeter stora bitar och bryn i smör och olja i samma panna.

Stek i omgångar så att köttet inte kokar.

Stek på hög värme.

Lägg över köttet i en gryta tillsammans med vatten, vin och fond.

Låt allt koka i cirka 30 minuter.

Skala morötter och kålrot och skär i stavar eller bitar.

Lägg sedan ner rotfrukterna och låt koka ytterligare 30 minuter.

Rör ner grädde och finhackad timjan och grönsaks- och baconfräset.

Låt allt koka ihop under 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer fond.

Tillsätt gärna en skvätt tamarisoja också.

Servera med valfritt tillbehör.

Garnera gärna med en kvist timjan.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12
13
14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27
28
29 30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards