Alla inlägg under augusti 2012

Av Maria - 8 augusti 2012 09:34

Ingredienser:

1 kg hallon

1 kg persikor

2 pkt (660 g) syltsocker 1+3 eller 1 pkt (1 kg) syltsocker


Gör så här:

Hallonsylten: Rensa hallonen. Blanda hallonen och ett paket sylsocker 1+3 eller ett halvt paket vanligt syltsocker. Koka upp under omrörning och låt därefter koka i ytterligare 2 minuter. Tag grytan från värmen och skumma noga.

Persikosylten: Skålla, skala och skär persikorna i små bitar. Bland persikoblandingen med resterande syltsocker och koka under omrörning i 5-10 minuter beroende på hur mogna persikorna är. Tag grytan från värmen och skumma noga.

Upphällningen av sylterna: Häll upp ett par centimeter av den ena sylten (hallon eller persika) i burkar. Ställ i kylskåp för att svalna och stelna. Häll upp lika mycket av den andra sylten ovanpå den kalla och ställ in i kylen. Upprepa tills burkarna är fyllda och förslut dem väl när de är fulla. Förvara svalt.



Det går utmärkt att byta ut hallon och persikor mot andra frukter och bär som passar bra ihop.

ANNONS
Av Maria - 7 augusti 2012 11:00

Ingredienser:

1 kg plommon

1 kg syltsocker

50 g skalad mandel

½ dl plommonbrännvin


Gör så här:

  • Skölj plommonen noga och kärna ur dem.
  • Skär dem i bitar.
  • Blanda plommon och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter.
  • Tillsätt mandel och plommonbrännvin.
  • Skumma noga och häll upp på varma, välrengjorda burkar.
  • Fyll upp ända till kanten och sätt på varma, välrengjorda lock och förvara svalt.
ANNONS
Av Maria - 6 augusti 2012 07:01

Ingredienser:

500 g morötter

400 g apelsiner

2 citroner

500 g fruktsocker

5 tsk pektin


Gör så här:

  • Skala och riv morötterna fint.
  • Skala apelsiner och citroner och skär dem i små bitar eller mixa dem.
  • Lägg de rivna morötterna, citrushacket och allt utom 1 dl fruktsocker i en kastrull och sjud under omrörning i 15 minuter.
  • Blanda det undantagna fruktsockret med pektinet och rör ner det i marmeladen.
  • Koka ytterligare 5 minuter.
  • Tillsätt ev. konserveringsmedel.
  • Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar.
  • Förvara i kylskåp.
Av Maria - 5 augusti 2012 11:00

Ingredienser:

1-1½ kg plommon

1 kg syltsocker

2 kanelstänger

4 stjärnanis

200 g sötmandel


Gör så här:

  • Skålla, skala och kärna ur plommonen.
  • Skär plommonhalvorna i mindre bitar.
  • Skålla och skala mandeln.
  • Lägg plommonhacket och kryddorna i en gryta och koka i 10 minuter under omrörning.
  • Tillsätt syltsocker och mandlar och koka i 2-3 minuter.
  • Tag grytan från värmen och skumma noga.
  • Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
  • Förslut och förvara svalt.
Av Maria - 4 augusti 2012 11:00

Ingredienser:

1 kg plommon, gärna Victoria

1 pkt syltsocker 1+3

1-2 tsk mald kanel

50 g hackad mandel


Gör så här:

  • Skålla, skala och kärna ur plommonen.
  • Blanda plommon, syltsocker 1+3 och kanel i en kastrull och koka under omrörning i 2-3 minuter.
  • Blanda i mandelhacket.
  • Skumma noga.
  • Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
  • Förslut och förvara svalt.
Av Maria - 3 augusti 2012 11:00

Ingredienser:

1½ kg mogna persikor

1 tsk färsk mynta

1 kg syltsocker


Gör så här:

  • Skålla och skär persikorna i bitar.
  • Blanda persikobitarna med syltsockret och myntabladen i kastrull och koka i 2-5 minuter beroende på hur mogna persikorna är.
  • Tag kastrullen från värmen.
  • Skumma noga och låt stå i 15 minuter.
  • Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
  • Förslut och förvara kallt.
Av Maria - 2 augusti 2012 11:00

Ingredienser:

1 kg mogna päron

½ g saffran

1 röd chilifrukt

3 dl vit sirap

3-5 dl syltsocker, beronde på sötman i päronen


Gör så här:

  • Skala päronen.
  • Dela dem och tag bort kärnhuset.
  • Skär dem i tunna skivor och lägg dem i en kastrull tillsammans med saffran och vit sirap.
  • Koka under lock i 5-10 minuter.
  • Skölj under tiden chilin, dela den och skär den i mycket små bitar.
  • Lägg i chilin och syltsockret i grytan och koka i ytterligare 2 minuter.
  • Häll upp på varma, rena burkar.
  • Förvara kallt.

Den här marmeladen är god till bland annat ost eller rostat bröd.

Av Maria - 1 augusti 2012 11:00

Ingredienser:

500 g papayakött i små bitar

1 dl vatten

400-500 g hallon

500 g syltsocker


Gör så här:

  • Lägg papaya, hallon och syltsocker i en gryta och koka i 5 minuter.
  • Skumma väl.
  • Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut.
  • Förvara svalt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se