Alla inlägg under september 2012

Av Maria - 22 september 2012 15:45




Ingredienser:

1 kg plommon


Sockerlag:

4-5 dl socker

1 liter vatten

½ tsk askorbinsyra


Gör så här:

Skala ev. plommonen och kärna ur dem om så önskas.

Koka upp sockerlagen och tillsätt askorbinsyran.

Lägg ner plommonen och koka dem mjuka utan att de faller sönder.

Ta upp plommen med hålslev och låt dem kallna.

Kyl lagen.

Lägg i frysförpackningar och häll på sockerlag så att det täcker.

Frys in.




ANNONS
Av Maria - 21 september 2012 19:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ purjolök

Smör till stekning

1-2 msk vetemjöl

6 dl grönskaksbuljong

4 dl mjölk

3 dl riven prästost

Salt

Svartpeppar

1 äggula

1 dl vispgrädde

1 msk kumminfrö


Gör så här:
Finstrimla purjolöken och fräs den i smör.

Pudra över mjölet och rör om.

Tillsätt buljong och mjölk.

Låt koka i 5 minuter och ta från värmen.

Tillsätt osten och låt den smälta.

Smaksätt med salt och peppar.

Låt soppan bli varm utan att koka.

Vispa äggulan med grädden och vispa ner det i soppan.

Rosta kumminfrö i en het torr panna och strö över soppan i tallriken.




ANNONS
Av Maria - 20 september 2012 14:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 msk smör eller margarin

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk eller gräddmjölk

Salt

Peppar


Gör så här:

Fräs matfett och mjöl någon minut utan att det tar färg.

Späd med mjölk, lite i taget, under omrörning.

Koka såsen sakta i ca 5 minuter, smaka av med salt och peppar.




Av Maria - 19 september 2012 14:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl turkisk yoghurt

ca 3/4 dl soltorkade tomater

1 msk finhackad mynta

½ tsk strösocker

Salt

Finmald svartpeppar


Gör så här:

Kör 1 dl yoghurt och avrunna soltorkade tomater i en mixer eller använd stavmixer.

Blanda med resten av ingredienserna.




Av Maria - 18 september 2012 15:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olja

½ röd paprika

1 förpackning krossade tomater

1 tsk råsocker

Salt

Svartpeppar

Försk koriander, persilja, timjan, myntan


Gör så här:

Skala och finhacka lök och vitlök och stek den glansig i olja i en kastrull.

Hacka paprikan och låt den steka med.

Tillsätt tomaterna och sockret och låt allt puttra på svag värme tills såsen tjocknat och överflödig vätska försvunnit.

Smaka av med salt, peppar och örter.




Av Maria - 17 september 2012 15:45




Ingredienser:

4½ kg tomater

1 dl ättikssprit

4 dl vatten

1½ kg (18 dl) socker

1 msk salt

1 msk nejlikor

1 kanelstång

(1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig marmelad)


Gör så här:

Skålla och flå tomaterna.

Häll ättikslagen över tomaterna i en gryta och låt stå över natten.

Sila ifrån lagen och låt tomaterna rinna av.

Koka ihop lagen med socker, salt coh kryddor.

Tillsätt tomaterna och låt koka ca 3 timmar, eller tills massan är mörk och tjock.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite marmelad).

Häll upp marmeladen på varma burkar och bind över.




Av Maria - 16 september 2012 18:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

Smör till stekning

2 msk vetemjöl

1 liter skinkspad eller hönsbuljong

ca 500 g hackad grönkål

Ev. 1 dl vispgrädde

1 dl hackad gräslök

Grovmalen svartpeppar


Gör så här:

Skala och hacka löken och stek den glansig i smör i en kastrull.

Pudra över mjölet och rör om.

Slå på skinkspad eller buljong och rör ner grönkålen.

Låt koka upp.

Tillsätt ev grädde.

Blanda ner gräslök och svartpeppar precis innan servering.




Av Maria - 15 september 2012 06:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 10 minuter + ca 20 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g smör

2 msk kallt vatten

1 tsk kumminfrön


Fyllning:

200 g riven västerbottensost

3 ägg

3 dl matgrädde

½ tsk salt

1 nypa svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen.

Rosta gärna kumminfröna i en torr het stekpanna först.

Tryck ut degen i en springform, nagga botten med en gaffel.

Förgrädda i 10 minuter.

Bred ut den rivna osten i pajskalet.

Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.

Häll äggstanningen över osten och grädda i ytterligare ca 20 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se