Alla inlägg under september 2012

Av Maria - 14 september 2012 15:00




Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 60 minuter


Ingredienser:

Smör till formen

1 rödlök

200 g riven gruyêre

2½ dl mjölk

2½ dl grädde

1 ägg

Salt

Peppar

Riven muskot


Gör så här:

Smörj en gratängform.

Skala och skiva potatis och rödlök tunt.

Varva potatis, lök och ost i formen.

Vispa ihop mjölk, grädde, ägg, salt, peppar och muskot.

Häll på gräddblandningen och grädda i 175 grader tills potatisen är mjuk, ca 60 minuter.




ANNONS
Av Maria - 13 september 2012 10:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g morötter

2 msk russin

1 msk olivolja

2 msk honung

1 msk pressad citron

1-2 tsk finriven färsk ingefära

Salt

2 msk pinjenötter

2 msk grovt hackad bladpersilja


Gör så här:

Skala och skär morötterna i tunna skivor.

Koka morötterna i 3-4 minuter.

Häll av vattnet och låt svalna.

Tillsätt russin, olivolja, honung, citron, ingefära och salt efter smak.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.

Strö på pinjenötter och bladpersilja.




ANNONS
Av Maria - 12 september 2012 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g färska rödbetor

ca 3 dl outspädd körsbärssaft

½ tsk salt

2 vitlöksklyftor

1 tsk stötta korianderfrön

Ev. 1 bit färsk chilipeppar


Gör så här:

Koka rödbetorna med skal tills de är nätt och jämt mjuka.

Skölj dem under rinnade kallt vatten och gnid av skalen.

Skär i lagom stora mumsbitar och lägg i en burk.

Koka upp körsbärssaften med salt, krossade vitlöksklyftor och stötta korianderfrön samt ev 1 bit finhackad chilipeppar.

Sjud några minuter och låt lagen kallna.

Häll lagen över rödbetorna.

Låt stå och dra på svalt ställe ett par dagar.

Av Maria - 11 september 2012 06:00




Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + 30-35 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

1½ dl vetemjöl

1½ dl grahamsmjöl

Ev. 1 tsk dillfrö

125 g smör eller margarin

2-3 msk kallt vatten


Fyllning:

500 g räkor och kräftstjärtar

200 g grovriven västerbottenost

1 kruka hackad dill

4 ägg

3 dl matlagningsgrädde

Salt

Peppar


Gör så här:

Sätt på ugnen på 225 grader.

Blanda snabbt ihop mjöl, ev dillfrö och smör till en grynig massa.

Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.

Klä en pajform med degen, förgrädda i 10 minuter.

Fyll sedan pajskalet med räkor, kräftstjärtar, ost och dill.

Vispa ihop äggstanningen, slå den i pajskalet och grädda i 30-35 minuter.




Av Maria - 10 september 2012 18:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ skivad purjolök

1 hackad gul lök

2 hackade vitlöksklyftor

2 rivna morötter

Olja till stekning

1 tsk curry

1 tsk ingefära

1 liter grönsaksbuljong

2 dl röda linser

1 burk tomatkross

1 dl kokosmjölk

Salt

Chilipasta

Lime


Gör så här:

Fräs grönsakerna mjuka i olja med kryddorna.

Häll på buljong och linser, låt koka i ca 10 minuter.

Häll på tomatkross och kokosmjölk, låt allt bli varmt, smaka av med salt, chili och pressad lime.




Av Maria - 9 september 2012 15:45




Ingredienser:

1 kg gröna tomater

Vatten

Rivet skal av 2 citroner

20 g hel ingefära

600 g (7 dl) socker

(1 krm natriumbensoat per kg färdig marmelad)


Gör så här:

Skålla och flå tomaterna.

Skär tomaterna i bitar och lägg dem i en syltgryta.

Häll på lite vatten och tillsätt citronskal och ingefära.

Koka tomaterna under lock, till de är väl mosade.

Rör då och då.

Tillsätt sockret och låt marmeladen koka långsamt under omrörning till önskad konsistens.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite av marmeladen).

Häll upp marmeladen på varma burkar och bind över.




Av Maria - 8 september 2012 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl vatten

2 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

1 msk soja

Ev. salt

Ev. Svartpeppar


Gör så här:

  • Lägg i vatten i kastrull.
  • Blanda vetemjöl och grädde.
  • Rör ner det i såsen.
  • Tillsätt sojan.
  • Låt koka på svag värme 3-5 minuter.
  • Salta och peppra om det behövs.
Av Maria - 7 september 2012 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g grisfilé

200 g färska eller djupfrysta champinjoner

Smör

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk senap

1 pressad vitlöksklyfta

½ dl hackad persilja

3 dl vispgrädde


Gör så här:

  • Skär filén i 2 cm tjocka skivor.
  • Skölj av och skiva champinjonerna.
  • Bryn köttet i smör i en stekpanna.
  • Ta upp det.
  • Bryn champinjonerna.
  • Lägg tillbaka köttet.
  • Tillsätt salt, peppar, senap, vitlök, persilja och vispgrädde.
  • Låt koka ihop ca 5 minuter.
  • Servera med kokt ris eller potatis och en sallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se