Alla inlägg under september 2012
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 60 minuter
Ingredienser:
Smör till formen
1 rödlök
200 g riven gruyêre
2½ dl mjölk
2½ dl grädde
1 ägg
Salt
Peppar
Riven muskot
Gör så här:
Smörj en gratängform.
Skala och skiva potatis och rödlök tunt.
Varva potatis, lök och ost i formen.
Vispa ihop mjölk, grädde, ägg, salt, peppar och muskot.
Häll på gräddblandningen och grädda i 175 grader tills potatisen är mjuk, ca 60 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g morötter
2 msk russin
1 msk olivolja
2 msk honung
1 msk pressad citron
1-2 tsk finriven färsk ingefära
Salt
2 msk pinjenötter
2 msk grovt hackad bladpersilja
Gör så här:
Skala och skär morötterna i tunna skivor.
Koka morötterna i 3-4 minuter.
Häll av vattnet och låt svalna.
Tillsätt russin, olivolja, honung, citron, ingefära och salt efter smak.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Strö på pinjenötter och bladpersilja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g färska rödbetor
ca 3 dl outspädd körsbärssaft
½ tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 tsk stötta korianderfrön
Ev. 1 bit färsk chilipeppar
Gör så här:
Koka rödbetorna med skal tills de är nätt och jämt mjuka.
Skölj dem under rinnade kallt vatten och gnid av skalen.
Skär i lagom stora mumsbitar och lägg i en burk.
Koka upp körsbärssaften med salt, krossade vitlöksklyftor och stötta korianderfrön samt ev 1 bit finhackad chilipeppar.
Sjud några minuter och låt lagen kallna.
Häll lagen över rödbetorna.
Låt stå och dra på svalt ställe ett par dagar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + 30-35 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
Ev. 1 tsk dillfrö
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
500 g räkor och kräftstjärtar
200 g grovriven västerbottenost
1 kruka hackad dill
4 ägg
3 dl matlagningsgrädde
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt på ugnen på 225 grader.
Blanda snabbt ihop mjöl, ev dillfrö och smör till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
Klä en pajform med degen, förgrädda i 10 minuter.
Fyll sedan pajskalet med räkor, kräftstjärtar, ost och dill.
Vispa ihop äggstanningen, slå den i pajskalet och grädda i 30-35 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ skivad purjolök
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 rivna morötter
Olja till stekning
1 tsk curry
1 tsk ingefära
1 liter grönsaksbuljong
2 dl röda linser
1 burk tomatkross
1 dl kokosmjölk
Salt
Chilipasta
Lime
Gör så här:
Fräs grönsakerna mjuka i olja med kryddorna.
Häll på buljong och linser, låt koka i ca 10 minuter.
Häll på tomatkross och kokosmjölk, låt allt bli varmt, smaka av med salt, chili och pressad lime.
Ingredienser:
1 kg gröna tomater
Vatten
Rivet skal av 2 citroner
20 g hel ingefära
600 g (7 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdig marmelad)
Gör så här:
Skålla och flå tomaterna.
Skär tomaterna i bitar och lägg dem i en syltgryta.
Häll på lite vatten och tillsätt citronskal och ingefära.
Koka tomaterna under lock, till de är väl mosade.
Rör då och då.
Tillsätt sockret och låt marmeladen koka långsamt under omrörning till önskad konsistens.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite av marmeladen).
Häll upp marmeladen på varma burkar och bind över.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl vatten
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 msk soja
Ev. salt
Ev. Svartpeppar
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g grisfilé
200 g färska eller djupfrysta champinjoner
Smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk senap
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|