Alla inlägg under november 2012

Av Maria - 24 november 2012 19:45




Antal: 20 stycken


Ingredienser:

175 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

Skalrasp av 1 apelsin

2 tsk aromatisk tinktur, glöggessens som kan köpas på apotek

1 burk grönt strössel


Gör så här:

Hacka chokladen fint.

Koka upp grädden, rör ner chokladhack, apelsinrasp och tinkturen.

Ställ kastrullen svalt tills massan stelnar.

Forma små kulor, rulla dem i strössel och förvara svalt.


Smaken förstärks om man låter 1 dl russin dra i sig 2 dl glögg och petar in några russin i varje chokladkula.




ANNONS
Av Maria - 23 november 2012 16:30

Ingredienser:

2 ägg

5 msk socker

½ g stött saffran

2 dl vispgrädde

1 dl russin


Gör så här:

Vispa ägg och socker och tillsätt saffran.

Häll i grädden och vispa blandningen tjock och pösig.

Tillsätt russinen.

I glassblandningar med hela bär eller med russin är det extra viktigt att röra om i smeten under infrysningen.

Annars packar sig de tyngre fruktbitarna på botten av bunken.

ANNONS
Av Maria - 22 november 2012 22:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Köttsoppan:

1 gul lök

Smör eller kokosfett att steka i

500-600 g blandfärs

½ tsk chilipulver

Salt

Peppar

1 stor klyfta vitkål

2 röda paprikor

1 burk krossade tomater

Vatten


Ostkräm:

150 g fetaost

2 dl créme fraiche

Peppar

Basilikablad


Tillbehör:

Några basilika blad

1 liten burk svarta oliver


Gör så här:

Köttsoppan: Finhacka och stek löken mjuk i smör eller kokosfett. Tillsätt köttfärsen och fortsätt steka. Krydda med chilipeppar, salt och peppar. Skär vitkålen i tunna strimlor och paprikorna i bitar och tillsätt dem. Mixa de krossade tomaterna, tillsätt dem och låt det hela koka upp. Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Oströra: Mosa fetaosten och blanda med créme fraichen och hackad basilika. Smaka av med peppar.

Servera soppan med fetaoströran, lite svarta oliver och basilikablad.

Av Maria - 22 november 2012 11:15

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter

 

Ingredienser:

2 liter poppade popcorn

200 g socker

175 g smör

1 dl glykos

½ tsk vaniljsocker

½ tsk bakpulver

½ tsk salt


För rosa popcorn:

Röd hushållsfärg, några droppar

2 msk strössel


För karamellpopcorn med mandel:

1 dl hackad mandel


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Sprid ut de poppade popcornen på en plåt med bakplåtspapper.

Koka upp socker, smör och glykos i en tjockbottnad kastrull, koka under omrörning tills karamellen når 135 grader.

Ta av kastrullen från värmen och rör ned vanliljsocker, bakpulver och salt.

För rosa popcorn, så tillsätter man rör hushållsfärg och strössel i karamellen.

Och för karamellpopcorn med mandel så strör man hackad mandel över popcornen.

Häll över karamellen och hjälp till med en värmetålig slickepott så att karamellen blir jämt fördelad över popcornen.

Baka karamellpopcornen i ugnen i ca 10 minuter.

Ta ut och låt svalna helt.

Bryt isär karamellpopcornen i bitar och lägg i fina små påsar eller i en tättslutande burk.

Håller i upp till två veckor.

Av Maria - 22 november 2012 10:30

Antal: ca 45 kakskorpor

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter 


Ingredienser:

2½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 msk kakao

50 g smör eller magarin

1 dl strösocker

1 ägg

50 g sötmandel

50 g salta jordnötter


Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och kakao.

Rör smöret smidigt, tillsätt socker och ägg.

Vänd ner mjölblandningen samt hela mandlar och nötter.

Rulla ut degen till 3 längder, ca 4 cm breda och lägg dem på pappersklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 15 minuter.

Låt längderna svalna och skär dem i 2 cm breda bitar.

Bakat · Jul
Av Maria - 21 november 2012 10:30

Antal: 4 portioner

ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

Spett:

3 kycklingfiléer

8-12 grillspettspinnar

1 dl sweet and sour-sås

2 msk sojasås


Quinoasallad:

2 dl quiona

½ honungsmelon

1 förpackning kokta kidneybönor, ca 400 g

1 gul eller röd paprika

1 liten påse rucola


Jordnötssås:

Stekspad från kycklingen

2 dl créme fraiche

4 msk jordnötssmör

Ev sambal oelek


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär kycklingfilén i 3-4 skivor per filé på längden och trä upp på spett.

Häll sweet and sour-sås, soja och olivolja över spetten och vänd om ordentligt.

Lägg spetten i en ugnsform och ugnsstek i ca 15 minuter.

Koka under tiden quinoan enligt anvisningen på förpackningen.

Skär melonen i bitar, skölj kidneybönorna och strimla paprikan.

Lägg rucola i botten på ett strort fat, lägg quinoa, bönor, melon och paprika på.

Sila "spadet" från kycklingen och värm med créme fraiche och jordnötssmör i en kastrull.

Smaka ev. av med lite sambal oelek.

Av Maria - 20 november 2012 06:15

Antal: ca 18 stycken

Jäsning: 45 minuter + 20 minuter

Ugn: 250 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

25 g smör + 2 msk till utbakning

1 flaska porter (33 cl)

25 g jäst

1 dl russin

½ dl brödsirap

½ tsk salt

1 msk malen pomerans

1 krm malda kryddnejlikor

1 tsk malen ingefära

9-11 dl dinkelsikt


Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.

Häll i porter, värm till fingervarmt (37 grader).

Smula ner jästen i en bunke (gärna i en degmaskin).

Lös upp jästen i degvätskan.

Rör i russin, sirap, kryddor och det mesta av mjölet.

Arbeta ihop degen i 5 min, låt jäsa under bakduk i 45 minuter.


Smörj en plåt med smör.

Knåda ut degen till en längd och skär i ca 18 bitar.

Rulla varje bit till en avlång bulle och "dra ut" små toppiga ändar genom att rulla och trycka samma gång.

Lägg dem på plåten ochc låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.


Sätt ugnen på 250 grader.

Skär försiktigt några sneda snitt i varje bröd med en mycket vass kniv.

Baka i mitten av ugnen i 8-10 minuter tills de har fått fin färg och känns lätta.

Låt svalna på galler under bakduk.

Bakat · Jul
Av Maria - 19 november 2012 07:45




Antal: 35-40 stycken

Ugn: 175 grader, 12-13 minuter


Ingredienser:

225 g rumsvarmt smör

2 msk flytande honung

1 1/4 dl florsocker

5½ dl vetemjöl

2 dl skållad, skalad och hackad mandel

1/4 tsk salt

1 msk apelsinjuice


Garnering:

Florsocker


Gör så här:

Rör smör och honung fluffigt.

Blanda ner socker, mjöl, salt, apelsinjuice och mandel till en deg, täck och låt stå kallt 3-4 timmar.

Rulla små bollar av degen, lägg dem på smort bakplåtspapper och grädda dem 12-13 minuter i 175 graders ugn.

Låt kakorna kallna på galler och rulla dem i florsocker.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se