Alla inlägg under november 2012

Av Maria - 18 november 2012 16:30




Ingredienser:

2 ägg

2 msk florsocker

2 dl vispgrädde

200 g kastanjekräm, burk


Gör så här:

Vispa ägg och florsocker, tillsätt grädden och fortsätt vispa tills blandningen är tjock.

Smaksätt med kanstanjekrämen.

Rör om ordenligt och frys.




Av Maria - 17 november 2012 16:15




Ingredienser:

125 g smör

2 dl socker

2 dl grädde

2 dl starkt bryggt kaffe

20 ml glukos (köps på apotek)


Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka under omrörning tills några provdroppar av smeten stelnar i en kopp med kallt vatten.

Totalt koktid: 30-40 minuter.

Gäll upp den kaffedoftande, café au lait-färgade karamellsmeten på bakplåtspapper.

Låt massan stelna innan den med vass kniv skärs i "kolastora" fyrkantiga bitar.




Av Maria - 16 november 2012 16:15




Ingredienser:

1 drygt kilo stora gröna och fasta druvor

350 g socker

2 tsk vaniljsocker

Matolja till uppläggningsfatet


Gör så här:

Tvätta druvorna och torka dem omsorgsfullt, annars fäster inte det smälta sockret.

Klipp klasarna i "portionsknippen".

Smält sockret i två omgångar.

Häll först 175 g socker med 1 tsk vaniljsocker i kastrullen.

Rör om medans sockret smälter.

På svag värme inledningsvis (för att få en ljusare karamellfärg).

Sedan högre värme en kortare stund.


Smält sockret på högre värme nästa omgång, då blir nyanserna på glänsade druvorna vackra och mycket dekorativa när de läggs samman vid servingen.


Greppa druvknippet med tång och doppa hastigt i det smälta sockret.

Lägg upp en tallrik, oljad så att druvorna inte fastnar.

Förvara druvorna kallt tills det är dags att servera dem i en ståtlig pyramid.

Dekorera gärna med carambole, frukten som får stjärform när den skivas.




Av Maria - 15 november 2012 16:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 böcklingar

1 dl gräddfil

1 hårdkokt ägg

½ rödlök

½ dl hackad gräslök

2 msk kapris

Ev salt

Ev peppar


Gör så här:

Rensa och mosa ihop böcklingen med gräddfilen i en skål.

Hacka ägg, rödlök och gräslök.

Blanda hacket och kapris med böcklingen, smaka ev av med salt och peppar.




Av Maria - 14 november 2012 14:30




Antal: ca 6 portioner


Ingredienser:

200 g hackad fryst spenat

3 dl gräddfil eller mezeyoghurt

1 dl majonnäs

1 dl fint hackad dill

½ dl finskuren gräslök

½ tsk salt

2 tsk senap

½ tsk torkad smulad dragon

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk vit vinäger

Nymald vit- eller svartpeppar


Gör så här:

Tina och pressa all överflödig vätska ur spenaten.

Blanda emd resten av ingredienserna.

Låt helst dra i några timmar så kommer smaken fram fint.




Av Maria - 13 november 2012 19:00




Ingredienser:

100 g florsocker

50 g kakao

1-2 msk grädde

1 dl russin

Ev. liköressens

100 g smör


Dekorering:

Vit blockchoklad


Gör så här:

Lägg russinen i liköressensen, om du använder det.

Häll samtliga ingredienser i matberedaren och kör den, som för pajdeg, tills massan är slät och jämn.

Ställ smeten kallt någon timme, sedan är det lätt att rulla små kulor av den.

Lägg varje kula i en knäckform och spritsa över dne smälta chokladen.




Av Maria - 12 november 2012 16:00




Antal: ca 100 kakor

Ugn: 200-225 grader, ca 7 minuter


Ingredienser:

200 g smör

2,5 dl farinsocker

0,5 tsk malen kanel

0,5 tsk salt

1/3 tsk stött kardemumma

2 ägg

ca 7 dl (ca 420 g) vetemjöl

0,5 tsk hjorthornssalt


Garnering:

Äggvitor

Pärlsocker

Kanel


Gör så här:

Rör smöret vitt med sockret.

Tillsätt kryddor, salt och ägg jämte 1/3 av mjölet.

Resten av mjölet blandas med hjorthornssaltet och inarbetas sist i degen.

Kavla ut degen ganska tunt och tag ur kakor med runda mått.

Pensla med äggvita och strö på pärlsocker och kanel.

Grädda kakorna ljusbruna ca 7 minuter mitt i ugnen i 200-225 grader.




Bakat · Jul
Av Maria - 11 november 2012 18:15




Antal: ca 15 stycken


Ingredienser:

½ dl vispgrädde

50 g smör

½ dl mascarpone

150 g vit choklad

1 dl florsocker

Rivet skal från 1 apelsin eller ½ dl fint hackade pistagenötter

Ytterligare 150 g vit choklad


Gör så här:

Koka upp grädde, smör och mascarpone i en liten kastrull.

Rör ner choklad och florsocker och smaksätt med apelsin eller pistagenötter.

Häll upp smeten i en skål och låt den svalna.

Sätt in i kylskåpet i ca 2 timmar.

Ta smeten med en sked och rulla mellan händerna till jämna bollar.

Ställ dem att torka i rumstemperatur i ca 1 timme.

Smält 150 g vit choklad i vattenbad.

Låt chokladen svalna och rör om ordentligt.

Doppa bollarna i chokladen med hjälp av en gaffel eller en tandpetare.

Se till att de täcks helt med choklad.

Låt dem rinna av och lägg upp dem på ett galler på bakplåtspapper.

Låt tryfflarna stelna innan du lägger dem i en burk med lock.

Förvara dem i kylskåp.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards