Alla inlägg under november 2012
Ingredienser:
2 ägg
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde
200 g kastanjekräm, burk
Gör så här:
Vispa ägg och florsocker, tillsätt grädden och fortsätt vispa tills blandningen är tjock.
Smaksätt med kanstanjekrämen.
Rör om ordenligt och frys.
Ingredienser:
125 g smör
2 dl socker
2 dl grädde
2 dl starkt bryggt kaffe
20 ml glukos (köps på apotek)
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka under omrörning tills några provdroppar av smeten stelnar i en kopp med kallt vatten.
Totalt koktid: 30-40 minuter.
Gäll upp den kaffedoftande, café au lait-färgade karamellsmeten på bakplåtspapper.
Låt massan stelna innan den med vass kniv skärs i "kolastora" fyrkantiga bitar.
Ingredienser:
1 drygt kilo stora gröna och fasta druvor
350 g socker
2 tsk vaniljsocker
Matolja till uppläggningsfatet
Gör så här:
Tvätta druvorna och torka dem omsorgsfullt, annars fäster inte det smälta sockret.
Klipp klasarna i "portionsknippen".
Smält sockret i två omgångar.
Häll först 175 g socker med 1 tsk vaniljsocker i kastrullen.
Rör om medans sockret smälter.
På svag värme inledningsvis (för att få en ljusare karamellfärg).
Sedan högre värme en kortare stund.
Smält sockret på högre värme nästa omgång, då blir nyanserna på glänsade druvorna vackra och mycket dekorativa när de läggs samman vid servingen.
Greppa druvknippet med tång och doppa hastigt i det smälta sockret.
Lägg upp en tallrik, oljad så att druvorna inte fastnar.
Förvara druvorna kallt tills det är dags att servera dem i en ståtlig pyramid.
Dekorera gärna med carambole, frukten som får stjärform när den skivas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 böcklingar
1 dl gräddfil
1 hårdkokt ägg
½ rödlök
½ dl hackad gräslök
2 msk kapris
Ev salt
Ev peppar
Gör så här:
Rensa och mosa ihop böcklingen med gräddfilen i en skål.
Hacka ägg, rödlök och gräslök.
Blanda hacket och kapris med böcklingen, smaka ev av med salt och peppar.
Antal: ca 6 portioner
Ingredienser:
200 g hackad fryst spenat
3 dl gräddfil eller mezeyoghurt
1 dl majonnäs
1 dl fint hackad dill
½ dl finskuren gräslök
½ tsk salt
2 tsk senap
½ tsk torkad smulad dragon
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk vit vinäger
Nymald vit- eller svartpeppar
Gör så här:
Tina och pressa all överflödig vätska ur spenaten.
Blanda emd resten av ingredienserna.
Låt helst dra i några timmar så kommer smaken fram fint.
Ingredienser:
100 g florsocker
50 g kakao
1-2 msk grädde
1 dl russin
Ev. liköressens
100 g smör
Dekorering:
Vit blockchoklad
Gör så här:
Lägg russinen i liköressensen, om du använder det.
Häll samtliga ingredienser i matberedaren och kör den, som för pajdeg, tills massan är slät och jämn.
Ställ smeten kallt någon timme, sedan är det lätt att rulla små kulor av den.
Lägg varje kula i en knäckform och spritsa över dne smälta chokladen.
Antal: ca 100 kakor
Ugn: 200-225 grader, ca 7 minuter
Ingredienser:
200 g smör
2,5 dl farinsocker
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk salt
1/3 tsk stött kardemumma
2 ägg
ca 7 dl (ca 420 g) vetemjöl
0,5 tsk hjorthornssalt
Garnering:
Äggvitor
Pärlsocker
Kanel
Gör så här:
Rör smöret vitt med sockret.
Tillsätt kryddor, salt och ägg jämte 1/3 av mjölet.
Resten av mjölet blandas med hjorthornssaltet och inarbetas sist i degen.
Kavla ut degen ganska tunt och tag ur kakor med runda mått.
Pensla med äggvita och strö på pärlsocker och kanel.
Grädda kakorna ljusbruna ca 7 minuter mitt i ugnen i 200-225 grader.
Antal: ca 15 stycken
Ingredienser:
½ dl vispgrädde
50 g smör
½ dl mascarpone
150 g vit choklad
1 dl florsocker
Rivet skal från 1 apelsin eller ½ dl fint hackade pistagenötter
Ytterligare 150 g vit choklad
Gör så här:
Koka upp grädde, smör och mascarpone i en liten kastrull.
Rör ner choklad och florsocker och smaksätt med apelsin eller pistagenötter.
Häll upp smeten i en skål och låt den svalna.
Sätt in i kylskåpet i ca 2 timmar.
Ta smeten med en sked och rulla mellan händerna till jämna bollar.
Ställ dem att torka i rumstemperatur i ca 1 timme.
Smält 150 g vit choklad i vattenbad.
Låt chokladen svalna och rör om ordentligt.
Doppa bollarna i chokladen med hjälp av en gaffel eller en tandpetare.
Se till att de täcks helt med choklad.
Låt dem rinna av och lägg upp dem på ett galler på bakplåtspapper.
Låt tryfflarna stelna innan du lägger dem i en burk med lock.
Förvara dem i kylskåp.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|