Alla inlägg under november 2012

Av Maria - 4 november 2012 19:30

Antal: 6-8 portioner

Ugn: 200°C ca 10 minuter och 200°C ca 25-30 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

175 g magarin

3½ dl vetemjöl

2 msk vatten

 

Fyllning:

2 purjolökar, ca 500 g

1½ dl vatten

2 msk magarin

1-2 burkar (á 100g) ansjovisfiléer

3 ägg

3 dl vispgrädde

1 krm svartpeppar

½ dl riven ost

 

Gör så här:

  • Pajdegen: Hacka samman matfettet och mjölet till en smulig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget. Samla ihop alltsammans till en smidig deg. Lägg den i plastfolie i kylskåpet minst 2 timmar. Det går också alldeles utmärkt att göra degen i en matberedare. Kavla sedan ut degen till en stor rund platta. Lägg den i en låg pajform, ca 25 cm diameter. Arbeta ut degen så att den fyller formen. Dra den inte, då vill den dra ihop sig under gräddningen. Nagga botten. Lägg ev också ett smörgåspapper i formen eller utefter kanten så sjunker inte degen ihop. Halvgrädda pajen ca 10 minuter i 200°C. Ta bort pappret.
  • Fyllningen: Ansa och skölj purjolöken väl. Skiva den tunt. Koka löken med vattnet och matfettet tills vattnet kokat bort och löken är riktigt mjuk. Bred då ut löken över hela bottnen. Lägg på de avrunna ansjovisfiléerna. Vispa samman äggen och grädden. Häll det i formen. Strö över osten.
  • Grädda pajen ytterligare i 200°C i 25-30 minuter.
  • Låt den svalna.
  • Gott att servera i smala bitar som tilltugg till en drink eller i bredare bitar som lunchrätt eller som supérätt.

Av Maria - 3 november 2012 14:00

Antal: 10 - 12 portioner


Ingredienser:

6-8 urvattnade saltsillfiléer


Lag:

3 dl vatten

2 dl ättikssprit

3 dl socker

1 msk krossade vitpepparkorn

½ msk krossade kryddpepparkorn

3 lagerblad

3-4 rödlökar


Garnering:

Dill

Rödlök

ev.  grovstötta kryddpepparkorn


Ingredienser:

  • Lagen: Blanda samman vatten, ättikssprit och socker. Koka upp lagen och låt den kallna helt. Tillsätt kryddorna. Skala och skiva eller hacka löken. Lägg löken och de väl avrunna sillfiléerna i lagen. Låt stå 1-2 dygn.
  • Skär sillen vid serveringen i 1-2 cm breda bitar, lite på snedden, i en salldsjär (salladsfat).
  • Lägg på nyskurna lökringar, små dillkvistar och ev grovstötta kryddpepparkorn.
  • Häll över lite av lagen.




Sillen håller sig 2-3 veckor i kylen.

Går utmärkt att frysa i lagen.Tina långsamt i kylskåp. Byt då lagen mot nygjord.

Av Maria - 2 november 2012 14:00

Ugn: 200°C i 10 minuter (förgräddning)


Ingredienser:

175 g magarin

3½  dl vetemjöl

2 msk vatten


Gör så här:

  • Hacka samman matfettet och vetemjöle till en smulig massa.
  • Tillsätt vattnet, lite i taget.
  • Samla ihop alltsammans till en smidig deg.
  • Lägg den i plastfolie i kylskåpet i minst 2 timmar.
  • Det går också alldeles utmärkt att göra pajdegen i en matberedare.
  • Kavla sedan ut degen till en stor rund platta.
  • Lägg den i en låg pajform, ca 25 cm i diameter.
  • Arbeta ut degen så att den fyller hela formen.
  • OBS! Dra den inte, då vill den dra ihop sig under gräddningen.
  • Nagga bottnen.
  • Lägg ev också ett smörgåspapper i formen eller utefter kanten så sjunker inte degen ihop.
  • Halvgrädda pajen ca 10 minuter i 200°C.
  • Ta bort pappret.
  • Gör den fyllning som skall användas och grädda igen tills pajen är färdig.
Av Maria - 2 november 2012 10:15




Antal: 4-6 portioner

Ugn: 200 grader, 20 minuter + 15 minuter


Ingredienser:

2 kg butternutpumpa (ca 2 st)

½ dl olivolja

1½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

4 klyftor vitlök

500 g färsk chorizo

200 g grönkål

150 g getost eller fetaost

80 g rostade macadamianötter

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala pumpan, lättast med kniv tycker jag, potatisskalare funkar också.

Ta bort kärnhuset.

Dela pumpan i klyftor, samma storlek som du skulle gjort klyftpotatis.

Lägg pumpan på ett bakplåtspapper.

Häll på lite olivolja, salt och peppar och rör om.

Skiva chorizo och lägg på plåten ihop med vitlöksklyftorna.

Baka i ugnen i ca 20 min.

Riv grönkålen i mindre bitar och kasta stjälkarna.

Massera grönkålen med 1-2 msk olivolja.

Lägg grönkålen på en egen plåt och stoppa in i ugnen i ytterligare 15 min.

Ta ut plåtarna.

Strö nötter, smulad getost och krispig grönkål över pumpan och servera.




Av Maria - 2 november 2012 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl hasselnötsmjölk

2 rågade matskedar osötat jordnötssmör

100 g mörk choklad


Till servering:

Vispad grädde

Kakao


Gör så här:

Hett upp hasselnötsmjölken i en kastrull.

Dra den av värmen och rör ned jordnötssmör och choklad.

Rör noga tills alltsammans smält och är slät.

Slå upp i små koppar eller glas och ställ kallt till servering.

Toppa med vispad grädde och siktat kakaopulver.

Av Maria - 2 november 2012 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Tomatsoppa:

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

2 morötter

2 msk olivolja

1 tsk paprikapulver

2 tsk oregano

500 g passerade tomater

2 msk tomatpuré

5 dl grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)

1 msk honung

1 förpackning (380 g) stora vita bönor

Salt

Peppar


Kräfttoast:

1 förpackning (360 g) kräftstjärtar i lake

2 dl smetana

Rödlök

8 skivor medelhavsbröd


Gör så här:

Tomatsoppa: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv morötterna. Fräs vitlöken och hälften av löken (resten av löken ska vara till toasten) i olivolja i en kastrull några minuter. Tillsätt morötterna, paprikapulvret och oreganon och fräs ytterligare ca 1 minut. Rör ner passerade tomater, tomatpuré, buljong och honung. Låt koka ca 10 minuter. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda ner dem i soppan och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

Kräfttoast: Låt kräftorna rinna av ordenligt. Rör ihop kräftorna med smetana och resten av rödlöken. Smaka av med peppar. Rosta bröden och dela dem gärna på diagonalen. 

Servera tomatsoppan med kräftröran på rostat bröd.

Av Maria - 1 november 2012 14:00

Antal: ca 50 stycken


Ingredienser:

200 g mörk blockchoklad

100 g kokosfett

2 - 4 droppar pepparmintsolja


Gör så här:

  • Bryt sönder blockchokladen och smält den i vattenbad (ca 60 grader).
  • Smält kokosfett i en kastrull och låt det svalna.
  • Rör ihop choklad och kokosfett.
  • Smaksätt med pepparmintsolja.
  • Häll smeten i ischokladsformarna och ställ dem svalt att stelna.
Av Maria - 1 november 2012 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 liter mild, naturell yoghurt

Färska eller frysta bär


Gör så här:

Koka upp 1 liter tjock yoghurt och låt den sedan rinna av i ett durkslag klädd med kökshanduk eller tjockt hushållspapper.

Osten är klar när vasslen runnit ur massan.

Räkna med ett par timmar.

Osten förvaras svalt och gärna lite fuktigt.

Servera med färska eller frysta bär.


Du kan servera denna rätt bl.a som efterrätt, frukost eller mellanmål.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards