Direktlänk till inlägg 26 december 2012
Antal: 6 portioner
Ugn: 190 grader, 18-20 minuter
Ingredienser:
KOLASÅS:
1 burk sötad kondenserad mjölk
CHOKLADMOUSSE:
200 g vispgrädde (2 dl)
120 g mörk choklad, 64 %
100 g vispgrädde (1 dl)
80 g äggula (4)
50 g vatten (½ dl)
45 g strösocker (½ dl)
BROWNIE:
75 g rumstempererat smör
150 g strösocker (1 3/4 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
2 g bakpulver (½ tsk)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
20 g kakao (½ dl)
35 g kesella ( 1/3 dl)
55 g ägg (1)
Smör till formen
GARNERING:
100 g osaltade cashewnötter
Gör så här:
Kolasås:
Låt den oöppnade burken sjuda under lock i en kastrull med vatten i cirka 3 timmar.
Burken måste hela tiden vara täckt med vatten (fyll eventuellt på med vatten).
Låt burken svalna innan den öppnas.
Chokladmousse:
Vispa 200 gram grädde löst och ställ in i kylen.
Hacka chokladen och lägg i en bunke.
Koka upp 100 gram grädde, häll den över chokladen och låt chokladen smälta.
Blanda med stavmixer eller slickepott ihop till en tryffel.
Lägg äggulorna i en bunke.
Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret har lösts upp.
Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken med äggulor och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet.
Vispa tills det blir ett skum.
Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl.
Vänd ner grädden, blanda noga och fördela moussen i glas.
Låt stå i kylen i 2 timmar.
Brownie:
Sätt ugnen på 190 grader.
Rör ihop smör och socker i en bunke.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner hälften i bunken.
Tillsätt kesellan och ägget och blanda väl.
Rör ner resten av de torra ingredienserna till en jämn smet.
Smörj en avlång sockerkaksform på 1,5 liter med smör och täck botten med bakplåtspapper.
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter.
Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
Låt svalna.
Skär kakan i små tärningar och lägg ovanpå moussen.
Ringla över kolasåsen och garnera med cashewnötter
Måndag: Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja. Vaniljyoghurt och skivad banan. Tisdag: Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade s...
Måndag: Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 ms...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|