Direktlänk till inlägg 27 december 2012
Antal: 4 portioner
Ugn: 230 grader, 10 minuter
Ingredienser:
800 g entrecôte
Salt
Svartpeppar
BÖNSALLAD:
4 tomater
1 bananschalottenlök
150 g haricot verts
BEARNAISESÅS:
1 burk dragon i vinäger
400 g smör
2 bananschalottenlökar
3/4 dl vatten
4 äggulor
½ kruka persilja
Salt
Vitpeppar
Tabasco
DUCHESSE:
1 kg mjölig potatis
25 g smör
3-4 äggulor (beroende på storlek)
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 230 grader , koka potatisen och börja sedan med bönsalladen.
Bönsalladen:
Skär bort ändarna på haricot verts, skiva löken fint och skär små tärningar av tomaten.
Stek sedan haricot verts i olja tillsammans med löken.
När den mjuknat, slå på tomaterna samt salta och peppra.
Sedan är bönsalladen klar.
Duchesse:
Ta av potatisen från spisen, häll av vattnet och pressa sedan torr potatis genom en finmaskig sil. Tillsätt smör och äggulor och blanda runt.
Avsluta med salt och vitpeppar.
Klicka upp moset på en ugnssäker tallrik, du väljer själv formen på moset.
Baka sedan i ugnen på 230 grader i ca 10 minuter eller tills moset är gyllenbrunt.
Bearnaisesås:
Fortsätt med bearnaisesåsen genom att smälta smöret och hacka schalottenlöken fint.
Ta sedan vätskan från burken med dragon i vinäger, slå ca 2-3 msk i en kastrull och låt det koka upp
tillsammans med den fint hackade löken och vatten.
Tillsätt eventuellt mer vatten och dragonvätska om det behövs.
När den kokat upp, tillsätt äggulorna och vispa upp det till ett luftigt skum som ska hålla ca 55-60 grader.
Tillsätt sedan det smälta smöret droppvis, det ska hålla samma temperatur som ägg- & dragon blandningen.
Vispa i allt smör successivt.
Avsluta med lite salt, fint hackad persilja, hackad dragonen från burken och tabasco.
Ta i den mängd dragon och tabasco du själv önskar.
Stek sedan köttet, salt och peppra rikligt på båda sidor och stek köttet till den temperatur du föredrar. Låt köttet vila på skärbrädan innan ni skär i det.
Servera köttbiten tillsammans med potatismoset, tomat- & bönsalladen samt bearnaisesåsen.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|