Direktlänk till inlägg 27 december 2012

Torskrygg med skogssvamp

Av Maria - 27 december 2012 21:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

TORSKRYGG:
4 st  fina bitar ryggfilé av torsk
Salt
Peppar


PARMESANSKUM:
1 st  palsternacka
1 bit  rotselleri
1 st  schalottenlök
1 st  vitlöksklyfta
2 dl  bra fiskbuljong
2 dl  torrt vitt vin
2 dl  grädde
Smör
Parmesanost efter smak


SKOGSSVAMP:
300 g  skogssvamp (trattkantareller, gula kantareller & shiitake etc.)
1 st  palsternacka, fint tärnad
1 bit  rotselleri, fint tärnad

 

POTATISKAKA:

300 g  potatis (fast sort)
100 g  smör
Salt efter smak


SYRLIGT ÄPPLE:
1 st  syrligt äpple
1 st  citron
Socker
Salt, efter smak


GARNITYR:
50 g  löjrom
Ärtskott

 

Gör så här:


Torskrygg:
Salta torsken rikligt och låt ligga tills den skall tillagas (tillagning sker just innan servering).

Peppra och ångkoka sedan fisken i ca 8-10 minuter.

Fisken skall ha en innertemperatur på ca 48 grader.

När fisken är klar kan den läggas på en ren handduk i någon minut så att överbliven vätska inte hamnar på tallriken. 


Potatiskaka:
Skala och hyvla sedan potatisen tunt.

Varva potatisen i en ugnsäker form med hyvlat smör och salt.

Lägg kakan i press och grädda i 225 grader, tills den fått en fin gyllenbrun färg, ca 40 minuter. 


Syrat äpple:
Tärna äpplet och lägg i en skål tillsammans med citronsaft, socker och lite salt.

Låt dra i minst 30 minuter. 


Parmesanskum:
Hacka vitlöken och schalottenlöken samt tärna palsternackan och rotsellerin.

Blondera löken i en klick smör.

Lägg sedan i rotfrukterna och fräs i ytterligare någon minut.

Slå på det vita vinet och fiskfonden.

Låt reducera till hälften. 
Slå sedan på grädden och låt reducera ytterligare.

Blanka med en klick smör och häll i den fint rivna parmesanosten, låt smälta.

Smaka av med salt och peppar.

Skumma såsen med en stavmixer just innan servering. 


Skogssvamp:
Rensa och dela svampen.

Lägg i en torr stekpanna och låt vätskan från svampen dunsta.

Slå i en klick smör, när vätskan från svampen dunstat, och de fint tärnade rotfrukterna.

Fräs tills dess att svampen börjar knäppa.

Salta och peppra. 


Lägg upp alla komponenter på en tallrik och garnera med löjrommen och ärtskotten. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 25 mars 17:45

Måndag: Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.   Vaniljyoghurt och skivad banan.   Tisdag: Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade s...

Av Maria - Måndag 25 mars 15:00

Måndag: Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 ms...

Av Maria - Måndag 25 mars 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 25 mars 08:15

Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.   Risi frutti.   Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.   ...

Av Maria - Måndag 25 mars 07:00

Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt.   Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards