Alla inlägg under december 2012
Ugn: 200 grader, 60 minuter + 175 grader, 30 minuter
Ingredienser:
2 tsk bikarbonat
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 liter naturell yoghurt
2 dl hela hasselnötter
2 dl skalade solrosfrön
2 dl mörk sirap
3 dl torkade fikon eller aprikoser
2 dl russin
2 tsk salt
Gör så här:
Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke.
Slå i yoghurten, nötterna och de torkade frukterna samt sirapen.
Smöra en avlång brödform och istället för att bröa formen strö på antingen lite skalade solrosfrön eller pumpafrön.
Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen.
Se till att inte fylla formen ända upp till kanten, eftersom det jäser med bikarbonaten.
Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten.
Jämna eventuellt till ytan och strö på lite solrosfrön eller pumpafrön.
Sätt ugnen på 200 grader och ställ in formen och låt stå i 60 minuter.
Därefter, sänk temperaturen till 175 grader och låt stå i 30 minuter för att undvika att det blir bränt.
Ta ut och njut av ett fantastiskt gott bröd.
Antal: 48 kakor
Ingredienser:
1 burk (225 g) jornötssmör
2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
1 liter flingor/crispies
Gör så här:
Sjud jordnötssmör, socker, sirap, vaniljsocker och kokosflingor 0,5-1 minut.
Blanda flingorna i smeten och bred ut den i långpanna, 30*40 cm.
Kakan ska inte gräddas, bara stelna.
Skär i 24 rutor som delas diagonalt i snibbar och ringla över lite smält choklad.
Ingredienser:
100 g mandelmassa
25 g mandel, skållad och hackad
25 g mörk choklad, hackad
25 g aprikostärningar
1 msk cognac
50 g mörk choklad, smält tempererad eller blockchoklad
25 g aprikostärningar eller pistagenötter
Gör så här:
Blanda aprikoserna med cognacen, låt dra över natten.
Blanda mandelmassa mandlarna och aprikoserna.
Blanda sist i choklad hacket.
Forma till en limpa, doppa den i chokladen, dekorera med aprikostärningar eller pistagenötter.
Låt dem torka, lägg den i en påse eller burk.
Förvaras svalt och torrt.
Ät skuren i tunna skivor njut.
Ingredienser:
300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g marsipan
1 msk vitt portvin
Florsocker
Gör så här:
Smält vit choklad och grädde på svag värme, tag bort från plattan.
Rör i smör, riven marsipan och portvin.
Slå chokladmassan i en form och kyl ner den så att den blir fast.
Forma små kulor och rulla dina vita chokladtryfflar i florsocker.
Ugn: 175 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
3 st ekologiska ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
½ g saffran
1 msk ljus rom
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och kokosflingor till formen
florsocker till pudring av kakan
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor.
Fyll med smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
Pudra över florsocker vid servering.
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
200 g mandelmassa av god kvallitet
50 g mandel, finhackad och rostad
0,5 g saffran
1 st ägg
50 g russin
Florsocker
Ev choklad att doppa kakorna i
Gör så här:
Blanda mandelmassan, de hackade mandlarna och saffranet till en gul smet.
Tillsätt ägg och russin.
Blanda försiktigt så att det inte kommer in för mycket luft i smeten.
Gör det helst förhand, kakorna ska vara kompakta och behålla strukturen av mandelmassan.
Forma till 20-30 bollar, rulla dem sedan i florsocker ställ på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck till bollen med fingrar doppade i florsocker så att den ser ut som en liten topp.
Grädda kakorna i 175 grader i ca 10-15 minuter.
De ska få lite färg men inte bli genomgräddade.
Låt svalna.
Förvara kakorna i en luft tät burk.
Antal: ca 35 stycken
Ingredienser:
1 1/4 dl grädde
1½ msk honung
200 g choklad 70%
3 msk whisky
40 g rumsvarmt smör
Garnering:
Kakaopulver att rulla tryfflarna i
Gör så här:
Hacka chokladen fint.
Värm grädde och honung till kokpunkten.
Slå grädden över chokladen och rör till en jämn massa.
Stavmixa gärna.
Blanda i whisky och avsluta med att röra ner smöret i omgångar.
Ställ svalt att vila tills massan blivit fast.
Gärna över natten.
Spritsa eller klicka ut små tryffelkulor och avsluta med att rulla dem i kakao.
Ingredienser:
100-150 g rotselleri
2 syrliga äpplen
1 dl valnötskärnor
Sås:
1 dl vispgrädde
1 dl majonnäs
1 tsk pressad citron eller hallonvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och finstrimla sellerin.
Koka den nätt jämt mjuk i lättsaltat vatten.
Skala, kärrna ur och hacka äpplena.
Grovhacka valnötskärnorna.
Vispa grädden och blanda den med majonnäsen.
Smaksätt med citronsaft eller hallonvinäger, salt och peppar.
Blanda försikigt ner selleri, äpple och valnötter i såsen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|