Alla inlägg under december 2012

Av Maria - 27 december 2012 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g  laxfilé
200 g  pilgrimsmussla
2  lime
2  svenska syrliga äpplen
2 msk  vatten
1  grön chili
50 g  färsk ingefära
2  avokado
3  sticklökar
10 cm  gurka
½ kruka  koriander
1-1½ dl  olivolja
Salt

 

Gör så här: 


Skala och äpplet och skär i centimeterstora tärningar. 

Lägg i en liten kastrull tillsammans lite vatten i botten. 
Koka upp och låt sjuda under lock tills äpplena blivit mosiga.

Tillsätt eventuellt mer vätska om det kokar torrt.
Hacka ingefära fint och mixa tillsammans med äppelmoset.
Tillsätt lime, (rivet skal och saft) samt olivolja. 
Fortsätt mixa till slät konsistens. 
Hacka gurka och chili fint, strimla löken och lägg i en skål.

Fortsätt med små tärningar av avokado.  
Skär fisk och musslor till centimeterstora tärningar. 
Blanda allt och slå över dressingen. 
Smaka av med salt och låt stå i 15-25 minuter i kylen, beroende på hur tillagad du vill ha fisken.
Servera i glas och toppa med koriander. 

ANNONS
Av Maria - 26 december 2012 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

TORSKRYGG BOURGUIGNON:
700 g  torskrygg med skinnet kvar, skuren i portionsbitar
2 msk  msk smör + 2 msk rapsolja till stekning
Salt

Nymald vitpeppar
100 g  rimmat sidfläsk
200 g  skogschampinjoner
16  små steklökar


RÖDVINSÅS:
1  rödlök, strimlad
2  morötter, skalade
1  palsternacka, skalad
1 msk  strösocker
5  timjankvistar, spara lite blad till garnering
2 msk  smör till stekning + 2 msk till såsen
5 dl  rött fylligt vin
2 msk  kalvfond
5 dl  vatten
Salt

 



PALSTERNACKSPURÉ:
5-6  medelstora palsternackor, skalade
1 dl  mjölk
2 dl  vispgrädde
2 msk  smör
2 msk  crème fraiche
En nypa socker
Salt

Vitpeppar

 

Gör så här:


Rödvinssås:
Skär rotfrukterna i bitar om en centimeter.

Fräs tillsammans med lök, timjan och socker i smör tills det gyllene. 
Häll i vin, vatten och kalvfond och koka utan lock tills hälften kvarstår.

Sila av såsen, rör i smöret och smaka av med salt och peppar. 

 

Palsternackspuré:
Skär palsternackorna i bitar om 2 centimeter.

Koka mjuka i mjölk, grädde salt och vitpeppar.
Häll 2/3 av vätskan i en separat bunke. 
Tillsätt smör, crème fraiche och en nypa socker och mixa palsternackorna till en slät puré.

Späd och mixa i mer av mjölk- och gräddblandningen till önskad konsistens.

Smaka eventuellt upp med lite mer salt och peppar. 
Tärna fläsket i bitar om en och en halv centimeter, dela champinjonerna och stek tillsammans med steklöken i hälften av smöret och oljan tills det blir gyllene.

Ta upp och häll över i rödvinssåsen och håll varmt till servering.


Salta och peppra torsken.

Stek gyllene i resterande smör och olja i cirka 4 minuter på varje sida, ös smöret över fisken medan du steker. 


Servering:
Lägg lite palsternackspuré på varje tallrik och en fiskbit ovanpå.

Toppa med champinjoner, lök och sidfläsk och ringla över lite sås.

Garnera med timjanblad och servera! 

ANNONS
Av Maria - 26 december 2012 09:15

Ugn: 200 grader, ca 50 minuter + 140 grader, innetemperatur 55 grader


Ingredienser:

800 g  rådjursytterfilé
2 st  morötter
3 st  palsternackor
3 st  gulbetor
6 st  potatisar
2 kvistar  timjan
3 msk  kallpressad rapsolja
Flingsalt
Peppar


SÅS:
200 g  egenplockad svamp
3 dl vispgrädde
½ dl vittvin
1 st  schalottenlök
4 droppar  soja
Salt
Peppar


RÅRÖRDA LINGON:
200 g lingon
1 dl socker

 

Gör så här: 


Sätt ugnen på 200 grader, skala rotfrukterna och skär dom i olika former blanda med oljan och saltet och rosmarinen.

Baka i ugnen i ca 50 minuter. 


Torka filéerna väl och salta och peppra.

Skär ut 3 cm tjocka skivor och stek runt om.

Lägg köttet på en plåt och stick in en termometer, kör köttet på 140 grader i ugnen, köttet är klart vid 55 grader i innertemperatur. 


Hacka schalottenlöken fint och grovhacka svampen.

Sätt en kastrull på spisen, lägg i smöret i kastrullen häll i lök och svampen.

Låt fräsa ett tag så smakerna kommer fram, häll på det vita vinet, när det börjar koka så häll på grädden och sänk temperaturen lite, låt såsen stå och puttra tills den fått ökad konsistens.

Smaksätt med salt, peppar samt lite socker och soja. 
Blanda sockret med lingonen och låt stå ute i rumstemperatur.

Garnera med egenplockad harsyra. 

Av Maria - 26 december 2012 09:00

Ingredienser:

DUMPLINGS:
Färdiga wontonark, finns i asiatiska butiker
1  morot
2  salladslökar
4  bird's eye chili (eller piri-piri eller helt vanlig röd chili)
1  vitlöksklyfta
200 g  fläskfärs
Färsk ingefära
150 g  råa räkor, skalad vikt
1 huvud  isbergssallad eller kinakål


DIPPSÅS:
Ljus soja (tamari eller japansk)
Fisksås
3 lime
Färsk mynta
Färsk koriander
Strösocker

 

Gör så här:


Dumplings:
Finhacka ingredienserna till fyllningen och blanda. 
Fukta kanterna på wontonarken.

Lägg en liten klick fyllning i mitten och vik ihop till ett litet paket.

Nyp åt i kanten så att det håller. 
Lägg salladsblad i botten på en ångkokare av bambu som du penslat med lite matolja. 
Koka upp en vid kastrull med vatten och placera ångkokaren med dumplings ovanpå.

Tillaga i ca 15 minuter. 

 

Dippsås:

Blanda ihop ingredienserna till dippsåsen och servera till dina ångkokta dumplings.

Av Maria - 26 december 2012 09:00

Ugn: 130 grader, innetemperatur 57 grader


Ingredienser:

HELSTEKT ROSTASFILÉ:
800 g  rostasfilé
4 st  vitlöksklyftor
Färsk timjan
Smör/olja


FRITERAT POTATISSKAL:
1 kg  fast potatis
1 l  frityrolja
Salt

 

HELKOKTA MORÖTTER:
4 st  knippemorötter
25 g  smör
2 msk  citronsaft
Gräslök


MAJONNÄS:
4 st  äggulor
6 dl  matolja
1 st  vitlök
1 st  citron
1 kruka  timjan
1 kruka  dragon
1 tsk  dijonsenap
1 msk  vitvinsvinäger
Salt/peppar

 

Gör så här:

Rostasfilé:
Sätt ugnen på 130 grader.

Salta och peppra hela rostasfilén.

Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet runt om tills det får en fin färg.

På slutet läggs smör, timjan och vitlök i och öses över köttet.

Lägg filén i en ugnsfast form och häll över stekskyn.

In med köttet i ugnen tills det nått en innertempratur på 57 grader.

Ta då ut det och låt vila i öppen folie ca 15-20 minuter.

 


Rostad vitlöks- och citronmajonäs:
Dela en hel vitlök och stek i smör med skal och allt på.

Efter ett tag kommer klyftorna komma ut av sig själva.

Mortla dem då med rivet citronzest och häll över i en skål.
Separera äggulor och vispa dom lite lätt.

Blanda äggulorna med vitlöksmixen samt lite citronsaft och strila över oljan under kraftig vispning tills det blir en majonnäs.

Smaka av med salt och peppar. 

 

Örtmajonnäs:
Separera äggulor och vispa dom lite lätt tillsammans med vinäger och dijonsenap.

Mixa oljan med örterna i en blender.

Strila sedan ner örtoljan i äggulorna under kraftig vispning tills det blir en majonnäs.

Smaka av med salt och peppar. 

 

Morötterna:
Skölj morötterna väl och koka dem i saltat vatten i ca 15-20 min.

Lägg morötterna på en skärbräda och använd en fin kniv till att försiktigt ta loss skalet.

Lägg morötterna i en form och ringla på skirat smör med en aning citronsaft i.

Toppa med finhackad gräslök och salt. 

 

Friterad potatis:
Hetta upp frityrolja i en kastrull.

Skär bort grova potatisskal från potatisen och lägg i en bunke med vatten och lite vinäger.

Häll av vattnet med all stärkelse och lägg ner potatisskalen i den heta oljan. 
Låt koka i oljan tills potatisen precis får lite färg.

Ta då ur dem och lägg på papper.

Dra upp temperaturen på oljan så den är riktigt, riktigt het.

Lägg sen ner potatisen igen tills den är alldeles gyllenbrun.

Ta upp den på papper igen och salta efter smak. 
Severa köttet med friterade potatisskal, smaksatt majonnäs och kokt morot.

Av Maria - 26 december 2012 08:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 190 grader, 18-20 minuter


Ingredienser:

KOLASÅS:
1 burk  sötad kondenserad mjölk


CHOKLADMOUSSE:
200 g  vispgrädde (2 dl)
120 g  mörk choklad, 64 %
100 g  vispgrädde (1 dl)
80 g  äggula (4)
50 g  vatten (½ dl)
45 g  strösocker (½ dl)


BROWNIE:
75 g  rumstempererat smör
150 g  strösocker (1 3/4 dl)
60 g  vetemjöl (1 dl)
2 g  bakpulver (½ tsk)
3 g  vaniljsocker (1 tsk)
20 g  kakao (½ dl)
35 g  kesella ( 1/3 dl)
55 g  ägg (1)
Smör till formen


GARNERING:
100 g  osaltade cashewnötter

 

Gör så här:


Kolasås:
Låt den oöppnade burken sjuda under lock i en kastrull med vatten i cirka 3 timmar.

Burken måste hela tiden vara täckt med vatten (fyll eventuellt på med vatten).

Låt burken svalna innan den öppnas. 


Chokladmousse:
Vispa 200 gram grädde löst och ställ in i kylen. 
Hacka chokladen och lägg i en bunke.

Koka upp 100 gram grädde, häll den över chokladen och låt chokladen smälta.

Blanda med stavmixer eller slickepott ihop till en tryffel. 
Lägg äggulorna i en bunke. 
Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret har lösts upp. 
Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken med äggulor och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet.

Vispa tills det blir ett skum. 
Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl.

Vänd ner grädden, blanda noga och fördela moussen i glas.

Låt stå i kylen i 2 timmar. 

 

Brownie:

Sätt ugnen på 190 grader. 

Rör ihop smör och socker i en bunke.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner hälften i bunken. 
Tillsätt kesellan och ägget och blanda väl.

Rör ner resten av de torra ingredienserna till en jämn smet. 
Smörj en avlång sockerkaksform på 1,5 liter med smör och täck botten med bakplåtspapper. 
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter.

Kakan ska vara lite kladdig i mitten. 
Låt svalna. 


Skär kakan i små tärningar och lägg ovanpå moussen.

Ringla över kolasåsen och garnera med cashewnötter

Av Maria - 25 december 2012 21:30

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

1 kg ishavsräkor med skal
6 stora skivor surdegsbröd
1  citron, skuren i klyftor
Dill att garnera med


LAKRITSAIOLI:
1  äggula
½ krm  salt
1  vitlöksklyfta, finhackad
ca 2 tsk  pressad limesaft + ev. lite finrivet skal
 dl  neutral olja, t.ex raps- eller solrosolja
½ tsk  mald lakritsrot
1 nypa  svart- eller cayennepeppar

 

Gör så här:


Lägg äggulan till aiolin i en skål och tillsätt salt, vitlök och limesaft. 
Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning tills blandningen tjocknar.
Vispa ner den malda lakritsroten och smaka av med peppar.
Rosta eller smörstek surdegsbrödet och lägg upp på tallrikar tillsammans med räkor, aioli och citronklyftor.

Garnera med dill och servera. 

Av Maria - 25 december 2012 21:15

Ingredienser:

RÅBIFF:
400 g  älgfilé eller innanlår
Worcestershiresås efter smak
Salt

Peppar


SYRAD RÖDBETA OCH KAPRIS:
1 st  rödbeta, tärnad
½ dl  sherryvinäger
1 msk  socker
½ tsk  salt
20 g  kapris


SENAPSMAJONNÄS, SCHALOTTENLÖK OCH FRISÉESALLAD:
1 st  äggula
1 dl  rapsolja
½ msk  vinäger
½ msk  dijonsenap
2 msk  grov dijonsenap
Salt

Peppar
½ st  schalottenlök, finhackad
Friséesallad


PEPPARROT OCH VAKTELÄGG:
1 st  pepparrot, riven
4 st  vaktelägg

 

Gör så här:


Råbiff:
Mal köttet två gånger.

Blanda sedan med några stänk Worcestershiresås.

Smaka av med salt och peppar.

Forma till små biffar, ett matskedsmått fungerar som en bra form. 


Syrad rödbeta och kapris:
Tärna rödbetan i små bitar, ungefär lika stora som kaprisen.

Lägg i en skål tillsammans med vinägern, sockret och saltet.

Låt ligga och dra i minst 30 minuter.

Lägg upp på biffen tillsammans med grovt hackad kapris.

 
Senapsmajonnäs, schalottenlök och friséesallad:
Separera gulan från vitan.

Lägg gulan tillsammans med vinägern i en skål.

Vispa och häll på oljan, i en tunn tunn stråle, mycket mycket långsamt.

När majonnäsen börjat tjockna kan oljan hällas på i lite snabbare takt, men var försiktig. 
Smaka av med senapen, salt och peppar.

Lägg upp majonnäsen på råbiffen och servera tillsammans med fint hackad schalottenlök och friséesallad. 


Pepparrot och vaktelägg:
Riv pepparrot och lägg i en liten hög på råbiffen.

Kläck vaktelägget och separera gulan från vitan.

Spara halva skalet!

Lägg gulan i skalhalvan och sätt den ovanpå högen med den rivna pepparroten. 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se