Alla inlägg under december 2012
Antal: 4-10 portioner
Ugn: 175 grader, ca 2½ timme
Ingredienser:
1 st hel kalkon (4 kg)
1 g saffran (2 påsar)
2 msk olivolja
75 g smör
4 st äpplen
½ st citron
200 g katrinplommon
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
Steksnöre
GRÖNSAKER:
1 st rödlök
150 g sockerärtor
150 g grön sparris
Salt
Peppar
SÅS:
2 dl grädde
1-2 dl vatten (vid behov)
Stekskyn från kalkonen
½ st kyckling buljongtärning (vid behov)
1 msk svart vinbärsgelé
Salt
Peppar
TILLBEHÖR:
Potatis
4 st inlagda päron
ca 2 msk svart vinbärsgelé
Gör så här:
Ta ut innanmätet och skölj kalkonen.
Torka den med papper och lägg i en långpanna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält 50g smör, ta av plattan och blanda i en påsa (½ g) saffran och pressa i halva citronen.
Salta och peppra blandningen.
Smörj/pensla in och utsidan av kalkonton.
Gör gärna hål på olika ställen i skinnet så du får in blandningen under skinnet.
Blir det blandning över så spara den för senare pensling.
Förbered fyllningen.
Skölj, skala och klyfta äpplen. dela plommon på mitten, grovhacka löken och vitlöken.
Blanda fyllningen med olja, 25 g smör, en halv påse saffran (1/4 g), i en stor skål.
Salta och peppra.
Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen med snöret.
Den fyllningen som inte får plats blir bas till såsen.
Lägg i en kastrull och låt sjuda med lite vatten och grädde.
När restfyllningen kokat 1 timme kan den silas och vänta på stekskyn från ugnen.
Stek kalkonen på ett galler med ugnspannan under.
Sätt i en stektermometer in vid benet vid bröstet.
Räkna 45 minuter per kilo kalkon. Liten kalkon ca 2½ timmar - större upp till 4 timmar.
Pensla kalkonen varje 15-20 min.
Sänk temperaturen till 150 grader för saftigare kött, men längre stektid.
Börjar kalkonen blir för svart på toppen så täck den med lite folie och stek vidare.
Förbered tillbehör som potatis, grönsaker.
När termometern nått 80 grader eller köttsaften är klar om du skär invid benet på kalkonen så är den färdigstekt.
Ta ut kalkonen, tillsätt någon dl vatten till pannan vid behov och häll av och sila upp stekskyn (spara den till såsen).
Täck över kalkonen med folie och låt den vila till servering.
Såsen:
Gör såsen genom att hälla skyn i en kastrull och häll i fyllningsavkoket om det blev något.
Häll på resten av grädden samt gelé för sötma.
Blanda i ytterligare vatten samt kycklingbuljong vid behov.
Red av vid behov.
Salta och peppra såsen efter smak.
Häll även på ytterligare saffran (1/4 g) efter smak.
Stek grönsakerna i lite olja, salt och peppar.
Tranchera kalkonen, servera med sås, stekta grönsaker, gelé på päron, och potatis.
Köttrester används till smörgåsar, sallader, paj eller härlig gryta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g ryggfilé av pinfärsk lax, tex Fröyalax
½ fänkål
Några droppar citron
1 äggula
1 tsk wasabi (mer om du vill ha mer sting)
½ msk risvinäger 4,5%
2 dl rapsolja
½ msk kikkomansoja
1 tsk flytande honung
Salt att smaka av
Nymalen peppar att smaka av
50 g forellrom
1 skiva grovt rågbröd gjort på surdeg
1 litet knippe gräslök, fint skuren
Salt
Peppar
Rapsolja till fritering
Gör så här:
Börja med fritera rågbrödet.
Hetta upp rapsolja i en kastrull, minst 1 cm i botten ska det vara.
Bryt rågbrödet i stora smulor och fritera till frasigt, ca 1 minut.
Låt rinna av väl på hushållspapper.
Ställ åt sidan.
Skiva fänkålen fint, gärna på en mandolin.
Droppa över citron och salta och peppra.
Ställ åt sidan.
Gör majonnäsen genom att vispa samman rumstempererade äggulor med wasabi och risvinäger.
Tillsätt oljan droppvis under ständig vispning till en väldigt tjock majonnäs.
Rör samman soja och honung och rör i blandningen i majonnäsen.
Tillsätt ev mer soja om du vill ha mer sälta eller salta.
Mal lite peppar över och rör runt.
Skiva laxen i tunna skivor, ca 3 mm, och lägg direkt på tallriken.
På ett dekorativt sätt, lägg den syrade fänkålen brevid, spritsa eller klicka ut wasabimajonnäs och toppa med forellrom, friterat rågbröd samt gräslök.
Ingredienser:
Djupa ostron, 10st/person
Citron
Röd lök, hackad
Merlotvinäger
Gör så här:
Öppna ostronen med en ostronkniv och lägg på ett stort vackert fat.
Strö över hackad rödlök samt några droppar merlotvinäger på ostronen.
Skär citronen i klyftor och lägg på fatet kan man droppa på själv efter smak.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 Romansalladshuvud
2 apelsiner i skivor
2 avocado i klyftor
8 cocktailtomater, halverade
1 dl finstrimlad purjolök
½ dl hackad persilja
Dressing:
1 msk Dijonsenap
2 msk Glykossirap
1 msk Muscovadosirap
4 msk rapsolja
½ tsk grovmald svartpeppar
1 krm salt
Gör så här:
Skölj salladen och låt den rinna av.
Riv bladen i mindre bitar och lägg på ett fat.
Fördela övriga ingredienser ovanpå salladen.
Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll över salladen vid serveringen.
Servera salladen till till exempel julskinkan.
Ingredienser:
4 dl strösocker
2 dl vatten
2 påsar glöggkryddor
1 liter isbitar
1 liter apelsinjuice
1 flaska Lambrusco rosso (rött mousserande vin)
1 apelsin
Gör så här:
Koka upp strösocker, vatten och glöggkryddor och låt sjuda cirka 5 minuter till en kryddig sockerlag.
Låt stå och dra ordentligt så lagen tar smak av kryddorna innan de silas bort.
Häll isbitarna i en bålskål eller stor tillbringare fyll på med apelsinjuice, mousserande vin och sockerlag.
Skiva apelsinen och lägg skivorna i kannan.
Ingredienser:
2 tsk kardemummakärnor
½ - 1 dl socker (efter smak)
3 dl Madeira
2 flaskor porter
2 flaskor julöl
Gör så här:
Stöt kardemummakärnorna med lite av sockret i en mortel.
Blanda ner kardemummasockret och resten av sockret i madeiran.
Rör om så att sockret löser sig och låt stå för att dra en stund.
Häll upp i en fin kanna.
Slå i porter och öl precis innan servering så att det skummar rejält.
Ingredienser:
Stjärnanis
Kardemumma
Kanel
Kryddnejlika
Pomeransskal
Svart te
Gör så här:
Koka upp vatten, blanda ner kryddorna i en tekanna och lägg ner tepåsar efter smak.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
1 granatäpple
3 cl sockerlag
1 dl frysta hallon
6 cl vodka
8 cl färskpressad äppeljuice eller must
isbitar
Gör så här:
Dela granatäpplet på mitten och ta ut kärnorna.
Mosa kärnorna i sockerlagen med muddlerpinne i en drinkshaker.
Tillsätt hallon, vodka, äppeljuice och isbitar.
Skaka ordentligt.
Sila upp drinken i martiniglas.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|