Alla inlägg under december 2012

Av Maria - 25 december 2012 19:45

Antal: 4-10 portioner

Ugn: 175 grader, ca 2½ timme


Ingredienser:

1 st  hel kalkon (4 kg)
1 g  saffran (2 påsar)
2 msk  olivolja
75 g  smör
4 st  äpplen
½ st  citron
200 g  katrinplommon
2 st  gula lökar
2 st  vitlöksklyftor
Steksnöre


GRÖNSAKER:
1 st  rödlök
150 g  sockerärtor
150 g  grön sparris
Salt

Peppar

 



SÅS:
2 dl  grädde
1-2 dl  vatten (vid behov)
Stekskyn från kalkonen
½ st  kyckling buljongtärning (vid behov)
1 msk  svart vinbärsgelé
Salt

Peppar


TILLBEHÖR:
Potatis
4 st  inlagda päron
ca 2 msk  svart vinbärsgelé

 

Gör så här:


Ta ut innanmätet och skölj kalkonen.

Torka den med papper och lägg i en långpanna. 
Sätt ugnen på 175 grader.

Smält 50g smör, ta av plattan och blanda i en påsa (½ g) saffran och pressa i halva citronen.

Salta och peppra blandningen. 
Smörj/pensla in och utsidan av kalkonton.

Gör gärna hål på olika ställen i skinnet så du får in blandningen under skinnet.

Blir det blandning över så spara den för senare pensling. 
Förbered fyllningen.

Skölj, skala och klyfta äpplen. dela plommon på mitten, grovhacka löken och vitlöken.

Blanda fyllningen med olja, 25 g smör, en halv påse saffran (1/4 g), i en stor skål.

Salta och peppra.

Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen med snöret. 
Den fyllningen som inte får plats blir bas till såsen.

Lägg i en kastrull och låt sjuda med lite vatten och grädde.

När restfyllningen kokat 1 timme kan den silas och vänta på stekskyn från ugnen. 
Stek kalkonen på ett galler med ugnspannan under.

Sätt i en stektermometer in vid benet vid bröstet.

Räkna 45 minuter per kilo kalkon. Liten kalkon ca 2½ timmar - större upp till 4 timmar.

Pensla kalkonen varje 15-20 min.

Sänk temperaturen till 150 grader för saftigare kött, men längre stektid.

Börjar kalkonen blir för svart på toppen så täck den med lite folie och stek vidare. 
Förbered tillbehör som potatis, grönsaker.

När termometern nått 80 grader eller köttsaften är klar om du skär invid benet på kalkonen så är den färdigstekt.

Ta ut kalkonen, tillsätt någon dl vatten till pannan vid behov och häll av och sila upp stekskyn (spara den till såsen).

Täck över kalkonen med folie och låt den vila till servering. 


Såsen: 

Gör såsen genom att hälla skyn i en kastrull och häll i fyllningsavkoket om det blev något.

Häll på resten av grädden samt gelé för sötma.

Blanda i ytterligare vatten samt kycklingbuljong vid behov.

Red av vid behov. 
Salta och peppra såsen efter smak.

Häll även på ytterligare saffran (1/4 g) efter smak.



Stek grönsakerna i lite olja, salt och peppar.

Tranchera kalkonen, servera med sås, stekta grönsaker, gelé på päron, och potatis. 
Köttrester används till smörgåsar, sallader, paj eller härlig gryta. 



ANNONS
Av Maria - 25 december 2012 19:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g  ryggfilé av pinfärsk lax, tex Fröyalax
½ fänkål
Några droppar citron
1 äggula
1 tsk  wasabi (mer om du vill ha mer sting)
½ msk  risvinäger 4,5%
2 dl  rapsolja
½ msk  kikkomansoja
1 tsk  flytande honung
Salt att smaka av

Nymalen peppar att smaka av
50 g  forellrom
1 skiva  grovt rågbröd gjort på surdeg
1 litet knippe  gräslök, fint skuren
Salt  

Peppar
Rapsolja till fritering

 

Gör så här:


Börja med fritera rågbrödet.

Hetta upp rapsolja i en kastrull, minst 1 cm i botten ska det vara.

Bryt rågbrödet i stora smulor och fritera till frasigt, ca 1 minut.

Låt rinna av väl på hushållspapper.

Ställ åt sidan. 
Skiva fänkålen fint, gärna på en mandolin.

Droppa över citron och salta och peppra.

Ställ åt sidan.
Gör majonnäsen genom att vispa samman rumstempererade äggulor med wasabi och risvinäger.

Tillsätt oljan droppvis under ständig vispning till en väldigt tjock majonnäs. 
Rör samman soja och honung och rör i blandningen i majonnäsen.

Tillsätt ev mer soja om du vill ha mer sälta eller salta.

Mal lite peppar över och rör runt. 
Skiva laxen i tunna skivor, ca 3 mm, och lägg direkt på tallriken. 
På ett dekorativt sätt, lägg den syrade fänkålen brevid, spritsa eller klicka ut wasabimajonnäs och toppa med forellrom, friterat rågbröd samt gräslök. 

ANNONS
Av Maria - 25 december 2012 15:45

Ingredienser:

Djupa ostron, 10st/person 
Citron
Röd lök, hackad
Merlotvinäger

 

Gör så här:


Öppna ostronen med en ostronkniv och lägg på ett stort vackert fat. 
Strö över hackad rödlök samt några droppar merlotvinäger på ostronen. 
Skär citronen i klyftor och lägg på fatet kan man droppa på själv efter smak.

Av Maria - 24 december 2012 19:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 Romansalladshuvud
2 apelsiner i skivor
2 avocado i klyftor
8 cocktailtomater, halverade
1 dl finstrimlad purjolök
½ dl hackad persilja


Dressing:
1 msk Dijonsenap
2 msk Glykossirap
1 msk Muscovadosirap
4 msk rapsolja
½ tsk grovmald svartpeppar
1 krm salt


Gör så här:

Skölj salladen och låt den rinna av.

Riv bladen i mindre bitar och lägg på ett fat.

Fördela övriga ingredienser ovanpå salladen.

Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll över salladen vid serveringen.

Servera salladen till till exempel julskinkan.




Av Maria - 24 december 2012 17:00




Ingredienser:

4 dl strösocker
2 dl vatten
2 påsar glöggkryddor
1 liter isbitar
1 liter apelsinjuice
1 flaska Lambrusco rosso (rött mousserande vin)
1 apelsin

 

Gör så här:

Koka upp strösocker, vatten och glöggkryddor och låt sjuda cirka 5 minuter till en kryddig sockerlag.

Låt stå och dra ordentligt så lagen tar smak av kryddorna innan de silas bort.
Häll isbitarna i en bålskål eller stor tillbringare fyll på med apelsinjuice, mousserande vin och sockerlag.
Skiva apelsinen och lägg skivorna i kannan.

 




Av Maria - 24 december 2012 12:15

Ingredienser:

2 tsk  kardemummakärnor
½ - 1 dl socker (efter smak)
3 dl  Madeira
2 flaskor  porter
2 flaskor  julöl

 

Gör så här:


Stöt kardemummakärnorna med lite av sockret i en mortel. 
Blanda ner kardemummasockret och resten av sockret i madeiran. 
Rör om så att sockret löser sig och låt stå för att dra en stund. 
Häll upp i en fin kanna.

Slå i porter och öl precis innan servering så att det skummar rejält. 

 

Av Maria - 24 december 2012 12:15

Ingredienser:

Stjärnanis
Kardemumma
Kanel
Kryddnejlika
Pomeransskal

Svart te


Gör så här:

Koka upp vatten, blanda ner kryddorna i en tekanna och lägg ner tepåsar efter smak. 

Av Maria - 24 december 2012 10:00

Antal: 2 glas


Ingredienser:

1 granatäpple
3 cl sockerlag
1 dl frysta hallon
6 cl vodka
8 cl färskpressad äppeljuice eller must
isbitar

 

Gör så här:

Dela granatäpplet på mitten och ta ut kärnorna.

Mosa kärnorna i sockerlagen med muddlerpinne i en drinkshaker.
Tillsätt hallon, vodka, äppeljuice och isbitar.

Skaka ordentligt.

Sila upp drinken i martiniglas.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se