Alla inlägg under december 2012
Ingredienser:
1/4 dl Fibrex
1½ dl vatten
1 finhackad gul lök
2 tsk Ljust Muscovadorörsocker
margarin (eventuellt mjölkfritt)
1 kg nötfärs
½ kg fläskfärs
1 riven gul lök
2-3 kalla, kokta rivna potatisar
2 äggulor
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Lägg fibrexen i en skål och häll på vattnet.
Blanda den hackade löken och sockret och stek i margarin i en stekpanna.
Låt svalna innan den och övriga ingredienser läggs i skålen med fibrex.
Rör samman till en slät smet.
Forma bullar i lagom storlek.
Stek i margarin.
Köttbullarna är lika goda på smörgåsbordet som till middag med sås och potatis eller kalla på en smörgås.
Ingredienser:
Skinka
Vitpepparkorn eller Svartpepparkorn
Kryddpepparkorn
Lagerblad
Gul lök
Gör så här:
Hemrimmad skinka bör vattnas ur ett par timmar, färdigköpt skinka behöver i allmänhet inte vattnas ur om dne ska koka i vatten, men följ alltid anvisningarna på förpackningen.
Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i skinkan men inte mot ev. ben.
Lägg skinkan i en gryta.
Häll på så mycket vatten att skinkan täcks.
Låt koka upp.
Skumma.
Lägg i 10 vit- eller svartpepparkorn, 10 kryddpepparkorn, 1-2 lagerblad och 1 gul lök.
Låt skinkan sjuda på mycket svag värme under lock tills termometern visar 75 grader.
Beräkna 50-60 minuter per kg.
Ta upp skinkan.
Dra ur termometern.
Klipp upp ev. nät eller snöre kring skinkan.
Dra av svålen.
Låt skinkan kallna.
Spara spadet och använd det - ev. hopkokt - till t.ex droppspad.
Ingredienser:
100 g smält mörk 60-70% choklad, mjölkchoklad eller vitchoklad
25 g nötter, mandel, kalaspuffar, rispuffar, cornflakes, kokos
25 g tranbär, kokostärningar, mango, ananas, Chilenska russin
Ev lite julkryddor, en nypa salt
Gör så här:
Blanda den smälta chokladen med puffarna eller nötter och frukten.
Lägg i en form med plastfolie i botten.
Låt stelna skär eller bryt i bitar.
Förvara i tättslutande burk.
Ugn: 175 grader, 60-70 minuter/kg skinka (termometern ska stå på 75 grader)
Ingredienser:
Skinka
Gör så här:
Hemrimmad skinka bör vattnas ur ca 15 timmar innan den bakas.
Färdigköpt vattnas ur enligt anvisningar på förpackningen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vira in skinkan i aluminiumfolie och lägg den i en långpanna.
Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i skinkan, men inte mot ev. ben.
Baka skinkan i ugnen tills termometern visar 75 grader.
Beräkna 60-75 minuter per kg skinka.
Dra ur termometern.
Ta av folien.
Klipp ev. av nät eller snöre kring skinkan.
Dra av svålen.
Låt skinkan kallna.
Spara spadet till doppspad.
Ugn: 175 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
1 helt revbensspjäll, helst av piggham
2 msk salt
2 msk salvia
2 msk torkad körvel
2 msk torkad persilja
1 tsk dragon
Soja
Gör så här:
Skär loss revbenen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda salt och kryddor.
Strö blandningen över köttet.
Rulla ihop köttet hårt och bind om med bomullsgarn.
Pensla rulladen med soja och lägg den i en ugnssäker form eller långpanna.
Stek rulladen i ugnen ca 50 minuter.
Låt den kallna.
Antal: ca 60 små tryfflar
Ingredienser:
1½ dl grädde
30 g glykos
2 tsk färsk riven ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
350 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad att doppa i
Garnering:
Sockerkulor
Gör så här:
Koka upp grädde, glykos, riven ingefära och kryddor.
Mixa grädden med en stavmixer så det blir en jämn blandning.
Låt stå och dra någon minut.
Hacka mjölkchokladen och lägg i en bunke.
Sila grädden ner i bunken med choklad.
Rör till en jämn smet.
Häll ut smeten i en liten form (ca 15*10 cm) som är klädd invändigt med bakplåtspapper.
Låt stelna i kyl.
Skär ut små bitar, ca 2*2 cm, med vass kniv.
Vill du hellre rulla kulor av smeten går det bra.
Smällt den mörka chokladen och doppa kulorna i chokladen.
Dekorera med sockerkulor.
Ställ svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ liter rucola sallad
2 fasta päron
100 g vindruvor
1 ½ dl rostade, grovt hackade hasselnötter
200 g brie i bitar
Dressing:
2 msk neutral olja
2 msk Muscovadosirap
2 msk färskpressad apelsinsaft
½ g saffran
1 krm grovmald svartpeppar
Gör så här:
Skölj salladen och låt den rinna av på papper.
Lägg den på ett fat.
Skala päronen och skär dem i klyftor eller bitar och doppa dem hastigt i kokande vatten.
Spola av med kallt vatten och lägg på hushållspapper.
Skölj druvorna, dela dem och ta bort kärnorna.
Lägg päronbitarna, druvorna och osten ovanpå salladen.
Strö över nöthacket.
Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll över salladen vid serveringstillfället.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 savoykåls huvud
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde
1 tsk Muscovadosirap
1 tsk salt
2-3 krm vitpeppar
Gör så här:
Skölj kålen noga.
Skär den i strimlor.
Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka tills kålen är mjuk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|