Direktlänk till inlägg 5 januari 2013
Antal: 2 bröd
Ugn: 200 grader, 25-35 minuter
Jäsning: 50 minuter + 30-40 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
50 g smör eller margarin
1½ tsk salt
12-13 dl (600-650 g) matbrödsmjöl av vete
½-1 tsk mejram
½-1 tsk dragon
½-1 tsk basilika
½-1 tsk salvia
½-1 tsk körvel
Gör så här:
Smula jästen i degbunke.
Smält matfettet, häll på vattnet och värm fingervarmt.
Tillsätt saltet och kryddorna (alla behövs inte - är kryddorna färska räcker det mindre måttet) och arbeta in mjölet.
Låt degen jäsa i bunken ca 50 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta in ca 1 dl mjöl till om det behövs.
Baka ut till 2 limpor, låt de jäsa 30-40 minuter på plåt, snitta på ett par ställen och grädda.
Grädda i 200 grader, 25-35 minuter.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|