Alla inlägg under januari 2013
Ingredienser:
5 dl vetemjöl, 300 g
3 tsk bakpulver
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
2½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
3/4 dl solrosolja
2 msk honung
Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.
Tillsätt olja och honung.
Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.
Det här är en bra grundsmet som kan användas till många olika sorters muffins med olika smaksättningar och i olika storlekar och former. Den som vill kan ersätta strösocker med rörsocker.
Tips på ugnsvärme är 175 grader och tider kan t.ex vara 8-12 minuter för minimuffins och 16-20 minuter för normalstora.
Vätskor och fett:
Vatten, grädde, mjölk, kaffe & smör:
1 dl = 100 g
1 msk = 15 g
1 tsk = 5 g
Olja:
1 dl = 90 g
1 msk = 13 g
1 tsk = 3 g
Socker:
Socker:
1 dl = 100 g
1 msk = 15 g
1 tsk = 5 g
Farinsocker & muscovadosocker:
1 dl = 80 g
1 msk = 11 g
1 tsk = 4 g
Florsocker:
1 dl = 60 g
1 msk = 8 g
1 tsk = 2 g
Honung & sirap:
1 dl = 140 g
1 msk = 20 g
1 tsk = 7 g
Vaniljsocker:
1 dl = 60 g
1 msk = 15 g
1 tsk = 5 g
Mjöl, kross & gryn:
Vetemjöl, grahamsmjöl, rågmjöl, dinkelsikt & dinkel fullkorn:
1 dl = 60 g
1 msk = 9 g
1 tsk = 3 g
Potatismjöl:
1 dl = 75 g
1 msk = 12 g
1 tsk = 4 g
Krossad råg & krossat vete:
1 dl = 70 g
1 msk = 11 g
1 tsk = 6 g
Havregryn:
1 dl = 35 g
1 msk = 6 g
1 tsk = 3 g
Kryddor:
Kakao & kanel:
1 dl = 40 g
1 msk = 6 g
1 tsk = 2 g
Kardemumma:
1 dl = 70 g
1 msk = 10 g
1 tsk = 3 g
Salt:
1 dl = 120 g
1 msk = 17 g
1 tsk = 6 g
Havssalt:
1 dl = 100 g
1 msk = 20 g
1 tsk = 5 g
Bakpulver, bikarbonat & hjorthornssalt:
1 dl = 60 g
1 msk = 15 g
1 tsk = 5 g
Nötter, frön & russin:
Mandel & hasselnötter:
1 dl = 65 g
1 msk = 9 g
1 tsk = 3 g
Valnötter:
1 dl = 55 g
1 msk = 8 g
1 tsk = 3 g
Sesamfrön & linfrön:
1 dl = 70 g
1 msk = 8 g
1 tsk = 3 g
Kokos:
1 dl = 35 g
1 msk = 7 g
1 tsk = 2 g
Solrosfrön & pumpakärnor:
1 dl = 75 g
1 msk = 9 g
1 tsk = 3 g
Russin:
1 dl = 60 g
1 msk = 9 g
1 tsk = 3 g
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liten gurka
3 dl grekisk yoghurt
1 stor, pressad vitlöksklyfta
1 msk hackad, färsk mynta eller dill
Salt
Peppar
Servera med:
Varmt pitabröd
Gör så här:
Skala gurkan och riv den grovt.
Häll den i en sil och pressa ut så mycket av vattnet som möjligt.
Lägg gurkan i en skål.
Blanda den med yoghurt, vitlök och hackad mynta (spara ev. lite till garnering) och krydda med peppar.
Blanda noga och ställ i kylskåpet ca 2 timmar före servering.
Rör om i tsasikin och häll över den i en serveringsskål.
Strö över salt och servera med pitabröd.
När brödet blivit torrt och tråkigt är det många som slänger brödet eller matar fåglarna med det, men Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, har rapporterat att fåglarna kan ta skada om de matas med mycket bröd.
Här får du tips om hur du enkelt kan tillvara torrt bröd.
Rosta brödet i ugn med kryddor till krutonger.
Lägg brödsmulor på pizza eller paj för krispig topping.
Smörstek brödsmulor med kardemumma - blir gott att strössla glassen med.
Använd som bas i mixade såser och soppor, t.ex mojo rojo-sås eller i gazpacho.
Rosta till skorpor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 stora mogna avokador
Saften av en citron eller efter smak
2 tsk olivolja
En halv finhacka lök
1 färsk, grön chilipeppar, t.ex poblano, urkärnad och finhackad
1 pressad vitlöksklyfta
1/4 tsk malen kummin
1 msk hackad, färsk koriander
Salt
Peppar
Till garnering:
Hackad, färsk koriander
Gör så här:
Skär avokadon på längden och dela den genom att vrida delarna i olika riktningar.
Skala och hacka avokadon grovt och lägg hacket i en skål (inte av metall).
Pressa citronsaften över och tillsätt oljan.
Mosa avokadon med en gaffel till önskad konsistens - antingen med bitar kvar eller slät.
Blanda i lök, chili, vitlök, kummin och hackad koriander, krydda med salt och peppar.
Lägg över blandningen i en skål och servera genast för att undvika missfärgning, strö gärna över lite mer hackad koriander.
Ingredienser:
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl kakaopulver
Gör så här:
Koka upp socker och vatten så att det verkligen bubblar över hela ytan.
Ta av kastrullen och sikta ner kakaopulvret.
Vispa ordenligt.
Ge såsen ett snabbt uppkok innan servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|