Alla inlägg under januari 2013

Av Maria - 28 januari 2013 17:45




Ingredienser:

5 dl vetemjöl, 300 g

3 tsk bakpulver

1 1/4 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver

1 ägg

2½ dl vispgrädde

1 dl mjölk

3/4 dl solrosolja

2 msk honung


Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.

Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.

Tillsätt olja och honung.

Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.


Det här är en bra grundsmet som kan användas till många olika sorters muffins med olika smaksättningar och i olika storlekar och former. Den som vill kan ersätta strösocker med rörsocker.


Tips på  ugnsvärme är 175 grader och tider kan t.ex vara 8-12 minuter för minimuffins och 16-20 minuter för normalstora.




Av Maria - 28 januari 2013 09:30

Vätskor och fett:

Vatten, grädde, mjölk, kaffe & smör:

1 dl = 100 g

1 msk = 15 g

1 tsk = 5 g


Olja:

1 dl = 90 g

1 msk = 13 g

1 tsk = 3 g


Socker:

Socker:

1 dl = 100 g

1 msk = 15 g

1 tsk = 5 g


Farinsocker & muscovadosocker:

1 dl = 80 g

1 msk = 11 g

1 tsk = 4 g


Florsocker:

1 dl = 60 g

1 msk = 8 g

1 tsk = 2 g


Honung & sirap:

1 dl = 140 g

1 msk = 20 g

1 tsk = 7 g


Vaniljsocker:

1 dl = 60 g

1 msk = 15 g

1 tsk = 5 g


Mjöl, kross & gryn:

Vetemjöl, grahamsmjöl, rågmjöl, dinkelsikt & dinkel fullkorn:

1 dl = 60 g

1 msk = 9 g

1 tsk = 3 g


Potatismjöl:

1 dl = 75 g

1 msk = 12 g

1 tsk = 4 g


Krossad råg & krossat vete:
1 dl = 70 g

1 msk = 11 g

1 tsk = 6 g


Havregryn:

1 dl = 35 g

1 msk = 6 g

1 tsk = 3 g


Kryddor:

Kakao & kanel:

1 dl = 40 g

1 msk = 6 g

1 tsk = 2 g


Kardemumma:

1 dl = 70 g

1 msk = 10 g

1 tsk = 3 g


Salt:

1 dl = 120 g

1 msk = 17 g

1 tsk = 6 g


Havssalt:

1 dl = 100 g

1 msk = 20 g

1 tsk = 5 g


Bakpulver, bikarbonat & hjorthornssalt:
1 dl = 60 g

1 msk = 15 g

1 tsk = 5 g


Nötter, frön & russin:

Mandel & hasselnötter:

1 dl = 65 g

1 msk = 9 g

1 tsk = 3 g


Valnötter:

1 dl = 55 g

1 msk = 8 g

1 tsk = 3 g


Sesamfrön & linfrön:

1 dl = 70 g

1 msk = 8 g

1 tsk = 3 g


Kokos:

1 dl = 35 g

1 msk = 7 g

1 tsk = 2 g


Solrosfrön & pumpakärnor:

1 dl = 75 g

1 msk = 9 g

1 tsk = 3 g


Russin:

1 dl = 60 g

1 msk = 9 g

1 tsk = 3 g

Av Maria - 28 januari 2013 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 liten gurka

3 dl grekisk yoghurt

1 stor, pressad vitlöksklyfta

1 msk hackad, färsk mynta eller dill

Salt

Peppar


Servera med:

Varmt pitabröd


Gör så här:
Skala gurkan och riv den grovt.

Häll den i en sil och pressa ut så mycket av vattnet som möjligt.

Lägg gurkan i en skål.

Blanda den med yoghurt, vitlök och hackad mynta (spara ev. lite till garnering) och krydda med peppar.

Blanda noga och ställ i kylskåpet ca 2 timmar före servering.

Rör om i tsasikin och häll över den i en serveringsskål.

Strö över salt och servera med pitabröd.

Av Maria - 27 januari 2013 21:15

När brödet blivit torrt och tråkigt är det många som slänger brödet eller matar fåglarna med det, men Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, har rapporterat att fåglarna kan ta skada om de matas med mycket bröd.

Här får du tips om hur du enkelt kan tillvara torrt bröd.


Rosta brödet i ugn med kryddor till krutonger.


Lägg brödsmulor på pizza eller paj för krispig topping.


Smörstek brödsmulor med kardemumma - blir gott att strössla glassen med.


Använd som bas i mixade såser och soppor, t.ex mojo rojo-sås eller i gazpacho.


Rosta till skorpor.

Av Maria - 27 januari 2013 14:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 stora mogna avokador

Saften av en citron eller efter smak

2 tsk olivolja

En halv finhacka lök

1 färsk, grön chilipeppar, t.ex poblano, urkärnad och finhackad

1 pressad vitlöksklyfta

1/4 tsk malen kummin

1 msk hackad, färsk koriander

Salt

Peppar


Till garnering:
Hackad, färsk koriander


Gör så här:

Skär avokadon på längden och dela den genom att vrida delarna i olika riktningar.

Skala och hacka avokadon grovt och lägg hacket i en skål (inte av metall).

Pressa citronsaften över och tillsätt oljan.

Mosa avokadon med en gaffel till önskad konsistens - antingen med bitar kvar eller slät.

Blanda i lök, chili, vitlök, kummin och hackad koriander, krydda med salt och peppar.

Lägg över blandningen i en skål och servera genast för att undvika missfärgning, strö gärna över lite mer hackad koriander.

Av Maria - 27 januari 2013 11:30

Ingredienser:

1 dl strösocker

1 dl vatten

1 dl kakaopulver


Gör så här:

Koka upp socker och vatten så att det verkligen bubblar över hela ytan.

Ta av kastrullen och sikta ner kakaopulvret.

Vispa ordenligt.

Ge såsen ett snabbt uppkok innan servering.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards