Alla inlägg under januari 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl vegansk majonnäs, tex. coop xtras lättmajonnäs
1 dl havrefraiche
1-2 burkar tångrom, gärna en svart och en röd
100 g fast tofu
En halv rödlök
3 krm liquid smoke
Sjukt mycket dill (ett stort knippe/1 kruka - minst)
En halv citron, saft + skal
Örtsalt eller vanligt salt
Salta kex, t.ex crostini
Gör så här:
Smula sönder tofun i små, små beståndsdelar i en skål.
Salta och ha försiktigt i liquid smoke - ha i pyttelite i locket för att inte råka överdosera.
Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt.
Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen.
Blanda majonnäs och havrefraiche och häll även i det i skålen tillsammans med tångrommen.
Smaka av och justera salt-/rök-/dill-/citronmängd.
Tips!
Smaka av när du har jobbat ihop tofu och liquid smoke, det ska vara salt och ha en subtil röksmak.
Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen.
Den går bra att göra i förväg, håller nog 2-3 dagar i kylen.
Äter du den hemma är den jättegod till avokado.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 30 minuter
Ingredienser:
1 förpackning (340 g) majskorn
3 morötter
1 msk olja
390 g krossade tomater med vitlök
500 g passerade tomater
2 dl vatten
1 dl tapenade soltorkade tomater
Salt
Peppar
ca 15 lasagneplattor
4 dl pastasås fyra ostar
½ isbergssallad
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt majsen rinna av.
Skala och riv morötterna fint.
Fräs morötterna någon minut i oljan i en gryta.
Rör ner krossade och passerade tomater och vatten.
Låt det koka ca 5 minuter på svag värme.
Rör ner tapenade och smaka av med salt och peppar.
Lägg lite av tomatsåsen i en ugnssäker form.
Varva med lasagneplattor med tomatsås och majs.
Häll ut hälften av ostsåsen på ett lager i mitten.
Toppa med tomatsås och resten av ostsåsen.
Grädda lasagnen mitt i ugnen 30 minuter.
Skär salladen i bitar.
Servera lasagnen med sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Soppan:
400 g jordärtskocka
1 gul lök
1 tsk fänkålsfrö
3 msk smör
1 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong
2 dl matlagningsgrädde
Salt
Peppar
Garnering:
1 päron, tex Conference
1 dl smaksatt créme fraiche, tex créme fraiche gourmet karljohan, timjan, citron
Timjan
ev olivolja
Gör så här:
Antal: 4 personer
Ingredienser:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 medelstora morötter
Olivolja till stekning
1 krm chili flakes
1 msk färsk ingefära, hackad
1 apelsin, saften
2½ dl röda linser
1 liter grönsaksbuljong, glutenfri
1 lime, saften
½-1 msk färsk ingefära, riven
Salt
Peppar
Hackad färsk koriander, efter smak
Gör så här:
Hacka löken och vitlöken.
Skala och skiva morötterna.
Häll i olivolja i en gryta.
Lägg ner lök, vitlök, chili flakes och hackad ingefära.
Sätt på högsta värme och dra ner värmen till medel så snart det börjar fräsa.
Fräs under omrörning i fem minuter.
Tillsätt apelsinsaften och låt den koka ner någon minut.
Tillsätt linser och buljong och låt koka upp.
Koka på svag värme i 30 minuter.
Mixa soppan slät.
Smaka av soppan med limesaft, riven ingefära, salt och peppar.
Strö över hackad koriander och servera.
Tips!
Tycker du inte om koriander går det bra att byta ut den mot bladpersilja.
Antal: 25 stycken små
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
Mördeg:
100 g smör eller margarin
½ dl socker
1 dl sötmandel, skållad och mald
4 bittermandlar
1 ägg
3 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl hasselnötskärnor
1 dl socker
1 ägg
1-2 vitor
(några droppar punsch eller 1 st chokladpunschflaska)
Garnering:
Florsocker
Vatten
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna till mördegen och lägg den svalt en stund.
Smörj små släta formar och tryck ut degen ganska tunt i dem.
Mal nötterna till fyllningen och blanda dem med övriga ingredienser till fyllningen.
Rör den en stund så den blir smidig.
Fördela fyllningen i formarna - fyll dem ungerfär till 3/4 - och grädda i medelvarm ugn (200 grader).
För att få dem extra goda kan man droppa över litet punsch medan de ännu är varma.
Stjälp upp dem och glasera dem då de svalnat.
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
200 g sötmandel (skållad och mald)
200 g florsocker (siktat)
3 äggvitor (hårdvispade)
1 påse flagad mandel
Fyllning:
1 dl strösocker
3 msk vatten
3 äggulor
150 g smör
2 msk kokt kallt starkt kaffe eller 1 tsk nescafé
Gör så här:
Mal mandeln 2 gånger och blanda den med florsockret och äggvitorna.
Bred ut smeten på väl smord och mjölad plåt.
Strö på den flagade mandeln och grädda i ca 175 grader i 10-12 minuter.
Låt kakan svalna och skär den i fyrkanter eller trekanter och lägg samman dem två och två med fyllning emellan.
Fyllning:
Koka vatten och socker sakta i en kastrull tills det "håller trådprovet", dvs att en droppe av lagen trådar sig då man tar droppen mellan fingrarna.
Vispa upp äggulorna och häll lagen över och vispa kallt.
Rör ned smöret klickvis och smaksätt med kaffe.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225°C, ca 15 minuter
Ingredienser:
200 g gösfilé
4 havskräftstjärtar eller stora räkor
Rostade rotfrukter:
1 morot
2 potatisar
1 bit rotselleri, ca 100 g
1 palsternacka
4 små lökar, tex steklök
Flytande magarin, tex smör- & rapsolja oliv
Salt
Peppar
Rosmarin- och ingefärskräm:
1 dl créme fraiche
½ tsk finhackad färsk rosmarin
1 tsk finhackad färsk ingefära
Salt
Peppar
Gör så här:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|