Alla inlägg under januari 2013

Av Maria - 23 januari 2013 21:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 dl vegansk majonnäs, tex. coop xtras lättmajonnäs

1 dl havrefraiche

1-2 burkar tångrom, gärna en svart och en röd

100 g fast tofu

En halv rödlök

3 krm liquid smoke

Sjukt mycket dill (ett stort knippe/1 kruka - minst)

En halv citron, saft + skal

Örtsalt eller vanligt salt

Salta kex, t.ex crostini


Gör så här:

Smula sönder tofun i små, små beståndsdelar i en skål.

Salta och ha försiktigt i liquid smoke - ha i pyttelite i locket för att inte råka överdosera.

Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt.

Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen.

Blanda majonnäs och havrefraiche och häll även i det i skålen tillsammans med tångrommen.

Smaka av och justera salt-/rök-/dill-/citronmängd.


Tips!

Smaka av när du har jobbat ihop tofu och liquid smoke, det ska vara salt och ha en subtil röksmak.

Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen.

Den går bra att göra i förväg, håller nog 2-3 dagar i kylen.

Äter du den hemma är den jättegod till avokado.

Av Maria - 23 januari 2013 16:45




Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 30 minuter


Ingredienser:
1 förpackning (340 g) majskorn

3 morötter

1 msk olja

390 g krossade tomater med vitlök

500 g passerade tomater

2 dl vatten

1 dl tapenade soltorkade tomater

Salt

Peppar

ca 15 lasagneplattor

4 dl pastasås fyra ostar

½ isbergssallad


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Låt majsen rinna av.

Skala och riv morötterna fint.

Fräs morötterna någon minut i oljan i en gryta.

Rör ner krossade och passerade tomater och vatten.

Låt det koka ca 5 minuter på svag värme.

Rör ner tapenade och smaka av med salt och peppar.

Lägg lite av tomatsåsen i en ugnssäker form.

Varva med lasagneplattor med tomatsås och majs.

Häll ut hälften av ostsåsen på ett lager i mitten.

Toppa med tomatsås och resten av ostsåsen.

Grädda lasagnen mitt i ugnen 30 minuter.

Skär salladen i bitar.

Servera lasagnen med sallad.




Av Maria - 23 januari 2013 14:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Soppan:

400 g jordärtskocka

1 gul lök

1 tsk fänkålsfrö

3 msk smör

1 dl vitt vin

5 dl hönsbuljong

2 dl matlagningsgrädde

Salt

Peppar


Garnering:

1 päron, tex Conference

1 dl smaksatt créme fraiche, tex créme fraiche gourmet karljohan, timjan, citron

Timjan

ev olivolja


Gör så här:

  • Skala jordärtskockor och lök och skär i bitar.
  • Fräs dem med fänkålfrön i smör.
  • Tillsätt vin och buljong, koka tills jordärtskockorna är mjuka, ca 10 minuter.
  • Mixa soppan slät.
  • Tillsätt grädde och koka upp, smaka av med salt och peppar.
  • Kärna ur och hacka päronet fint.
  • Häll upp soppan i djupa tallrikar och garnera med färsk timjan och ringla ev över lite olivolja.
  • Servera tillsammans med päron och créme fraiche.
Av Maria - 23 januari 2013 09:45




Antal: 4 personer


Ingredienser:

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 medelstora morötter

Olivolja till stekning

1 krm chili flakes

1 msk färsk ingefära, hackad

1 apelsin, saften

2½ dl röda linser

1 liter grönsaksbuljong, glutenfri

1 lime, saften

½-1 msk färsk ingefära, riven

Salt

Peppar

Hackad färsk koriander, efter smak


Gör så här:

Hacka löken och vitlöken.

Skala och skiva morötterna.

Häll i olivolja i en gryta.

Lägg ner lök, vitlök, chili flakes och hackad ingefära.

Sätt på högsta värme och dra ner värmen till medel så snart det börjar fräsa.

Fräs under omrörning i fem minuter.

Tillsätt apelsinsaften och låt den koka ner någon minut.

Tillsätt linser och buljong och låt koka upp.

Koka på svag värme i 30 minuter.

Mixa soppan slät.

Smaka av soppan med limesaft, riven ingefära, salt och peppar.

Strö över hackad koriander och servera.


Tips!

Tycker du inte om koriander går det bra att byta ut den mot bladpersilja.




Av Maria - 22 januari 2013 20:30




Antal: 25 stycken små

Ugn: 200 grader


Ingredienser:

Mördeg:

100 g smör eller margarin

½ dl socker

1 dl sötmandel, skållad och mald

4 bittermandlar

1 ägg

3 dl vetemjöl


Fyllning:

2 dl hasselnötskärnor

1 dl socker

1 ägg

1-2 vitor

(några droppar punsch eller 1 st chokladpunschflaska)


Garnering:

Florsocker

Vatten


Gör så här:

Blanda samman alla ingredienserna till mördegen och lägg den svalt en stund.

Smörj små släta formar och tryck ut degen ganska tunt i dem.

Mal nötterna till fyllningen och blanda dem med övriga ingredienser till fyllningen.

Rör den en stund så den blir smidig.

Fördela fyllningen i formarna - fyll dem ungerfär till 3/4 - och grädda i medelvarm ugn (200 grader).

För att få dem extra goda kan man droppa över litet punsch medan de ännu är varma.

Stjälp upp dem och glasera dem då de svalnat.




Av Maria - 22 januari 2013 17:45

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

200 g sötmandel (skållad och mald)

200 g florsocker (siktat)

3 äggvitor (hårdvispade)

1 påse flagad mandel


Fyllning:

1 dl strösocker

3 msk vatten

3 äggulor

150 g smör

2 msk kokt kallt starkt kaffe eller 1 tsk nescafé


Gör så här:

Mal mandeln 2 gånger och blanda den med florsockret och äggvitorna.

Bred ut smeten på väl smord och mjölad plåt.

Strö på den flagade mandeln och grädda i ca 175 grader i 10-12 minuter.

Låt kakan svalna och skär den i fyrkanter eller trekanter och lägg samman dem två och två med fyllning emellan.


Fyllning:

Koka vatten och socker sakta i en kastrull tills det "håller trådprovet", dvs att en droppe av lagen trådar sig då man tar droppen mellan fingrarna.

Vispa upp äggulorna och häll lagen över och vispa kallt.

Rör ned smöret klickvis och smaksätt med kaffe.

Av Maria - 22 januari 2013 14:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 225°C, ca 15 minuter


Ingredienser:

200 g gösfilé

4 havskräftstjärtar eller stora räkor


Rostade rotfrukter:

1 morot

2 potatisar

1 bit rotselleri, ca 100 g

1 palsternacka

4 små lökar, tex steklök

Flytande magarin, tex smör- & rapsolja oliv

Salt

Peppar


Rosmarin- och ingefärskräm:

1 dl créme fraiche

½ tsk finhackad färsk rosmarin

1 tsk finhackad färsk ingefära

Salt

Peppar


Gör så här:

  • Rotfrukterna: Sätt ugnen på 225°C. Skala rotfrukterna och lök. Skär rotfrukterna i bitar och löken i halvor. Lägg dem i en långpanna. Ringla över flytande magarin, salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  • Röran: Blanda créme fraiche med rosmarin och ingefära, smaka av med salt och peppar.
  • Fisken: Skär fisken i bitar, salta och peppra. Stek fisk och skaldjur hastigt i het panna.
  • Servera fisken med rotfrukterna, rosmarin- och ingefärskräm och bröd.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards