Alla inlägg under januari 2013

Av Maria - 22 januari 2013 09:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g fryst torskfilé, tinad

½ dl grädde

1 äggula

1 tsk salt

½ tsk vitpeppar

1½ dl ströbröd

2 msk smör, till stekning

200 g grönkål, till servering

2 tsk olivolja

Flingsalt

1 citron, till servering


Potatispuré:

1 kg potatis

2 msk smör

1 dl mjölk

1 dl grädde

Salt


Gör så här:

Skala och koka potatisen i saltat vatten.

Krama ur överflödig vätska ur fisken.

Mixa hastigt fisken till en färs i en matberedare monterad med knivblad.

Blanda med grädde, äggula, salt och peppar.

Forma smeten till små biffar med blöta händer.

Rulla biffarna i ströbröd.

Hetta upp en stekpanna och stek torskwallenbergarna i smör till fin färg på medelvärme.

Pressa eller mosa potatisen med en stomp eller ballongvisp.

Tillsätt smör, mjölk och grädde.

Rör kraftigt till ett fluffigt mos och smaka av med salt.

Stek kålen hastigt i olja på hög värme och salta.

Servera biffarna med mos, grönkål och skeda över smör ftån stekpannan.

Skär citronen i klyftor och servera till maten.


Tips!

Mosa ner en av de kokta potatisarna i fiskfärssmeten om ni vill få fler wallenbergare.




Av Maria - 21 januari 2013 20:15

Antal: 12 stycken

Ugn: 175-200 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:
Deg:

3 dl vatten

100 g smör eller margarin

1-2 tsk socker

2 dl vetemjöl

3 ägg


Fyllning:

Jordgubbar, hallon, ananas eller päron, gärna två eller flera sorter blandade

2-3 msk juice eller saft

2 dl tjock grädde


Gör så här:

Koka upp smör, vatten och socker.

Ta kastrullen från värmen och häll i allt mjöl.

Rör blandningen med träsked och låt den koka tills den är smidig som en deg och släpper pannan - men inte längre.

Då smeten svalnat något tillsätts äggen ett i sänder.

Vispa sedan kraftigt några minuter.

Lägg degen i klickar på smord plåt och grädda i 175-200 grader under 20-30 minuter.

Öppna inte ugnsluckan förrän kakorna är nästan färdiga.

Petits-chox är känsliga för drag.

Till fyllningen skär stora bär i bitar och frukten i strimlor och fuktas med saft.

Ställ kallt och fylls i kakorna strax före serveringen.


Enklare gör man dessa bakelser av mix.

Av Maria - 21 januari 2013 14:15

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

2 dl créme fraiche

½ dl majonnäs

2 msk grov dijonsenap

1 msk valnöts- eller hasselnötsolja

1 krm salt


Gör så här:

  • Vispa créme fraiche så att den blir fast.
  • Vänd ner övriga ingredienser och smaka av med salt. 

Passar till grillad fisk, nötkött eller en skiva stekt lax. Använd den istället för örtsmör.

Av Maria - 21 januari 2013 09:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, 40-45 minuter


Ingredienser:

4 bananer
2 dl socker
100 gram smör
3ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl mjölk


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och socker poröst.
Rör i äggen.

Mosa bananerna och rör i dem i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver och salt, vänd ner det i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad/mjölad form, ca 23 cm i diameter.

Grädda i ugnen i 40-45 minuter och låt kakan kallna innan den skärs upp.

Av Maria - 20 januari 2013 18:45




Ingredienser:
1 gul paprika
500 g tomater
300 g aubergine
400 g zucchini
3 rödlökar
2-3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 dl tomatjuice
1 dl balsamvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
1/2 tsk grovmald svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
3 msk färsk oregano
2 msk italiensk salladskrydda
1 1/4 dl Syltsocker

 

Gör så här:

Skölj och ansa paprika, tomater, aubergine och zucchini.

Skala rödlök och vitlök.

Skär alla grönsakerna i små tärningar.

Hetta upp oljan i en gryta och fräs grönsakerna.

Tillsätt vin, juice och vinäger och sjud under lock i 10 minuter.

Blanda i resten av ingredienserna och koka i 5 minuter.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards