Alla inlägg under januari 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g fryst torskfilé, tinad
½ dl grädde
1 äggula
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1½ dl ströbröd
2 msk smör, till stekning
200 g grönkål, till servering
2 tsk olivolja
Flingsalt
1 citron, till servering
Potatispuré:
1 kg potatis
2 msk smör
1 dl mjölk
1 dl grädde
Salt
Gör så här:
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Krama ur överflödig vätska ur fisken.
Mixa hastigt fisken till en färs i en matberedare monterad med knivblad.
Blanda med grädde, äggula, salt och peppar.
Forma smeten till små biffar med blöta händer.
Rulla biffarna i ströbröd.
Hetta upp en stekpanna och stek torskwallenbergarna i smör till fin färg på medelvärme.
Pressa eller mosa potatisen med en stomp eller ballongvisp.
Tillsätt smör, mjölk och grädde.
Rör kraftigt till ett fluffigt mos och smaka av med salt.
Stek kålen hastigt i olja på hög värme och salta.
Servera biffarna med mos, grönkål och skeda över smör ftån stekpannan.
Skär citronen i klyftor och servera till maten.
Tips!
Mosa ner en av de kokta potatisarna i fiskfärssmeten om ni vill få fler wallenbergare.
Antal: 12 stycken
Ugn: 175-200 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
Deg:
3 dl vatten
100 g smör eller margarin
1-2 tsk socker
2 dl vetemjöl
3 ägg
Fyllning:
Jordgubbar, hallon, ananas eller päron, gärna två eller flera sorter blandade
2-3 msk juice eller saft
2 dl tjock grädde
Gör så här:
Koka upp smör, vatten och socker.
Ta kastrullen från värmen och häll i allt mjöl.
Rör blandningen med träsked och låt den koka tills den är smidig som en deg och släpper pannan - men inte längre.
Då smeten svalnat något tillsätts äggen ett i sänder.
Vispa sedan kraftigt några minuter.
Lägg degen i klickar på smord plåt och grädda i 175-200 grader under 20-30 minuter.
Öppna inte ugnsluckan förrän kakorna är nästan färdiga.
Petits-chox är känsliga för drag.
Till fyllningen skär stora bär i bitar och frukten i strimlor och fuktas med saft.
Ställ kallt och fylls i kakorna strax före serveringen.
Enklare gör man dessa bakelser av mix.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
2 dl créme fraiche
½ dl majonnäs
2 msk grov dijonsenap
1 msk valnöts- eller hasselnötsolja
1 krm salt
Gör så här:
Passar till grillad fisk, nötkött eller en skiva stekt lax. Använd den istället för örtsmör.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 40-45 minuter
Ingredienser:
4 bananer
2 dl socker
100 gram smör
3ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker poröst.
Rör i äggen.
Mosa bananerna och rör i dem i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver och salt, vänd ner det i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad/mjölad form, ca 23 cm i diameter.
Grädda i ugnen i 40-45 minuter och låt kakan kallna innan den skärs upp.
Ingredienser:
1 gul paprika
500 g tomater
300 g aubergine
400 g zucchini
3 rödlökar
2-3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 dl tomatjuice
1 dl balsamvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
1/2 tsk grovmald svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
3 msk färsk oregano
2 msk italiensk salladskrydda
1 1/4 dl Syltsocker
Gör så här:
Skölj och ansa paprika, tomater, aubergine och zucchini.
Skala rödlök och vitlök.
Skär alla grönsakerna i små tärningar.
Hetta upp oljan i en gryta och fräs grönsakerna.
Tillsätt vin, juice och vinäger och sjud under lock i 10 minuter.
Blanda i resten av ingredienserna och koka i 5 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|