Direktlänk till inlägg 9 februari 2013
Antal: 14 stycken
Ugn: 200 grader, ca 5 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
1½ dl vetemjöl
1½ msk socker
1 krm bakpulver
50 g margarin eller smör
1 äggula
Fyllning:
200 g mandelmassa
50 g margarin eller smör
2 ägg
4 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 rivna bittermandlar
1-2 äpplen med frisk syrlig smak
2 tsk malen kanel
Gör så här:
Blanda ingredienserna till bottnarna i en matberedare eller på bakbordet.
Låt degen vila i kylskåpet inlindad i plastfolie medan fyllningen förbereds.
Riv mandelmassan eller finfördela den i en matberedare.
Rör den smidig med matfettet.
Tillsätt äggen, ett i taget, mjölet, bakpulvret och bittermandeln.
Kavla ut bottendegen på lätt mjölat bakbord.
Smörj ovala bakelseformar av metall och klä dem med degen.
Fördela fyllningen i dem.
Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
Tryck ner dem i degen.
Pudra över lätt med kanel.
Gräddning:
Grädda bakelserna på gallret på botten av ugnen i 200 grader, ca 5 minuter.
Flytta upp gallret till första falsen nerifrån och grädda ytterligare 10 minuter.
Låt bakelserna svalna något i formarna innan de stjälps upp försiktigt på plant underlag.
Låt dem kallna.
Förvaring:
Svalt 1-2 dagar.
I frys ca 3 månader.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|