Direktlänk till inlägg 16 februari 2013

Att lyckas med grytor

Av Maria - 16 februari 2013 19:15




Grytor kan vara lyxiga, billiga, smala, gräddigam nya eller klassiska.

De kan lagas på kött, fågel, fisk eller grönsaker.

Vilka grytor du än väljer så är de mycket lätta att lyckas med.

Här följer några tips som kan vara till hjälp.


Tips när det gäller köttgrytor:

Den långsamma kokningen ger köttgrytorna deras mustiga fylliga smak.

Alla köttbitar går att använda, även om vi ofta väljer billigare delar som högrev, bog (märgpipa) eller bringa av nötkött.

Eller bog och skinka av griskött.

Av kalv- och lammkött använder man vanligen rygg, bog eller bringa.

Dessutom finns det färdiga grytbitar.

Koktiden kan variera beroende på vilket kött du använder.


Ska köttet vara med eller utan ben?

Det är en smaksak.

Benfritt kött är lättare att hantera och skära i jämna bitar.

Medan benen å andra sidan ger lite mer smak och must åt grytan.


Jämnstora bitar:

Antingen du köper helt kött eller grytbitar är det viktigt att köttet är skuret i jämnstora bitar eller strimlor.

Samma sak gäller rotfrukter och grönsaker.


Med eller bryning:
Nöttkött brukar man som regel bryna före kokningen, köttet får färg och blir saftigt.

Men man kan även koka köttet i buljong och få bra resultat.

Önskar de en redd sås går det bra att panera köttbitarna i mjöl före bryningen.

Ett enkelt sätt är att lägga mjöl och köttbitar i en plastpåse och skaka den så att alla köttbitar blir täckta med mjöl.


Koka i ugnen:

Att koka i ugnen kräver ingen passning och du får ett utmärkt resultat.

Alla grytor kan koka i ugnen med mest fördelaktigt är grytor med nötkött som har ganska lång koktid.

Koka upp grytan på spisen, helst i en ugnssäker gryta.

Lägg annars över de uppkokta ingredienserna i en ugnssäker gryta eller form med lock.

I brist på det kan du täcka med aluminiumfolie.

Sätt ugnen på 175-200 grader och beräkna lite längre koktid än när grytan kokar ovanpå spisen.

Ställ grytan på gallret i nedre delen av ugnen.


Grytor med fisk eller skaldjur:

Använd helst benfri fisk i grytor.

Det är skönt att slippa bena ur fiskköttet i den färdiga grytan.

På skinn, ben och huvud kan man koka en god fiskbuljong som får blir grundstomme i grytan.

Skaldjur osm kokta räkor, havskräftor, krabba eller musslor ska bara värmas i grytan.

Får de koka blir de lätt sega och trådiga.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Av Maria - Måndag 15 april 14:00

Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.   Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.   Tisdag: Köttbullar,...

Av Maria - Måndag 15 april 11:15

Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.   Knäckiga sesamkex.   Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...

Av Maria - Måndag 15 april 08:15

Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.   Risi frutti.   Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 07:45

Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.   Risi frutti   Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.   Fruktyoghurt.   Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards