Direktlänk till inlägg 16 februari 2013
Grytor kan vara lyxiga, billiga, smala, gräddigam nya eller klassiska.
De kan lagas på kött, fågel, fisk eller grönsaker.
Vilka grytor du än väljer så är de mycket lätta att lyckas med.
Här följer några tips som kan vara till hjälp.
Tips när det gäller köttgrytor:
Den långsamma kokningen ger köttgrytorna deras mustiga fylliga smak.
Alla köttbitar går att använda, även om vi ofta väljer billigare delar som högrev, bog (märgpipa) eller bringa av nötkött.
Eller bog och skinka av griskött.
Av kalv- och lammkött använder man vanligen rygg, bog eller bringa.
Dessutom finns det färdiga grytbitar.
Koktiden kan variera beroende på vilket kött du använder.
Ska köttet vara med eller utan ben?
Det är en smaksak.
Benfritt kött är lättare att hantera och skära i jämna bitar.
Medan benen å andra sidan ger lite mer smak och must åt grytan.
Jämnstora bitar:
Antingen du köper helt kött eller grytbitar är det viktigt att köttet är skuret i jämnstora bitar eller strimlor.
Samma sak gäller rotfrukter och grönsaker.
Med eller bryning:
Nöttkött brukar man som regel bryna före kokningen, köttet får färg och blir saftigt.
Men man kan även koka köttet i buljong och få bra resultat.
Önskar de en redd sås går det bra att panera köttbitarna i mjöl före bryningen.
Ett enkelt sätt är att lägga mjöl och köttbitar i en plastpåse och skaka den så att alla köttbitar blir täckta med mjöl.
Koka i ugnen:
Att koka i ugnen kräver ingen passning och du får ett utmärkt resultat.
Alla grytor kan koka i ugnen med mest fördelaktigt är grytor med nötkött som har ganska lång koktid.
Koka upp grytan på spisen, helst i en ugnssäker gryta.
Lägg annars över de uppkokta ingredienserna i en ugnssäker gryta eller form med lock.
I brist på det kan du täcka med aluminiumfolie.
Sätt ugnen på 175-200 grader och beräkna lite längre koktid än när grytan kokar ovanpå spisen.
Ställ grytan på gallret i nedre delen av ugnen.
Grytor med fisk eller skaldjur:
Använd helst benfri fisk i grytor.
Det är skönt att slippa bena ur fiskköttet i den färdiga grytan.
På skinn, ben och huvud kan man koka en god fiskbuljong som får blir grundstomme i grytan.
Skaldjur osm kokta räkor, havskräftor, krabba eller musslor ska bara värmas i grytan.
Får de koka blir de lätt sega och trådiga.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|