Direktlänk till inlägg 28 februari 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g kycklinglever
200 g champinjoner, färska, frysta eller från burk
2 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten + ev svampspad
1 buljongtärning
1 dl grädde
svartpeppar
1 msk sherry eller pressad apelsin
soja, äkta
Gör så här:
Halvtina fryst lever.
Skölj av färsk lever och torka den med hushållspapper.
Skär ev levern i mindre bitar.
Borsta färsk svamp och skölj den om det behövs.
Häll av och spara spadet på burksvamp.
Skiva hel svamp.
Lägg svampen i en gryta, låt en del av spadet koka in, innan hälften av fettet läggs i.
Fräs svampen 5-10 min.
Låt resten av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna.
Stek levern på ej för stark värme och lägg den i grytan.
Stuvningen:
Strö över mjölet och rör om.
Häll vatten och ev svampspad i grytan.
Tillsätt också smulad buljongtärning och grädde.
Koka upp under omrörning och koka 3-5 min.
Smaka av med peppar, sherry eller apelsin och ev soja.
Serveringsförslag:
Lever- eller njursauté blir en god fyllning i t ex ett pajskal eller krustader.
Sautéerna passar också som omelettfyllning eller i en krans av kokt ris tillsammans med kokta grönsaker eller en fräsch sallad.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|