Alla inlägg under februari 2013
Antal: 4 personer
Ingredienser:
3 rödbetor (ca 300 g)
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 rosmarinkvist
1 vitlöksklyfta
1 krm strösocker
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Fetaröra:
½ dl cashewnötter
2 salladslökar
200 g fetaost
75 g naturell färskost
2 msk finhackad persilja
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
8 skivor lantbröd eller stora skivor formbröd
Vitlöksdipp:
½ dl majonnäs
2 msk créme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka, ca 30 minuter.
Skala dem under rinnande kallt vatten och skär dem i skivor.
Blanda vinäger, olja, rosmarin, pressad vitlök, socker, salt och peppar.
Häll dressingen över rödbetorna och marinera ca 15 minuter.
Fetaröra:
Rosta nötterna i en torr, het stekpanna.
Hacka dem grovt.
Ansa och strimla salladslöken.
Smula fetaosten och blanda med färskost, salladslök, persilja, salt och peppar.
Rör i nötterna.
Dipp:
Blanda majonnäs och créme fraiche.
Skala och pressa i vitlöken.
Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Fördela fetaoströran på 4 brödskivor.
Toppa med rödbetsskivor.
Lägg på resten av brödskivorna och tryck till.
Grilla eller stek mackorna frasiga i smörgåsgrill eller stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
Halvera mackorna och servera dem med vitlöksdippen.
Antal: ca 8 portioner
Ingredienser:
3 dl kokta kikärtor
3 dl gröna ärtor, frysta och tinade
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Salt
Malen svartpeppar
Några droppar lime- eller citronsaft
Till garnering:
Några gröna ärtor
1 msk olivolja
Svartpeppar
Färsk oregano eller ärtskott
Gör så här:
Mixa kikärtorna med gröna ärtor och vitlök, droppa i olja och mixa under tiden.
Smaka av med salt och peppar samt lime- eller citronsaft.
Lägg upp hummusen i en skål, lägg på några ärtor och droppa över oljan.
Strö över malen svartpeppar.
Garnera med färsk oregano eller ärtskott.
Främst tänker vi på sockerkaka när mjuka kakor nämns.
Men här får bakverk med mjuka fyllningar, scones och äpple- och fruktkakor också plats.
Det är lätt att lyckas med mjuka kakor om man följer vissa regler.
Vispa kraftigt, helst med elvisp, när du blandar ägg och socker eller smör och socker.
Då arbetas luft in i smeten som blir lätt och porös.
Blanda bakpulver väl med mjölet och vänd varsamt ner det i smeten.
Vispa inte, då blir kakan seg och luften går ur smeten.
Formens storlek är viktig.
Är formen för liten riskerar kakan att jäsa över, är den för stor får du en platt kaka.
Det är lagom att fylla formen till 2/3 med smet.
I recepten anges formarnas storlek, ibland.
Är formen inte volymmärkt, mät upp den med vatten.
Idag finns det formar med s.k släpp lätt-beläggning.
Dessa behöver inte smörjas om kakan innehåller mer än 50 g fett.
Men vill man att kakan ska få vacker färg på utsidan bör formen smörjas med mjukt smör.
Smält smör ger ett tunt skikt och ströbrödet fäster inte lika bra.
Mjuka kakor gräddas i nedre delen av ugnen om inte annat anges i recepten.
Öppna inte ugnsluckan i onödan och aldrig under första delen av gräddningstiden.
Kakan är färdig när stickan är torr när du stuckit den i kakan.
Den börjar också släppa formen i kanterna.
Låt kakan vila i formen en stund innan den stjälps upp på bakgaller.
Låt stå några minuter så att ytan hinner torka.
Kakan blir saftig om den får kallna under formen.
Fuktigheten stannar då i kakan.
Vad gick fel?
Blir kakan toppig har värmen varit för hög.
Då stelnar ytan för tidigt och smeten trycker på underifrån.
Kakan spricker, smeten väller ut och kakan kan bli bränd.
Kakan sjunker ihop på mitten om värmen varit för svag eller om den gräddats för kort tid.
Om kakan blir platt har formen varit för stor.
Om smeten pöser över har formen varit för liten, ugnstemperaturen för låg eller så är det för mycket bakpulver i smeten.
Om kakan sitter fast i formen, är formen smord för lite eller ojämnt.
Kakan har inte vilat innan den stjälps upp.
Kakan lossar lättare om en våt, kall handduk läggs på formens undersida.
Efter en stund brukar kakan lossa, upprepa annars nedkylningen.
Kakan höjer sig inte utan blir tung och degig om smeten har vispats för lite eller för länge sedan mjöl och bakpulver tillsats.
Kakan spricker om ugnen är för varm eller om bakpulver och mjöl blandats för dåligt.
Förvaring:
Mjuka kakor, muffins, scones och rulltårtor bör frysas så snart som möjligt efter att de svalnat.
Fruktkakan är undantaget då den ofta behöver mogna 1-2 dagar för infrysning.
Skiva de stora kakorna, det underlättar om man vill ta ut lite i taget.
Förpacka väl i tjocka plastpåsar eller tättslutande burkar.
Feta kakor har kortare hållbarhet och håller 3-4 månader i frysen.
Kakor som innehåller lite fett, t.ex tårtbottnar, kan förvaras upp till 6 månader.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Grönsaker:
2 msk strösocker
2 msk ättika, 12%
4 msk vatten
1 (ca 100 g) rättika
2 morötter
½ kruka persilja
4 portioner ris
Sesammajonnäs:
1 msk sesamfrö
1 dl majonnäs
Peppar
Kyckling:
4 minutfiléer av kyckling
1 msk smör eller margarin
Salt
Gör så här:
Tina kycklingfiléerna.
Grönsakerna:
Blanda en lag av socker, ättika och vatten i en bunke och rör om tills sockret löst sig.
Skala rättika och morötter.
Hyvla grönsakerna med en osthyvel eller potatisskalare till tunna skivor.
Vänd ner grönsakerna i lagen.
Hacka persilja.
Vänd ner den strax innan servering.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Sesammajonnäs:
Rosta sesamfröna i torr stekpanna på medelvärme.
Låt svalna.
Blanda dem med majonnäs och smaka av med peppar.
Kyckling:
Stek kycklingfiléerna i matfett i en stekpananna ca 10 minuter.
Vänd då och då.
Krydda med salt och peppar.
Servera grönsakerna med kyckling, majonnäs och ris.
Ingredienser:
8 apelsiner
4 citroner
drygt 2,5 kg socker
12 små dricksglas vatten
Gör så här:
Apelsinerna skalas.
Skalen läggas i vatten över en natt.
Skäras sedan fint med frukten och citronerna samt kokas med sockret och vattnet, tills marmeladen ser klar ut.
Hälles på burkar och överbindes.
Antal: 4 personer
Ingredienser:
8 skivor rågbröd
1 burk stora vita bönor (400 g)
1 vitlöksklyfta
2 msk pressad citron
½ msk olivolja
1 tsk mald koriander
½ tsk salt
2 morötter
1 rödlök
4 salladsblad
30 g alfalfagroddar
Garnering:
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Häll av och skölj bönorna i en sil.
Mixa bönor, skalad vitlök, citronsaft, olja, koriander och salt med en mixerstav eller i en matberedare till en slät kräm.
Skala morötterna.
Riv dem eller skala dem med potatisskalare till remsor.
Skala och skiva rödlöken tunt.
Fördela salladsbladen på 4 brödskivor.
Lägg på en rejäl klick med bönkräm.
Toppa med morötter, lök och groddar.
Strö över flingsalt och peppar.
Lägg på resterande bröd som lock.
Ingredienser:
4 schalottenlökar
Smör
2 dl grädde
½ fiskbuljongtärning
Ev lite mjölk
Saften av ½ citron
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Antal: ca 8 portioner
Ingredienser:
6 dl kokta kikärtor
3 msk tahini
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Salt
Ev. några droppar vatten
Till garnering:
Några kokta kikärtor
1 msk olivolja
Svartpeppar
Gör så här:
Mixa kikärtorna med tahini och vitlök, droppa i olja och mixa under tiden.
Smaka av med salt.
Späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens.
Lägg upp hummusen i en skål, lägg på några kikärtor och droppa över oljan.
Strö över malen svartpeppar.
Om du gillar lite syra i hummusen kan du tillsätta några droppar pressad citron.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|