Alla inlägg under februari 2013

Av Maria - 12 februari 2013 19:00

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

4 vitlöksklyftor

2 äggulor

2½ dl olivolja

Pressad citron

Salt och peppar


Till servering:

Råa skurna grönsaker

Hårdkokta ägg, skalade


Gör så här:

Lägg vitlöksklyftorna och en nypa salt i en glasskål och krossa dem med baksidan av en sked.
Tillsätt äggulorna och vispa snabbt ihop med en elvisp till en krämig massa.
Tillsätt oljan, några droppar åt gången, samtidigt som du vispar tills blandningen börjar tjockna.
Tillsätt därefter resten av oljan i en tunn stråle under konstant vispning.
Rör ner lite pressad citron för att vitlöksmajonnäsen ska få en mjukare konsistens.
Smaka av med lite mer salt, om det behövs, och peppar.
Täck med plastfolie och ställ aiolin kallt i kylskåpet tills den ska serveras.
Låt gärna aiolin bli rumstemperad före servering och lägg upp den i en serveringsskål.
Lägg upp råa, skurna grönsaker och hårdkokta ägg på ett stort fat och servera till aiolin.

ANNONS
Av Maria - 12 februari 2013 15:45




Antal: 2 glas


Ingredienser:
5 dl cashewmjölk

3-4 medjooldadlar, urkärnade

2 dl frysta jordgubbar

1 nypa vaniljpulver


Gör så här:

Häll mjölken i en mixer och tillsätt resten av ingredienserna.

Mixa tills drycken är helt slät.

Häll upp i glas.


Glutenfri, mjölkfri, rik på kalcium, vitamin C och folat.




ANNONS
Av Maria - 12 februari 2013 11:15

Antal: 10 stycken


Ingredienser:

10 släta bullar

150 g mandelmassa

1 dl fast hallonsylt

1 dl frysta hallon, tinade

3 dl vispgrädde

2 tsk florsocker


Gör så här:

Baka egna släta bullar eller köp färdiga semlebullar.

Skär av ett lock på bullarna, stansa ut ett hjärta med en liten pepparkaksform eller skär på frihand.

Gröp ur inkråmet och blanda med riven mandelmassa och hallonsylt.

Fyll bullarna med blandningen.

Vispa grädden tillsammans med florsockret och vänd försiktigt ner mixade hallon, vispa lite till.

Spritsa eller lägg en klick grädde på varje bulle.

Lägg tillbaka hjärtlocken och sikta över florsocker.

Av Maria - 12 februari 2013 08:15

Antal: 1 glas


Ingredienser:
½ banan

1 dl halvtinade blåbär

1 dl havremjölk eller naturell yoghurt

1 dl ananasjuice


Gör så här:
Skala och skär bananen i bitar.

Mixa banan, blåbär (spara några till garnering), havremjölk och juice till en slät smoothie i en mixer.

Eller använd en mixerstav och mixa i en kanna.

Häll upp i glas och toppa med resterande bär.

Servera genast.


Nyttigt och gott med blåbär och banan.

Havremjölk är snäll mot magen för alla mjölkkänsliga med kan även bytas ut mot yoghurt.

Av Maria - 12 februari 2013 08:00




Ugn: 150-175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:
2 hg smör eller margarin

2½ dl socker

3 ägg

Rivet skal av ½ citron

2 dl potatismjöl

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Gör så här:
Rör smör och socker poröst.

Tillsätt äggen ett i sänder och vispa kraftigt.

Smaksätt med citronskal.

BLanda de båda mjölsorterna med bakpulvret och sikta ner i smeten.

Rör om så att allt blandas väl.

Häll smeten i en väl smord, bröad form, rymd ca 2 liter.

Grädda i 150-175 grader tills kakan känns torr, ca 1 timme.

Låt den kallna på galler under bakduk.




Av Maria - 11 februari 2013 21:00

Antal: ca 10 portioner


Ingredienser:

50 g smör

2 msk vetemjöl

6 dl mjölk

Salt

Malen vitpeppar

100 g lagrad ost, riven


Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på medelhög värme.

Vispa i mjölet, tillsätt hälften av mjölken och vispa kraftigt under tiden.

Koka upp och tillsätt resten av mjölken.

Smaka av med salt och vitpeppar.

Blanda ner osten i såsen.


Variant av béchamel som passar bra till pasta och gratänger.

Av Maria - 11 februari 2013 18:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
900 g fast potatis


Paprikasås:

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

½ msk olja

½ tärning kycklingbuljong eller motsvarande mängd fond

½ dl vatten

2½ dl vispgrädde

2 tsk majsstärkelse

Salt

Peppar

½ kruka persilja


ca 600 g kassler

½ msk olja

150 g haricots verts


Gör så här:
Koka potatisen med eller utan skal (utan skal om du vill pressa den).


Paprikasåsen:
Dela, kärna ur och strimla paprika.

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs grönsakerna i olja i en kastrull.

Tillsätt smulad buljongtärning, vatten och grädde.

Koka sakta ca 10 minuter.

Mixa såsen slät med stavmixer eller blender.

Koka upp igen och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.

Smaksätt med salt och peppar.


Skiva kasslern och bräck (stek hastigt) dem i olja i en stekpanna.

Koka haricots verts i saltat vatten ca 4 minuter.

Hacka persilja och vänd ner i såsen.

Servera kasslern med paprikasås, bönor och kokt potatis, gärna pressad.

Av Maria - 11 februari 2013 17:30

Ingredienser:

tex. Potatis, palsternacka, morötter och/eller sötpotatis.

Majs- eller jordnötsolja

Havssalt, paprikapulver eller cayenpeppar


Gör så här:

Skala grönsakerna och skär dem mycket tunt, antingen med en så kallad mandolin eller med en riktigt vass potatisskalare med löst blad.
Hett upp majs- eller jordnötsolja i en fritös eller en tjockbottnad rymlig kastrull till 180-190°C eller tills en liten brödbit blir brun i den på 30 sekunder.
Lägg i grönsakerna och fritera dem gyllengula.

Låt dem rinna av noga på hushållspapper och strö sedan över havssalt, paprikapulver eller cayenpeppar.
Chipsen kan förvaras i en burk med tättslutande lock när de kallnat.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se