Alla inlägg under februari 2013
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
4 vitlöksklyftor
2 äggulor
2½ dl olivolja
Pressad citron
Salt och peppar
Till servering:
Råa skurna grönsaker
Hårdkokta ägg, skalade
Gör så här:
Lägg vitlöksklyftorna och en nypa salt i en glasskål och krossa dem med baksidan av en sked.Antal: 2 glas
Ingredienser:
5 dl cashewmjölk
3-4 medjooldadlar, urkärnade
2 dl frysta jordgubbar
1 nypa vaniljpulver
Gör så här:
Häll mjölken i en mixer och tillsätt resten av ingredienserna.
Mixa tills drycken är helt slät.
Häll upp i glas.
Glutenfri, mjölkfri, rik på kalcium, vitamin C och folat.
Antal: 10 stycken
Ingredienser:
10 släta bullar
150 g mandelmassa
1 dl fast hallonsylt
1 dl frysta hallon, tinade
3 dl vispgrädde
2 tsk florsocker
Gör så här:
Baka egna släta bullar eller köp färdiga semlebullar.
Skär av ett lock på bullarna, stansa ut ett hjärta med en liten pepparkaksform eller skär på frihand.
Gröp ur inkråmet och blanda med riven mandelmassa och hallonsylt.
Fyll bullarna med blandningen.
Vispa grädden tillsammans med florsockret och vänd försiktigt ner mixade hallon, vispa lite till.
Spritsa eller lägg en klick grädde på varje bulle.
Lägg tillbaka hjärtlocken och sikta över florsocker.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
½ banan
1 dl halvtinade blåbär
1 dl havremjölk eller naturell yoghurt
1 dl ananasjuice
Gör så här:
Skala och skär bananen i bitar.
Mixa banan, blåbär (spara några till garnering), havremjölk och juice till en slät smoothie i en mixer.
Eller använd en mixerstav och mixa i en kanna.
Häll upp i glas och toppa med resterande bär.
Servera genast.
Nyttigt och gott med blåbär och banan.
Havremjölk är snäll mot magen för alla mjölkkänsliga med kan även bytas ut mot yoghurt.
Ugn: 150-175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
2 hg smör eller margarin
2½ dl socker
3 ägg
Rivet skal av ½ citron
2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder och vispa kraftigt.
Smaksätt med citronskal.
BLanda de båda mjölsorterna med bakpulvret och sikta ner i smeten.
Rör om så att allt blandas väl.
Häll smeten i en väl smord, bröad form, rymd ca 2 liter.
Grädda i 150-175 grader tills kakan känns torr, ca 1 timme.
Låt den kallna på galler under bakduk.
Antal: ca 10 portioner
Ingredienser:
50 g smör
2 msk vetemjöl
6 dl mjölk
Salt
Malen vitpeppar
100 g lagrad ost, riven
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på medelhög värme.
Vispa i mjölet, tillsätt hälften av mjölken och vispa kraftigt under tiden.
Koka upp och tillsätt resten av mjölken.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Blanda ner osten i såsen.
Variant av béchamel som passar bra till pasta och gratänger.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g fast potatis
Paprikasås:
1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ msk olja
½ tärning kycklingbuljong eller motsvarande mängd fond
½ dl vatten
2½ dl vispgrädde
2 tsk majsstärkelse
Salt
Peppar
½ kruka persilja
ca 600 g kassler
½ msk olja
150 g haricots verts
Gör så här:
Koka potatisen med eller utan skal (utan skal om du vill pressa den).
Paprikasåsen:
Dela, kärna ur och strimla paprika.
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs grönsakerna i olja i en kastrull.
Tillsätt smulad buljongtärning, vatten och grädde.
Koka sakta ca 10 minuter.
Mixa såsen slät med stavmixer eller blender.
Koka upp igen och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Smaksätt med salt och peppar.
Skiva kasslern och bräck (stek hastigt) dem i olja i en stekpanna.
Koka haricots verts i saltat vatten ca 4 minuter.
Hacka persilja och vänd ner i såsen.
Servera kasslern med paprikasås, bönor och kokt potatis, gärna pressad.
Ingredienser:
tex. Potatis, palsternacka, morötter och/eller sötpotatis.
Majs- eller jordnötsolja
Havssalt, paprikapulver eller cayenpeppar
Gör så här:
Skala grönsakerna och skär dem mycket tunt, antingen med en så kallad mandolin eller med en riktigt vass potatisskalare med löst blad.
Hett upp majs- eller jordnötsolja i en fritös eller en tjockbottnad rymlig kastrull till 180-190°C eller tills en liten brödbit blir brun i den på 30 sekunder.
Lägg i grönsakerna och fritera dem gyllengula.
Låt dem rinna av noga på hushållspapper och strö sedan över havssalt, paprikapulver eller cayenpeppar.
Chipsen kan förvaras i en burk med tättslutande lock när de kallnat.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|