Alla inlägg under februari 2013
Fett:
I de flesta bakverk ingår matfett.
Det gör brödet eller bakverket saftigt, mindre smuligt och mer hållbart.
Olja används främst i matbröd med även i vissa bakverk.
Olja är lätt att mäta upp och det ger storporiga bröd.
Neutral olja ger inte så mycket smak.
Olivolja och andra oljor med smak ger karaktär åt matbröd.
Smör och margarin är utbytbara mot varandra, med smöret ger bäst smak.
Bröd med smör få mindre porer.
Flytande margarin används på samma sätt som olja, 1 dl olja motsvarar 1 dl flytande margarin eller 90 g smör eller fast margarin.
Mäta & väga:
För att säkert lyckas med bakningen är det viktigt att mäta och väga ingredienserna.
Det är lätt hänt att det blir för mycket mjöl vilket resulterar i ett kompakt bröd eller kakan.
För små mängder, rör om i mjölet, doppa ner och fyll måttet och skrapa av.
Skaka inte måttet.
Större mängder är lättast att väga.
Vill du mäta, häll då mjölet i ett stort litermått och skaka inte efteråt.
Smör kan mätas utiftån strecken på förpackningen men även här är vägning att föredra.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 knippe maksrosblad
1 stjälk bladselleri
4 blad grönkål
½ broccolihuvud
½ honungsmelon
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala melonen tunt men behåll de näringsrika kärnorna.
Skär allt i mindre bitar och kör i juicepress.
Häll upp i glas och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 förp sprödbakad torsk (á 360 g)
2 dl smetana
4 morötter
1 gurka
4 hamburgerbröd
2 msk chilisås
Salt
Svartpeppar
Ev. senap
Gör så här:
Stek torsken enligt anvisningen på förpackningen.
Blanda smetana och chilisås och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite senap.
Skala morötterna och skär dem och gurkan i stavar.
Servera torsken med bröd, sås och grönsaker.
Ingredienser:
150 g bacon
½ dl risgryn
1-2 morötter
1 vitkålsklyfta
1-2 purjolökar
2 potatisar
1 1/4 l vatten
1 buljongtärning
½ tsk mejram eller oregano
1 pressad vitlöksklyfta
Klippt persilja
Riven ost
Gör så här:
Skär baconet i tärningar.
Fräs det tillsammans med riset i en gryta eller kastrull.
Ansa grönsakerna och skär dem i strimlor eller tärningar.
Lägg grönsakerna i grytan och tillsätt vatten, buljongtärning och kryddor.
Koka soppan 20-25 minuter tills ris och grönsaker är lagom mjuka.
Smaka av och strö över persilja.
Servera med riven ost.
Ingredienser:
250 g cocktailtomater
1 rödlök
1 liten röd chilifrukt
½ dl Farinsocker
1/4 dl ättiksprit
1 apelsin, gärna obesprutad
Olja
Gör så här:
Skölj tomaterna och dela dem mitt av.
Skala och tärna löken.
Skär chilin i mycket små bitar.
Skölj apelsinen noga.
Riv skalet från halva apelsinen och pressa ur saften av hela.
Fräs lök, chili och apelsinskal i lite olja.
Tillsätt tomater, farinsocker och ättiksprit och låt sjuda i 20 minuter.
Färsk jäst och torrjäst:
Färsk jäst består av odlade jästsvampar, som förvandlar socker till alkohol och kolsyra när degen jäser och gör att den höjer sig och blir porös.
Degen jäser även om det inte finns socker i degen, eftersom stärkelsen bryts ner till socker.
Men lite socker påskyndar jäsningsprocessen.
Har du däremot för mycket socker i en deg hämmas jäsningen.
Jästen för brukar halva sin vikt i socker på en timme.
Det betyder att en deg med 50 g jäst som jäser en timme förbrukar 25 g socker.
Jäst för söta degar används om degen innehåller minst 3 msk socker eller 2 msk sirap på 50 g jäst.
Resultatet blir luftigare bröd.
Blanda aldrig jästen med salt eller socker eftersom den starka koncentrationen kan ta död på jästsvamparna.
Jäst är levande och bör inte förvaras i tättslutande förpackningar, t.ex plastpåsar.
Det är inte heller lämpligt att frysa jäst, jäsförmågen försämras då.
Förvara jästen i kylen.
Färsk jäst löses i fingervarm vätska, 37 grader inan övriga ingredienser tillsätts.
Enklast är det att vispa ut jästen i degvätskan.
Torrjäst är torkad pulvriserad jäst.
Den blandas med mjölet och kräver varmare degvätska, ca 45 grader, för att jästen ska bli aktiv.
Torrjästen har längre hållbarhet än den färska jästen.
Kemiska jäsmedel:
Bakpulver är det vanligaste kemiska jäsmedlet och innehåller natriumbikarbonat, sura fosfater och stärkelse.
Bakpulver ger ingen bismak och färgar inte heller.
Det utveklar kolsyra vid upphettning med inte när det blandas i vätska.
Därför tål en deg att smet att stå en stund med bakpulver.
I vissa fall kan du ersätta bikarbonat och hjorthornssalt med bakpulver.
Dubbla då mängden bakpulver, dvs 2 tsk bakpulver ersätter 1 tsk bikarbonat eller hjorthornssalt.
Bikarbonat bestrår endast av natriumbikarbonat.
Det är ett kraftigt jäsmedel till vilket man bör tillföra en sur ingrediens, tex filmjölk eller lingonsylt, för att bakverket inte ska smaka lut.
Bikarbonat ger smak och viss brunfärgning.
Hjorthornssalt består av ammoniumkarbonater.
När det upphettas frigörs kolsyra och ammoniak.
Det senare brukar kännas när ugnsluckan öppnas.
Hjorthornssalt används i torra småkakor och ger en spröd konsistens.
Låt kakorna kallna helt innan de stoppas i burkar.
På så sätt försvinner eventuell bismak.
Samtliga kemiska jäsmedel förvaras torrt.
Ingredienser:
500 g valfria rotfrukter
2 msk vatten
3-4 msk 12 % ättika
250 g Syltsocker
1 msk färsk timjan
Gör så här:
Skala och riv rotfrukterna på ett rivjärn.
Koka tillsammans med vatten och ättika i en gryta i 3 minuter.
Mixa och tillsätt syltsocker och timjan.
Låt koka i ytterligare 4 minuter.
Skumma väl och häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 24 bröd
Jäsning: ca 40 minuter + ca 20 minuter
Ugn: 250 grader + 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
1 dl vatten
6 dl filmjölk
½ dl olivolja
2½ dl grovt riven squash (ca 100 g)
½ msk hel kummin
½ msk salt
5 dl (300 g) grahamsmjöl
8 dl (480 g) vetemjöl special
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Rör ut jästen i vatten.
Värm filmjölk och olja till fingervärme, 37 grader.
Häll blandningen över jästen.
Tillsätt squash.
Stöt kumminfröna i en mortel.
Tillsätt kummin, salt och de båda mjölsorterna.
Arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Ta upp och knåda degen lätt på mjölad arbetsbänk.
Dela degen i 24 bitar och rulla dem till frallor.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in frallorna mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 225 grader.
Grädda i ca 15 minuter.
Låt svalna på galler.
Squashen gör brödet saftigt och fiberrikt.
Grahamsmjöl ger mer smak än vetemjöl, då även vetekornets skal får följa med i malningen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|