Alla inlägg under februari 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris eller annat gryn
250 g broccoli
ca 500 g laxfilé
1 tsk olja
150 ml teriyakisås
½ ask ärtskott (á 100 g)
Gör så här:
Koka riset enligt anvisnig på förpackning.
Ansa och skär broccolin i bitar.
Koka den ca 4 minuter i saltat vatten.
Starta timer.
Skär bort skinnet från laxen och skär den i portionsbitar.
Bryn den i oljan på båda sidor.
Sänk värmen och häll i teriyakisåsen, låt sjuda ca 4 minuter.
Servera laxen i såsen med ris, broccoli och ärtskott.
Antal: 2 bröd
Jäsning: 1 timme + 1 timme
Ugn: 200 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
5 dl dinkelsikt (ca 300 g)
6½ dl rågsikt (ca 360 g)
100 g grovhackade valnötter
Gör så här:
Rör ut jästen med ljummet vatten (37 grader) i en bunke eller köksmaskin.
Tillsätt olja, salt, dinkelsikt och rågsikt.
Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 minuter för hand eller ca 5 minuter med maskin.
Tillsätt valnötterna mot slutet.
Jäs under bakduk ca 1 timme.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
Dela den i 2 delar och forma limpor.
Lägg dem i två smorda brödformar.
Jäs utan bakduk ca 1 timme.
Pudra gärna lite mjöl över bröden.
Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
För att säkert lyckas med baket:
Plocka fram alla ingredienser på en gång och mät upp enligt receptet.
Läs igenom ingrediensförteckningen och recept och kontrollera att allt finns med.
Det verkar kanske lite överdrivet med det lönar sig.
Att sätta en deg och inte ha allt hemma är tråkigt och olönsamt och tyvärr allför lätt hänt.
Utrustning:
Utrustningen för att baka behöver inte alls vara stor och kostsam.
Det räcker långt med en större bunke, måttsats och litermått, formar, slev, slickepott, kavel och en visp, gärna elvisp.
Om du bakar mycket vetebröd och matbröd underlättar det med en hushållsmaskin.
Mördegar blandas snabbt i en matberedare med en mixer hackar du nötter och blandar fyllningar till bakverken.
En hushållstermometer kan behövas i vissa sammanhang, som vid kolakokning.
Ugn:
Ugnen har stor betydelse för ett lyckat bak.
Det är viktigt att termostaten stämmer något så när med de angivna graderna på ugnen.
Det kan variera mellan olika ugnar och märks kanske främst om man byter ugn.
Det är också viktigt att placera bakverken rätt i ugnen.
Tunga degar som bröd och tunga vetebröd gräddas långt ner i ugnen, bullar de flesta småkakor gräddas i mitten och bakverk som ska färgsättas gräddas strax under grillelementet.
I Varmluftsugn cirkulerar den varma luften och flera plåtar kan då gräddas på samma gång.
Men temperaturen bör sänkas med ca 10 procent jämfört med temperaturen i konventionell ugn.
Ångugnen är relativt ny på marknaden men har länge använts på restauranger och bagerier.
Bakning med ånga ger bröd med knaprig skorpa.
Ugnstermometer kan vara bra att använda när du bakar bröd.
Vitt bröd gräddas till minst 92 grader och mörkare bröd till minst 96 grader mitten av brödet.
Ingredienser:
2½ kg röda vinbär
2½ kg Strösocker
1 msk mald kanel
1 msk mald kryddpeppar,
1 msk malda kryddnejlikor
2 dl ättikssprit 12 %
Gör så här:
Skölj och rensa bären.
Koka bären och socker i 15 min.
Skumma.
Tillsätt kryddorna och ättikan och sjud i 30 minuter.
Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Salladsvinbär är ett annorlunda tillbehör till maten istället för chutney, gele och lingonsylt.
Antal: 30 stycken
Jäsning: 15 minuter
Ugn: 250 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1 tsk salt
2½ dl vatten
1 dl linfrö
1 msk dillfrö
1 msk honung
1 dl havrekli
8 dl vetemjöl (480 g)
2 dl riven västerbottenost
Gör så här:
Rör jäst och salt med ca 37 graders varmt vatten i en bunke eller köksmaskin.
Tillsätt linfrön, dillfrön, honung, havrekli, ost och nästan allt vetmjöl, spara ca 3 dl till utbakningen.
Arbeta degen 7-10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin.
Jäs under bakduk 15 minuter.
Dela degen i 30 delar.
Kavla varje del med mycket mjöl på bakbordet.
Kavla rundlar, ca 15 cm i diameter, så tunt som möjligt.
Kavla sedan med kruskavel eller nagga några gånger med en gaffel.
Lägg rundlarna på bakplåtspapper, 5-6 bröd på varje papper.
Sätt in en plåt i ugnen så att den blir riktigt het.
Ta ut plåten och dra över pappret med de utkavladee bröden.
Grädda 5-7 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
5 dl cashew- eller mandelmjölk
3-4 medjooldadlar, urkärnade
3 msk raw kakao
Salt
Gör så här:
Häll mjölken i en mixer och tillsätt resten av ingredienserna.
Mixa tills drycken är helt slät.
Häll upp i glas.
Glutenfri, mjölkfri, rik på kalcium, magnesium och kalium.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
2 ätmogna avokador
6 dl pressad apelsin
1 dl cashewnötter
2 dl frysta hallon
80 g färsk bladspenat
Gör så här:
Halvera, kärna ur och gröp ur avokadon.
Lägg fruktköttet i en mixer med apelsinsaft, nötter, hallon och spenat.
Mixa till en krämig, grön smoothie.
En vitamin- och mineralrik smoothie som dessutom kan plussas på med protien- eller spirulinapulver.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 175 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1½ dl socker
1 ägg
1 dl sötmandel
100 g mörk blockchoklad
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk kanel
Gör så här:
Rör smör och socker poröst och tillsätt ägget.
Hacka mandeln och blockchokladen och rör ner det tillsammans med vetemjölet blandat med bakpulvret och kanelen.
Klicka ut kakorna på smord plåt.
Grädda i ej för varm ugn, 175 grader, 8-10 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|