Alla inlägg under februari 2013

Av Maria - 1 februari 2013 17:30




Antal: 6 portioner


Ingredienser:

250 g delade gula ärter (split peas)

2 små lökar, en grovt hackad och en mycket fint hackad

1 grovt hackad vitlöksklyfta

6 msk extra virgin olivolja

1 msk hackad, färsk oregano

Salt

Peppar


Servera med:

Varmt pitabröd


Gör så här:
Skölj de delade ärterna under rinnade kallt vatten.

Häll i en kastrull och tillsätt grovt hackad lök, vitlök och mycket kallt vatten.

Koka upp och sjud i omkring 45 minuter, tills allt är mycket mjukt.

Häll av vattnet, men spara lite, och häll över de delade ärterna i en matberedare.

Tillsätt 5 msk av olivoljan och mixa slätt.

Om blandningen verkar för torr, tillsätt så mycket av dne sparade kokvätskan att purén blir tjock och slät.

Tillsätt oregano och krydda med salt och peppar.

Häll purén i en serveringsskål och garnera med finhackad lök samt extra oregano.

Stänk över resten av olivoljan.

Servera varm eller kall med pitabröd till.




Av Maria - 1 februari 2013 15:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl kokosmjölk

1½ dl vispgrädde

5 msk jordnötssmör

1 tsk sambal oelek

½ pressad citron

2 tsk soja

Salt

Peppar


Gör så här:

Häll kokosmjölk, vispgrädde, jordnötssmör, sambal oelek, citronsaft och soja en kastrull.

Vispa ihop ingredienserna och låt puttra några minuter.

Av Maria - 1 februari 2013 09:15

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 225 grader


Ingredienser:
1 hg smör eller margarin

2 dl havregryn

1½ dl strösocker

1 ägg

1 dl hasselnötskärnor

1 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver


Garnering:

Hasselnötter


Gör så här:

Smält smöret och häll det varmt över havregrynen.

Blanda sedan i sockret, ägget, de malda nötterna samt mjölet blandat med bakpulvret.

Lägg små klickar på väl smord plåt - lägg dem glest ty de flyter ut.

Tryck ner en halv hasselnötskärna mitt i varje kaka.

Grädda i medelvarm ugn (225 grader).

Av Maria - 1 februari 2013 09:00

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

½ kg grytbitar av högrev eller märgpipa
1 gul lökar, grovt skurna
1½ vitlöksklyftor, finhackade
½ jalapeño, med frön och mellanväggar
Salt
Svartpeppar
2 dl kalvfond (ej koncentrat) eller vatten
Jordnöts- eller olivolja
400 gram fast potatis, klyftad
1 1/4 dl kokosmjölk
1 tsk Red curry paste
½ lime, rivet skal och saft


Till servering:
Torrostade jordnötter
Chutney
3 limeklyftor
2 salladslökar, tunt skivade
½ dl strimlad mynta eller koriander


Gör så här:

Hetta upp en tjockbottnad gryta med olja.

Bryn köttet väl runt om.
Tillsätt lök, vitlök och jalapeño och fortsätt bryna allt i 8-10 minuter.
Krydda med salt och peppar.

Häll i fond och täck med lock.

Sänk värmen och låt det småkoka i ca 1 timme eller tills köttet är mjukt.
Tillsätt sedan potatis, kokosmjölk och currypasta.

Låt det småkoka tills potatisen är mjuk.

Rör med jämna mellanrum så att det inte fastnar.
Avsluta med att röra ner limeskal och saft och smaka av med salt och peppar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards