Alla inlägg under februari 2013
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
250 g delade gula ärter (split peas)
2 små lökar, en grovt hackad och en mycket fint hackad
1 grovt hackad vitlöksklyfta
6 msk extra virgin olivolja
1 msk hackad, färsk oregano
Salt
Peppar
Servera med:
Varmt pitabröd
Gör så här:
Skölj de delade ärterna under rinnade kallt vatten.
Häll i en kastrull och tillsätt grovt hackad lök, vitlök och mycket kallt vatten.
Koka upp och sjud i omkring 45 minuter, tills allt är mycket mjukt.
Häll av vattnet, men spara lite, och häll över de delade ärterna i en matberedare.
Tillsätt 5 msk av olivoljan och mixa slätt.
Om blandningen verkar för torr, tillsätt så mycket av dne sparade kokvätskan att purén blir tjock och slät.
Tillsätt oregano och krydda med salt och peppar.
Häll purén i en serveringsskål och garnera med finhackad lök samt extra oregano.
Stänk över resten av olivoljan.
Servera varm eller kall med pitabröd till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl kokosmjölk
1½ dl vispgrädde
5 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
½ pressad citron
2 tsk soja
Salt
Peppar
Gör så här:
Häll kokosmjölk, vispgrädde, jordnötssmör, sambal oelek, citronsaft och soja en kastrull.
Vispa ihop ingredienserna och låt puttra några minuter.
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 225 grader
Ingredienser:
1 hg smör eller margarin
2 dl havregryn
1½ dl strösocker
1 ägg
1 dl hasselnötskärnor
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Garnering:
Hasselnötter
Gör så här:
Smält smöret och häll det varmt över havregrynen.
Blanda sedan i sockret, ägget, de malda nötterna samt mjölet blandat med bakpulvret.
Lägg små klickar på väl smord plåt - lägg dem glest ty de flyter ut.
Tryck ner en halv hasselnötskärna mitt i varje kaka.
Grädda i medelvarm ugn (225 grader).
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
½ kg grytbitar av högrev eller märgpipa
1 gul lökar, grovt skurna
1½ vitlöksklyftor, finhackade
½ jalapeño, med frön och mellanväggar
Salt
Svartpeppar
2 dl kalvfond (ej koncentrat) eller vatten
Jordnöts- eller olivolja
400 gram fast potatis, klyftad
1 1/4 dl kokosmjölk
1 tsk Red curry paste
½ lime, rivet skal och saft
Till servering:
Torrostade jordnötter
Chutney
3 limeklyftor
2 salladslökar, tunt skivade
½ dl strimlad mynta eller koriander
Gör så här:
Hetta upp en tjockbottnad gryta med olja.
Bryn köttet väl runt om.
Tillsätt lök, vitlök och jalapeño och fortsätt bryna allt i 8-10 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Häll i fond och täck med lock.
Sänk värmen och låt det småkoka i ca 1 timme eller tills köttet är mjukt.
Tillsätt sedan potatis, kokosmjölk och currypasta.
Låt det småkoka tills potatisen är mjuk.
Rör med jämna mellanrum så att det inte fastnar.
Avsluta med att röra ner limeskal och saft och smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|