Alla inlägg under februari 2013
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
280 g couscous
1½ msk kalvfond
1 tsk spiskummin
600 g falukorv
Smör till stekning
3 msk sweet chili
½ st citron
½ st spetskål
1 st äpple
1 msk raps/matolja
½ st citron
Salt
Peppar
70 g rucola
Gör så här:
Koka couscous enligt anvisningar på paketet men byt ut saltet mot kalvfond och rör i spiskummin.
Skiva och strimla falukorven, stek i smör, rör i sweet chili och pressa över citronsaft.
Skala och strimla kålen fint.
Rör i strimlat äpple, olja och pressad citron.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med rucola.
Ingredienser:
15 strömmingar
3/4 tsk fransk senap
1/4 tsk (drygt) vitpeppar
1/4 tsk (drygt) salt
1,5 msk socker
1,5 dl god ättika
3 msk olja
1,5 tsk torkad dill
Vatten
Gör så här:
Strömmingen rensas, skinn och ben tagas bort.
Av kryddorna, oljan och ättika göres en stark lag, spädes med litet vatten om ättikan är för stark.
Strömmingarna lägges ner i lagen, efter 1/2 timme äro de färdiga att servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
750 g vitkål
2 gula lökar
2 dl vatten
1 msk smör
1 msk kummin
1 tsk salt
½ dl klippt persilja, efter smak
Gör så här:
Tag bort ev fula ytterblad.
Skär kålen i klyftor och tag bort stocken.
Strimla kålen tex i matberedare eller skär den i små bitar.
Skala, dela och skiva löken.
Koka upp vatten, fett och kummin i en gryta.
Lägg i salt, kål och lök.
Koka under lock på svag värme tills kålen är nästan mjuk, 10-15 minuter.
Smaka av.
Klipp över rikligt med persilja.
Servering:
Till stekt eller kokt korv.
Antal: 16 bitar
Ingredienser:
Botten:
3 dl mandel
6 medjooldadlar, urkärnade
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
Fyllning:
1½ dl kokosolja
6 dl cashewnötter, blötlagda i 4-5 timmar
1 dl agavesirap
1 lime, zest och juice
½-1 msk torkad lavendel
1 dl tinade blåbär
Garnering:
Färska eller tinade blåbär
Ätbara blommor
Lime
Gör så här:
Lägg mandeln i botten av en mixer och tillsätt dadlar, vanilj och salt.
Pulsa tills du har en klibbig, men inte helt slät massa.
Klä bottenskivan i en springform med plastfolie.
Pressa ut massan jämnt i bottnen.
Låt vila.
Smält oljan över vattenbad.
Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga.
Mixa alla ingredienser slätt och häll över bottnen.
Frys i minst 8 timmar.
Tina kakan ca 1 timme före servering.
Dekorera med blåbär, blommor och små limeskivor.
Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin E, magnesium, zink och niacin.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g potatis
2 msk raps/matolja
1 tsk flingsalt
500 g falukorv
1 st purjolök
1 tsk smör
2½ dl matlagningsgrädde
2 msk chilisås
½ msk torkad dragon
2 msk senap
35 g spenat
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och klyfta potatisen, lägg den på en plåt och ringla över olja.
Salta. Laga i ugn ca 35min.
Strimla falukorven fint.
Skölj och hacka purjon tunt.
Stek med lite smör i en stekpanna tills allt fått färg.
Häll i matlagningsgrädden, chilisås, dragon och senap.
Låt allt sjuda och smaka sen av med ev salt.
Servera med spenat.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
½ dl majonnäs
Smör eller kokosfett att steka
Gör så här:
Blanda färsen med riven eller pressad vitlök, spiskummin och majonnäs.
Krydda också med salt och peppar.
Gör ett stekprov om du är osäker på smaksättningen.
Forma färsen till åtta biffar och stek i smör eller kokosfett.
Serveras till valfri tillbehör.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1½ kg melon, gärna olika sorter
1 vaniljstång
1 msk pressad citron
1 tsk flytande honung
Tillbehör:
75 g nötter, gärna olika sorter
Turkisk yoghurt
Gör så här:
Skala och kärna ur melonen.
Skär fruktköttet i bitar eller ta ut dem med ett kuljärn.
Lägg dem i en skål.
Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda ner fröna i melonsalladen och tillsätt citronsaft och honung.
Låt salladen dra ca 30 minuter.
Grovhacka nötterna.
Servera dem till melonsalladen och yoghurt.
Vackrast blir denna sallad med melon i olika färger.
Salladen går utmärkt att förbereda kvällen före.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 6 minuter
Ingredienser:
4 portioner ris
Fiskkakor:
1 dl rostad lök
½ dl ströbröd
½ ask krasse
ca 500 g laxfilé
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 msk olja
Sås:
1 citron
½ ask krasse
1½ dl gräddfil
Salt
Peppar
½ (ca 200 g) blomkål
Gör så här:
Tina laxen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Fiskkakor:
Krossa löken lite mellan händerna och blanda med ströbrödet och häll upp på en tallrik.
Klipp krassen och blanda ner.
Skär laxen i bitar och lägg lax och salt i mixern.
Mixa hastigt till en jämn smet, den behöver inte bli helt slät.
Blanda ner cayennepepparn.
Klicka ut smeten i lagom stora biffar på lök- och ströbrödsblandningen, vänd dem så att de paneras.
Stek fiskkakorna i oljan i en varm stekpanna till de får färg.
Lägg dem i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen ca 6 minuter.
Sås:
Skölj och riv skalet av citronen och blanda med klippt krasse och gräddfil.
Smaka av med salt och peppar.
Skär citronen i klyftor.
Plocka blomkålen i små fina buketter.
Servea fiskkakorna med krassesås, blomkål och ris.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|