Alla inlägg under februari 2013
Antal: ca 3 dl
Ingredienser:
1 kruka basilika
100 g västerbottensost, riven
50 g marinerade soltorkade tomater
50 g skalad sötmandel
2 vitöksklyftor
1 dl olivolja
1 krm salt
Gör så här:
Repa bladen från basilikan.
Lägg dem i en matberedare och tillsätt ost, tomater, mandel, skalad vitlök och olja.
Mixa till en slät röra.
Krydda med salt.
Använd röd basilika om du vill att peston ska ha lite extra röd färg och en annorlunda, kryddigare smak.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl korinter eller russin
5 dl vatten
1½ msk smör
2 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
½ msk ättiksprit (12 %)
1 msk socker
1 tsk soja, efter smak
Gör så här:
Koka korinter eller russin mjuka i vattnet.
Spara spadet.
Låt fettet bli ljusbrunt i en kastrull.
Rör ner mjölet.
Späd lite i taget med 2/3 av det heta spadet.
Rör om och koka upp mellan varje spädning.
Tillsätt smulad buljongtärning och koka såsen ca 3 minuter.
Lägg i korinter eller russin och smaka av med ättika, socker och ev lite soja.
Såsen ska ha sötsur smak.
Servering:
Servera till sillbullar, ev också till stekt färsk sill eller strömming.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
340 g pasta
500 g skinka i bit
Smör till stekning
2 tsk curry
½ st röd chili
1 klyfta vitlök
1 tsk kinesisk soja
3 dl vatten
1½ msk kalvfond
200 g morötter
1 st snackpaprika
Salt
Peppar
285 g majs
Gör så här:
Koka pasta enligt anvisningarna på paketet.
Strimla köttet och stek i smör och curry.
Rör i hackad chili, skalad och pressad vitlök och soja.
Häll över vatten och fond och låt det puttra under lock ca 10 min.
Skala och strimla morötter och hacka paprikan, lägg ner i grytan.
Låt puttra ytterligare 5-10 min, så att grönsakerna blir lagom mjuka och köttet mört.
Smaksätt med salt och peppar.
Rör ner majs.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 schalottenlökar
Smör till stekning
3 dl rödvin
1 lagerblad
1 kvist timjan
3 dl kalvfond
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör
Salt
Malen svartpeppar
Gör så här:
Hacka schalottenlöken fint.
Fräs löken i lite smör i en kastrull.
Häll i rödvinet och lägg i lagerblad och timjan.
Koka vätskan till hälften och tillsätt sedan kalvfonden.
Om du använder koncentrerad fond på flaska, späd den enligt anvisningarna så att du får 3 dl buljongvätska.
Låt såsen koka ihop ytterligare.
Tillsätt vinäger.
Montera såsen genom att vispa i smör.
Smaka av med salt och peppar och sila såsen i en chinoise.
Klassiker som passar bra till en köttbit.
Schalottnlöken är mildare än vanlig gul lök och passar bättre i den här såsen.
Antal: ca 6 dl
Ingredienser:
8 dl naturell yoghurt
5 dl gräddfil
½ dl finhackade örter, tex gräslök, persilja, basilika
1 tsk örtsalt
2 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Värm försiktigt yoghurt och gräddfil till ca 45 grader så att blandningen skrä sig.
Rör om under tiden.
Häll upp blandningen i ett kaffefilter eller en ren kökshandduk och låt rinna av i kylen 4-5 timmar.
Rör ner örterna i osten.
Krydda med örtsalt och peppar.
Lägg osten i en burk och förvara den i kylen till servering.
Prova gärna andra smaker, tex pepparrot, vitlök och persilja eller olika sorters peppar och chili.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 sötpotatis
2 morötter
½ rödbeta
1 rejäl näve vetegräs
25 g färsk ingefära
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skär bort toppen på alla rotsaker och dela i mindre bitar.
Kör allt i juicepress.
Häll upp i glas och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g kidneybönor
2 pressade vitlöksklyftor
1/4 citron, pressad saft
2 dl lätt crème fraiche
1 dl färskriven parmesan
1 krm salt (eller efter smak)
1 krm peppar (eller efter smak)
Gör så här:
Spola bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av.
Mixa bönor, vitlök, citron och crème fraiche.
Blanda i osten och smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liter rabarber i bitar
3 gula lökar i tärningar
2½ dl vitvinsvinäger
2½ dl ljust muscovadoråsocker
2½ dl strösocker
1 pkt passerade tomater
2 tsk salt
1 tsk mald kanel
1 msk mald ingefära
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i gryta.Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|