Alla inlägg under februari 2013

Av Maria - 25 februari 2013 17:45

Antal: ca 3 dl


Ingredienser:
1 kruka basilika

100 g västerbottensost, riven

50 g marinerade soltorkade tomater

50 g skalad sötmandel

2 vitöksklyftor

1 dl olivolja

1 krm salt


Gör så här:

Repa bladen från basilikan.

Lägg dem i en matberedare och tillsätt ost, tomater, mandel, skalad vitlök och olja.

Mixa till en slät röra.

Krydda med salt.


Använd röd basilika om du vill att peston ska ha lite extra röd färg och en annorlunda, kryddigare smak.

ANNONS
Av Maria - 25 februari 2013 16:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl korinter eller russin
5 dl vatten
1½ msk smör
2 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
½ msk ättiksprit (12 %)
1 msk socker
1 tsk soja, efter smak

 

Gör så här:

Koka korinter eller russin mjuka i vattnet.

Spara spadet.

Låt fettet bli ljusbrunt i en kastrull.

Rör ner mjölet.

Späd lite i taget med 2/3 av det heta spadet.

Rör om och koka upp mellan varje spädning.

Tillsätt smulad buljongtärning och koka såsen ca 3 minuter.

Lägg i korinter eller russin och smaka av med ättika, socker och ev lite soja.

Såsen ska ha sötsur smak.


Servering:
Servera till sillbullar, ev också till stekt färsk sill eller strömming.




ANNONS
Av Maria - 25 februari 2013 14:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
340 g pasta

500 g skinka i bit
Smör till stekning
2 tsk curry
½ st röd chili
1 klyfta vitlök
1 tsk kinesisk soja
3 dl vatten
1½ msk kalvfond
200 g morötter
1 st snackpaprika
Salt

Peppar
285 g majs


Gör så här:

Koka pasta enligt anvisningarna på paketet.
Strimla köttet och stek i smör och curry.

Rör i hackad chili, skalad och pressad vitlök och soja.

Häll över vatten och fond och låt det puttra under lock ca 10 min.
Skala och strimla morötter och hacka paprikan, lägg ner i grytan.

Låt puttra ytterligare 5-10 min, så att grönsakerna blir lagom mjuka och köttet mört.

Smaksätt med salt och peppar.
Rör ner majs.




Av Maria - 25 februari 2013 05:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 schalottenlökar

Smör till stekning

3 dl rödvin

1 lagerblad

1 kvist timjan

3 dl kalvfond

1 msk rödvinsvinäger

1 msk smör

Salt

Malen svartpeppar


Gör så här:

Hacka schalottenlöken fint.

Fräs löken i lite smör i en kastrull.

Häll i rödvinet och lägg i lagerblad och timjan.

Koka vätskan till hälften och tillsätt sedan kalvfonden.

Om du använder koncentrerad fond på flaska, späd den enligt anvisningarna så att du får 3 dl buljongvätska.

Låt såsen koka ihop ytterligare.

Tillsätt vinäger.

Montera såsen genom att vispa i smör.

Smaka av med salt och peppar och sila såsen i en chinoise.


Klassiker som passar bra till en köttbit.

Schalottnlöken är mildare än vanlig gul lök och passar bättre i den här såsen.




Av Maria - 24 februari 2013 20:45

Antal: ca 6 dl


Ingredienser:
8 dl naturell yoghurt

5 dl gräddfil

½ dl finhackade örter, tex gräslök, persilja, basilika

1 tsk örtsalt

2 krm nymald svartpeppar


Gör så här:

Värm försiktigt yoghurt och gräddfil till ca 45 grader så att blandningen skrä sig.

Rör om under tiden.

Häll upp blandningen i ett kaffefilter eller en ren kökshandduk och låt rinna av i kylen 4-5 timmar.

Rör ner örterna i osten.

Krydda med örtsalt och peppar.

Lägg osten i en burk och förvara den i kylen till servering.


Prova gärna andra smaker, tex pepparrot, vitlök och persilja eller olika sorters peppar och chili.

Av Maria - 24 februari 2013 19:00

Antal: 1 glas


Ingredienser:
1 sötpotatis

2 morötter

½ rödbeta

1 rejäl näve vetegräs

25 g färsk ingefära


Gör så här:

Skölj ingredienserna.

Skär bort toppen på alla rotsaker och dela i mindre bitar.

Kör allt i juicepress.

Häll upp i glas och servera.

Av Maria - 24 februari 2013 14:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g kidneybönor
2 pressade vitlöksklyftor
1/4 citron, pressad saft
2 dl lätt crème fraiche
1 dl färskriven parmesan
1 krm salt (eller efter smak)
1 krm peppar (eller efter smak)

 

Gör så här:
Spola bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av.

Mixa bönor, vitlök, citron och crème fraiche.

Blanda i osten och smaka av med salt och peppar.




Av Maria - 24 februari 2013 11:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 liter rabarber i bitar

3 gula lökar i tärningar

2½ dl vitvinsvinäger

2½ dl ljust muscovadoråsocker

2½ dl strösocker

1 pkt passerade tomater

2 tsk salt

1 tsk mald kanel

1 msk mald ingefära


Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i gryta.
Sjud i ca 1 timme eller tills det tjocknat.
Låt kallna.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.
Gott till grillat.



Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se