Alla inlägg under februari 2013

Av Maria - 24 februari 2013 07:00

Man kan knappast misslyckas med en gratäng.

Allt är ju förberett och gratängen ska bara in i ugnen innan den serveras.

Det mesta kan gratineras alltifrån helt kött eller köttfärs, kyckling, fisk och skaldjur till grönsaker.


Såsen är viktig:

Våra vanligaste gratängssåser är ost- eller svampsås, men det finns många andra att välja mellan - sås på skaldjur eller grönsaker som sparris, spenat och purjo.

Såsen kan smaksättas med curry, paprika, saffran, tomat, pepparrot och mycket annat, det finns knappast några gränser.

Tillsätt gärna en eller två äggulor till såsen, den blir fyllig och gratängen får fin färg.

Avsluta med lite riven ost som ger både färg och smak.

ANNONS
Av Maria - 23 februari 2013 19:00

Antal: 1 glas


Ingredienser:

1 lime

1 grapefrukt

1 mango

15 g färsk gurkmeja eller 1 tsk pulver


Gör så här:

Skölj ingredienserna.

Skala limen och grapefrukten tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.

Skala mangon tunt och och avlägsna kärnan.

Använd plastpåse eller handskar när du river färsk gurkmeja, annars blir fingrarna väldigt gula i några dagar.

Kör samtliga ingredienser i juicepress.

Häll upp i glas och servera.

Eller gör en smoothie.

Pressa i så fall citrusfrukterna i citruspress.

Mixa allt i en mixer och servera.

ANNONS
Av Maria - 23 februari 2013 14:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 st blomkål

7 dl vatten

1 st grönsaksbuljongtärning

2 dl vispgrädde

1 krm svartpeppar

½ tsk salt

½ dl persilja


Gör så här:

Dela blomkålen i bitar
Koka upp vattnet med buljongtärningen
Lägg i blomkålen och koka den mjuk ca 10 min
Häll av och spara buljongen
Mixa blomkålen till en slät puré
Blanda med buljong och grädde
Koka upp och smaka av med peppar
Strö över persilja vid servering




Av Maria - 23 februari 2013 14:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 liter strimlad vitkål
1 liter vatten
1 tsk salt
2 tsk kummin
1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
½ krm svartpeppar
1 msk pepparrot
3 msk olja
1 ask smörgåskrasse

 

Gör så här:

Lägg den strimlade kålen i en bunke.

Koka upp vatten med salt och kummin och häll det över kålen.

Låt stå 4-5 minuter.

Låt sedan kålen rinna av väl.

Blanda vinägern med salt, peppar, pepparrot och olja.

Häll det över den varma kålen.

Klipp över krassen och blanda i den.




Av Maria - 23 februari 2013 11:30




Ingredienser:

1 kruka färsk salvia

1 dl pumpafrön

2 vitlöksklyftor

1½ dl riven färsk parmesanost

1 dl olivolja

Saften av ½ citron

Salt

Peppar


Gör så här:

Lägg alla torra ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut.
Häll på olivolja, citronsaft och smaka av med salt och peppar.



Av Maria - 23 februari 2013 09:00

Antal: 2 limpor

Jäsning: ca 30 minuter + ca 45 minuter

Ugn: 200 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:
½ dl fibrexflingor

1½ dl linfrön

2 dl krossade bovetegryn

1 dl russin

1 tsk salt

50 g margarin

4 dl vatten

4 dl filmjölk

50 g jäst

2 tsk malda blandade brödkryddor

2 msk husk

Ca 13 dl fint glutenfritt mjöl


Gör så här:

Blanda fibrexflingor, linfrön, bovetegryn, russin och salt.

Lägg i margarinet och häll på kokande vatten.

Rör om.

Låt blandningen svalna ca 2 timmar.


Värm filmjölken til 37 grader.

Lös upp jästen idne och rör ner blandningen i den skållade grynblandningen.

Tillsätt kryddor, husk och 3/4 av mjölet.

Arbeta degen smidig och tillsätt under hand resten av mjölet.

Degen ska vara gansk lös och kladdig.

Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.


Täck botten i två avlånga bakformar (1½ liters) med bakplåtspapper.

Fördela degen jämnt i formarna.

Lägg på bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.


Gräddning:

Placera formarna på nedersta falsen i ugnen.

Grädda i 200 grader ca 40 minuter.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.


Förvaring:
Skär brödet i skivor och förpacka dem i plastpåsar.

Tillslut väl och frys in.

Tina i rumstemperatur, brödrost, mikrovågsugn eller svag ugnsvärme.

Av Maria - 22 februari 2013 19:00

Antal: 9 stora muffins

Ugn: 175 grader, 30-35 minuter


Ingredienser:
100 g smör

3 ägg

3 dl vaniljyoghurt

4½ dl (250 g) rågsikt

1½ dl havregryn

½ dl pumpakärnor

1 msk stött kardemumma

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 krm salt

150 g jordgubbar, färska eller frysta


Garnering:
Florsocker


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa äggen fluffigt.

Vispa ner smör och yoghurt.

Blanda rågsikt, havregryn, pumpakärnor, kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd ner i smeten.

Fördela smeten i stora muffinsformar av papper ställda på en plåt eller i en muffinspanna.

Tryck ner bär i varje form.

Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter.

Låt muffinsen svalna något och pudra dem med florsocker vid servering.


Maffiga muffins som blir härligt saftiga av jordgubbar och vaniljyoghurt.

Vill du göra dem sötare så tillsätt lite strösocker eller honung i smeten.

Av Maria - 22 februari 2013 18:45

Antal: 1 glas


Ingredienser:

1 lime

½ ananas

½ huvud savoykål

1 näve spenat

25 g färsk ingefära


Gör så här:

Skölj ingredienserna.

Skala limen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.

Ta bort bladen och det hårda skalet på ananasen.

Skär samtliga ingredienser i mindre bitar och kör i juicepress.

Häll upp i glas och servera.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se