Alla inlägg under februari 2013
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
800 g potatis
300 g morötter
Raps/matolja
Flingsalt
½ st purjolök
2 dl crème fraiche
1 st snackpaprika
30 g gräslök
Salt
Peppar
½ tsk salt
2 krm peppar
500 g lax
Smör till stekning
35 g rucola
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och klyfta potatis och morötter, lägg på en plåt och ringla över olja.
Salta och laga i ugn ca 30 min.
Ansa och hacka purjolöken fint.
Rör ihop med crème fraiche, skivad paprika (spara hälften till servering) och hackad gräslök.
Smaka av med salt och peppar.
Salta och peppra laxen, stek i en stekpanna med smör.
Börja med skinnsidan ner.
Servera med sås och rucola.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl crème fraiche
25 g riven parmesan
25 g hackade valnötter
1 kruka hackad färsk basilika
3 pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt
Gör så här:
Blanda crème fraichen med de övriga ingredienserna.
Låt såsen stå och dra innan den serveras till grillat kött.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g hackad och djupfryst spenat
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad persilja
1½ dl lättfil, filmjölk eller fil och gräddfil blandat
1½ tsk osötad senap
1 msk lättmajonnäs
1 tsk vinäger eller citronjuice
½ tsk salt, efter smak
Gör så här:
Tina spenaten.
Låt den rinna av i en sil.
Finhacka dill och persilja.
Blanda samman fil, senap, majonnäs, vinäger och ev salt. Rör ner spenat och kryddgrönt.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
2 dl kokosvatten
2 nävar ruccola (ca 70 g)
1 knippe koriander (ca 20 g)
½-1 chilifrukt (eller efter smak)
2 gröna äpplen
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Häll kokosvattnet i ett stort glas.
Skär äpplena i klyftor och kör i juicepress tillsammans med ruccola, koriander och chili.
Häll juicen i glaset med kokosvatten, rör om och servera.
Antal: 12 scones
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
½ vaniljstång
8 dl (480 g) vetemjöl
½ tsk salt
1½ msk bakpulver
100 g smör
4 dl filmjölk
Garnering:
1 msk strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Snitta och skrapa ut fröna ur vaniljstången.
Blanda fröna med mjöl, salt och bakpulver.
Tillsätt små bitar av smöret och nyp ihop till en smulig deg.
Blanda snabbt i filmjölken.
Dela degen i 12 delar.
Forma dem till små bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Strö lite socker över varje scones.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt svalna på galler.
De här fluffiga sconesen är allra godast nybakade, men de håller sig saftiga till dagen efter.
Mängd: 5 dl
Ingredienser:
400 g kycklinglever
200 g champinjoner
1 liten gul lök eller schalottenlök
½ tsk salt
1 krm vitpeppar eller svartpeppar
1 tsk timjan
1/4 apelsin, pressad saft
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Halvtina fryst lever eler skölj av och torka färsk lever.
Skär den i bitar.
Borsta svampen, skölj den om det behövs.
Skär den i stora bitar.
Skala och finhacka löken.
Stek levern i lite fett på medelstark värme.
Den ska bara stekas tills den är genomstekt, annars blir den torr.
Stek svamp och lök i resten av fettet.
Salta och peppra.
Lägg det stekta i en matberedare.
Tillsätt timjan och pressad apelsin.
Starta maskinen och tillsätt grädden genom matarröret.
Kör till en jämn smet.
Lägg smeten i en skål och täck över. L
åt pastejen stelna i kylskåp.
Den kan förvaras 4-5 dagar.
Antal: 30 stycken
Jäsning: 45-60 minuter
Ingredienser:
4 dl mjölk
12½ dl vetemjöl
25 g torrjäst
1 tsk salt
1 ägg
2 dl puffat rostat ris
Gör så här:
Värm mjölken till 45°C.
Blanda mjöl, torrjäst och salt och rör ner det i mjölken tillsammans med ägg och rostat ris.
Degen blir ganska lös.
Täck över och låt den jäsa 45-60 minuter.
Dela degen i mindre delar.
Forma knubbiga rullar.
Låt dem ligga ca 10 minuter.
Koka upp rikligt med vatten (utan salt) i en stor gryta.
Lägg hela rullarna i det kokande vattnet.
Koka 10 minuter, vänd rullarna och koka ytterligare 10 minuter.
Ta upp knödeln och skär i skivor med en vass kniv eller osttråd.
Servering:
Ät knödeln varm till kött.
Kall knödel kan skäras i bitar och stekas i stekpanna med omelettsmet över. Saltgurka passar bra till.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
900 g fast potatis
1 zucchini
1 rödlök
2 msk olivolja
Salt
Peppar
1 ask (á 20 g) persilja
1 vitlöksklyfta
1½ dl gräddfil
2 förp (á 240 g) lammkorv
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj och skiva potatisen i ca ½ cm tjocka skivor ohc zucchini i ca 1 cm tjocka skivor.
Skala och klyfta löken.
Blanda alla grönsaker på en plåt tillsammans med olivoljan.
Krydda med salt och peppar.
Sätt in mitt i ugnen ca 30 minuter.
Hacka persiljan.
Skala och riv vitlöken.
Smaka av gräddfilen med vitlök, salt och peppar.
Vänd ner hälften av periljan.
Stek korven i olja i en stekpanna ca 8 minuter.
Strö resten av persiljan över korven och grönsakerna.
Servera med dippen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|