Alla inlägg under februari 2013

Av Maria - 20 februari 2013 18:45

Antal: 1 glas


Ingredienser:
½ citron

1 gul paprika

2 stjälkar bladselleri

½ gurka

2 rödbetor


Gör så här:
Skölj ingredienserna.

Skala citronen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.

Skär bort toppen och botten på rödbetorna och skär samtliga ingredienser i lagom bitar för juicepressen.

Kör juicepressen.

Häll upp i glas och servera.

ANNONS
Av Maria - 20 februari 2013 18:45




Antal: 24 bröd

Jäsning: ca 1 timme + ca 40 minuter

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

7 dl vatten

1 dl majsolja

½ msk mald fänkål

½ msk mald kummin

½ msk salt

1 liter (550 g) grovt rågmjöl

5 dl (300 g) fullkornsdinkel eller grahamsmjöl

ca 8 dl (480 g) vetemjöl


Garnering:
Rågflingor


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.

Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.

Tillsätt oljan.

Blanda ner fänkål och kummin i degvätskan och tillsätt salt och det mesta av mjölet, spara lite vetemjöl till utbakningen.

Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.


Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.

Kavla ut degen till långpannestorlek.

Lägg den på bakplåtspapper i en långpanna och skåra 24 bitar med en vass kniv.

Låt brödet jäsa övertäckt ca 40 minuter.


Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 minuter.

Låt kallna på galler.

Skär i bitar och frys in det som inte äts upp samma dag.




ANNONS
Av Maria - 20 februari 2013 13:30

Antal: 4 portioner

 

Ingredienser:
4 dl ris

1 st gul lök
2 klyftor vitlök
Smör till stekning
500 g blandfärs
1 tsk timjan
1 tsk balsamvinäger
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
1½ msk kalvfond
250 g broccoli
2 msk dijonsenap
salt och peppar

35 g rucola


Gör så här:

Koka ris enligt anvisningarna på paketet. 

Skala och hacka lök och vitlök.

Stek i smör tills löken är glansig, rör då i färsen och stek även den.
Smaksätt med timjan, balsamvinäger, vatten, crème fraiche och fond.

Dela broccoli i små buketter, spara stammen.

Låt broccolin sjuda med i färsåsen ca 5 min, smaka sen av med dijonsenap, salt och peppar.
Skala och riv stammen till broccolin grovt, blanda med rucola.

Av Maria - 20 februari 2013 12:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 paltbröd, kakor
1½ tsk salt per liter vatten

 

Gör så här:

Bryt kakorna i portionsbitar.

Lägg färskt paltbröd i kokande saltat vatten.

Koka under lock på svag värme tills brödet är mjukt och genomhett, ca 10 min.

Blötlägg torkat paltbröd i kallt saltat vatten i en rymlig kastrull tills brödet mjuknat, ca 1 timme.

Koka i blötläggningsvattnet som ovan.

Tag upp brödet försiktigt med hålslev.

Servera till stekt fläsk och vit sås/bechamelsås.

Av Maria - 20 februari 2013 11:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg svartrötter
1½ liter vatten
3 tsk salt

 

Gör så här:

Skölj svartrötterna.

Skala dem med potatisskalare, skär dem ev i 10-12 cm långa bitar och lägg dem efter hand i kallt vatten, ev med lite pressad citron så att de inte mörknar.

Koka upp vattnet, tillsätt saltet.

Lägg i svartrötterna och koka dem nätt och jämnt mjuka, späda 10-15 minuter, äldre 20-30 minuter. Koktiden kan variera, pröva med provnål.




Av Maria - 19 februari 2013 15:45




Ingredienser:

Cashew eller mandel

Vatten

Vaniljpulver

Salt

Ev. dadel


Gör så här:

Blötlägg 3 dl nötter/mandlar (4-5 timmar för cashew, 8-12 timmar för mandel).

Häll av vattnet, mixa med en liter nytt vatten, 1 krm vaniljpulver, en nypa salt och en urkärnad dadel om du vill ha sötma.

Sila genom nötduk eller tunn sil.

Förvara i kylen i upp tre dagar.




Tips · Vego
Av Maria - 19 februari 2013 12:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g kikärtor
2 dl yoghurt 10%
3 msk soltorkade tomater på tub
2 tsk vitlök på tub
1 krm mald spiskummin
1 krm salt, efter smak
1 krm nymalen peppar, efter smak
1 dl hackad persilja

 

Gör så här:

Skölj kikärtorna under rinnande kallt vatten och plocka bort lösa skaldelar.

Mixa kikärtor, yoghurt, tomat, vitlök och spiskummin.

Smaka av med salt och peppar.

Blanda i persilja.

Låt gärna smakerna mogna i kylen en stund före servering.

 

Servering:
Skölj och ansa blandade grönsaker och skär dem i mindre bitar eller stavar.

Lägg upp på fat.




Av Maria - 19 februari 2013 11:15




Antal: 6 portioner

Ugn: 175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

1 kg hel färsk fläskkarré utan ben
6 skalade vitlöksklyftor
2 msk salt (efter smak)
2 krm peppar (efter smak)

 

Till salttäcket:

1 kg grovt salt
3 msk vetemjöl

 

Till serveringen:

20 st vitlöksklyftor till ugnsbakning

 

Gör så här:

Gör hål med en vass kniv på några ställen i karrén och späcka med vitlöksklyftor.

Klappa in med peppar och lite salt.

Bryn köttet runt om i en stekpanna.

Lägg sedan steken i en ugnsform.

Blanda salt och mjöl i en skål.

Tillsätt lite vatten i taget tills du får en sammanhållande massa.

Täck och klappa in karrén med saltmassan och stek i ugn ca 1 timme.

Baka de oskalade vitlöksklyftorna ca 10 minuter i ugnen tillsammans med steken.

Knacka sönder salttäcket och skär karrén i skivor.


Servering:
Servera med en krämig potatis/rotfruktsgratäng, de ugnsbakade vitlöksklyftorna och ev en skysås.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se