Alla inlägg under februari 2013

Av Maria - 19 februari 2013 08:30

Antal: 1-2 stycken

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter

Jäsning: dubbel storlek


Ingredienser:
50 g jäst

5 dl lättfil

2 msk olja

1½ tsk salt

1½ msk tills. av fänkål, anis och kummin alt. grovstött

4 dl (240 g) gramhamsmjöl

1 dl vetekli

5-6 dl (300-360 g) vetemjöl


Gör så här:
Ljumma filmjölken försiktigt så att den inte skär sig, slå den över den smulade jästen i degbunken.

Tillsätt olja, salt och rör om.

Blanda ner kryddor, vetekli ohc de båda mjölsorterna.

Arbeta degen, låt den jäsa till dubbel storlek.


Baka ut till en eller två runda bullar.

Pensla ev. med ljumt vatten och strö med lite vetekli.

Grädda i 225 grader, ca 20 minuter.

ANNONS
Av Maria - 19 februari 2013 08:30




Antal: 4 glas


Ingredienser:
200 g hallon

3 dl kokosmjölk

2 dl mjölk eller naturell yoghurt

2 msk pressad lime

1 msk kokosflingor

1 msk flytande honung


Gör så här:

Blanda hallon, kokosmjölk, mjölk, limesaft, kokos och honung i en mixer och mixa till en slät och skummig smoothie.

Eller använd mixerstav och mixa i en kanna.

Häll upp i glas och servera genast.


Snabb och len smoothie som får en exotisk twist av kokosmjölken.

Hallonen går utmärkt att ersätta med frysta jordgubbar eller blåbär.




ANNONS
Av Maria - 18 februari 2013 21:00

Antal: ca 10 portioner


Ingredienser:

50 g smör

2 msk vetemjöl

6 dl mjölk

Salt

Malen vitpeppar

75 g blåmögelost, grovt riven


Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på medelhög värme.

Vispa i mjölet, tillsätt hälften av mjölken och vispa kraftigt under tiden.

Koka upp och tillsätt resten av mjölken.

Smaka av med salt och vitpeppar.

Blanda ner osten i såsen.


En riktigt smakrik sås, god till pasta och kyckling.

Av Maria - 18 februari 2013 17:45

Antal: ca 2 dl


Ingredienser:
1 kruka basilika

50 g pinjenötter

2 vitlöksklyftor

1 dl olivolja

2 dl riven parmesanost

2 krm salt

½ krm nymald svartpeppar


Gör så här:

Repa bladen från basilikan.

Mixa dem tillsammans med nötter och skalad vitlök tills allt är finfördelat.

Tillsätt oljan lite i taget.

Rör i parmesan och krydda med salt och peppar.


Klassisk italiensk sås som passar bra till alla grönsaker och till pasta.

Pinjenötterna kan bytas ut mot skållad och skalad sötmandel om du vill ha en mer vardagsaktig pesto.

Av Maria - 18 februari 2013 11:45




Antal: 1 portion


Ingredienser:

1 stor kronärtskocka eller dubbla mängden små
5 dl vatten
1 tsk salt

 

Grön dressing:

½ dl citronmeliss
1 msk olja med neutral smak
1 msk vatten
½ krm salt
½ msk pressad citron eller lime
½ krm strösocker
1 krm vitpeppar eller svartpeppar

 

Gör så här:

Vrid eller skär av stjälkarna.

Ta bort de nedersta bladen.

Små kronärtskockor, sk kardborrar, har taggar på bladen.

Klipp av dem.

Skölj kronärtskockorna väl.

 

I kastrull:

koka upp vattnet och tillsätt saltet.

Lägg i skockorna.

Koka dem under lock tills det går lätt att dra loss bladen.

Beräkna 30-50 minuter för stora skockor, 20-30 minuter för små.

Tag upp dem med hålslev och låt dem rinna av väl.

 

I mikrovågsugn:

Lägg en skocka i en skål med lite vatten.

Täck över och tillaga på hög effekt (ca 750 W) 8-10 minuter.

 

Grön dressing:

Finfördela citronmelissen med stavmixer eller finhacka den.

Blanda citronmeliss med övriga ingredienser och smaka av.

Tillsätt eventuellt lite peppar.

Servera såsen till skockorna.

Lossa bladen på kronärtskockorna ett efter ett, doppa dem i dressingen och gnag av den nedre köttiga delen.

Ta bort de inre tunna bladen och skägget i mitten.

Njut till sist av bottnen, den verkliga delikatessen.




Av Maria - 18 februari 2013 11:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g brysselkål
2 dl vispgrädde
1 msk skånsk senap
1½ krm salt (eller efter smak)
1 krm peppar (eller efter smak)

 

Gör så här:
Koka brysselkålen nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten.

Koka upp grädden.

Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar.

Låt koka ihop lite.

Lägg ner kålen i grädden, rör om och hetta upp.




Av Maria - 18 februari 2013 08:00

Antal: ca 24 stycken

Ugn: 225 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:
125 g smör

1 dl strösocker

2 äggulor

1 dl havregryn

2 dl (120 g) vetemjöl


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Rör samman smör, socker och äggulor i en skål tills det blir lite pösigt.

Blanda ner havregryn och vetemjöl.

Rulla kulor och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Platta till varje kula med en gaffel.

Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Av Maria - 17 februari 2013 18:45

Antal: 1 glas


Ingredienser:

1 rödbeta

1 morot

100 g svarta vinbär, tinade eller färska

100 g blåbär, tinade eller färska

100 g björnbär, tinade eller färska

1 näve basilika


Gör så här:

Skölj, skär bort topp och botten på rödbetan och moroten, skär i mindre bitar och kör i juicepress.

Slå juicen i en mixer och mixa med övriga ingredienser till en slät smoothie.

Häll upp i glas och servera.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se