Alla inlägg under februari 2013
Antal: ca 30 bullar
Jäsning: ca 45 minuter + 30-40 minuter
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1½ dl pumpakärnor
75 g jäst
8 dl vatten
2 msk mörk sirap
2 msk olivolja
2 tsk brödkryddor
4 dl siktat dinkelmjöl
12-13 dl (720-780 g) mörkt lantvetemjöl
1 dl solrosfrön
1½ dl krossade linfrön
1 msk salt
Pensling:
1 ägg
Garnering:
3 msk pumpakärnor
½ msk flingsalt
Gör så här:
Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna.
Låt kallna.
Smula jästen i en bunke.
Blanda den med kallt vatten, sirap, olja, brödkrydda och dinkelmjöl.
Blanda i hushållsassistent 1-2 minuter.
Tillsätt lantvetemjölet, lite i taget, och låt maskinen arbeta ca 5 minuter eller arbeta degen för hand ca 10 minuter.
Tillsätt solrosfrön, linfrön och salt.
Arbeta degen ytterligare ca 2 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
Dela den i två bitar och rulla ut tjocka längder.
Skär längderna i bitar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Strö över pumpakärnor och flingsalt.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt kallna på galler.
Kall degvätska blandas snabbt med övriga ingredienser.
Enklast är att blanda degen i en köksmaskin.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 ägg
400 g tonfisk i olja
½ dl kapris
6 ansjovisfiléer
1 citron, pressad saft
½ krm svartpeppar
Gör så här:
Hårdkoka äggen och låt dem kallna.
Skala och dela äggen.
Häll av det mesta av oljan från tonfisken.
Mixa tonfisk, kapris, ansjovis och citron i en matberadare.
Tillsätt äggen och kör till en slät sås.
Smaka av med peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g färsk grön sparris
2 msk olivolja
½ citron, pressad saft
1½ krm nymalen svartpeppar
50 g färsk, hyvlad parmesanost
3½ msk rostade pinjenötter
Gör så här:
Skär av 2-3 cm av den nedersta hårda delen på sparrisen.
Lägg sparrisen i en vid panna eller låg gryta med knopparna åt samma hål.
Häll på kokande lättsaltat vatten så att det precis täcker.
Koka upp och sjud 4-6 min. (Prova med provnål, koktiden beror på tjockleken och hur nyskördad sparrisen är.)
Citronsåsen:
Häll oljan och citronsaften i en liten kastrull.
Låt sjuda 1-2 minuter.
Peppra och smaka av.
Ta upp sparrisen och lägg den på ett varmt fat eller varma tallrikar.
Toppa med parmesan.
Strö över nötter och skeda över citronsåsen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner tagliatelle
Sås:
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
390 g krossade tomater
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
1 kruka basilika
250 fryst bönmix
150 g fetaost
65 g rucola
Gör så här:
Koka upp vatten till pastan.
Såsen:
Skala morot, lök och vitlök.
Riv moroten grovt och hacka löken.
Riv vitlöken fint.
Fräs allt i oljan i en stor gryta.
Tillsätt resten av ingredienserna utom basilikan och bönmixen, låt koka ca 10 minuter.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Hacka basilikan.
Vänd ner bönorna i såsen och låt de bli varma.
Blanda sist i basilikan.
Smula fetaosten.
Servera pastan med såsen och toppa med fetasot och rucola.
Grytor kan vara lyxiga, billiga, smala, gräddigam nya eller klassiska.
De kan lagas på kött, fågel, fisk eller grönsaker.
Vilka grytor du än väljer så är de mycket lätta att lyckas med.
Här följer några tips som kan vara till hjälp.
Tips när det gäller köttgrytor:
Den långsamma kokningen ger köttgrytorna deras mustiga fylliga smak.
Alla köttbitar går att använda, även om vi ofta väljer billigare delar som högrev, bog (märgpipa) eller bringa av nötkött.
Eller bog och skinka av griskött.
Av kalv- och lammkött använder man vanligen rygg, bog eller bringa.
Dessutom finns det färdiga grytbitar.
Koktiden kan variera beroende på vilket kött du använder.
Ska köttet vara med eller utan ben?
Det är en smaksak.
Benfritt kött är lättare att hantera och skära i jämna bitar.
Medan benen å andra sidan ger lite mer smak och must åt grytan.
Jämnstora bitar:
Antingen du köper helt kött eller grytbitar är det viktigt att köttet är skuret i jämnstora bitar eller strimlor.
Samma sak gäller rotfrukter och grönsaker.
Med eller bryning:
Nöttkött brukar man som regel bryna före kokningen, köttet får färg och blir saftigt.
Men man kan även koka köttet i buljong och få bra resultat.
Önskar de en redd sås går det bra att panera köttbitarna i mjöl före bryningen.
Ett enkelt sätt är att lägga mjöl och köttbitar i en plastpåse och skaka den så att alla köttbitar blir täckta med mjöl.
Koka i ugnen:
Att koka i ugnen kräver ingen passning och du får ett utmärkt resultat.
Alla grytor kan koka i ugnen med mest fördelaktigt är grytor med nötkött som har ganska lång koktid.
Koka upp grytan på spisen, helst i en ugnssäker gryta.
Lägg annars över de uppkokta ingredienserna i en ugnssäker gryta eller form med lock.
I brist på det kan du täcka med aluminiumfolie.
Sätt ugnen på 175-200 grader och beräkna lite längre koktid än när grytan kokar ovanpå spisen.
Ställ grytan på gallret i nedre delen av ugnen.
Grytor med fisk eller skaldjur:
Använd helst benfri fisk i grytor.
Det är skönt att slippa bena ur fiskköttet i den färdiga grytan.
På skinn, ben och huvud kan man koka en god fiskbuljong som får blir grundstomme i grytan.
Skaldjur osm kokta räkor, havskräftor, krabba eller musslor ska bara värmas i grytan.
Får de koka blir de lätt sega och trådiga.
Ingredienser:
450 g krossad ananas inklusive spad
1 dl kokosflingor
3 dl syltsocker
3-4 msk rom
Gör så här:
Blanda ananas, kokos och syltsocker i in gryta och koka i 3 minuter.
Tillsätt romen.
Ta grytan från värmen coh skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara mörkt och svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
450 g oskalade räkor eller 1/4 rensade
250 g musslor
2½ msk vetemjöl
4 dl buljong (räk- eller musselspad + vatten)
½ fiskbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde eller hälften vispgrädde hälften mjölk
2 msk smör eller margarin
½ krm salt, efter smak
½ krm vitpeppar, efter smak
½ liten citron, pressad saft
2 msk hackad dill, efter smak
Gör så här:
Tag enbart räkor eller musslor eller hälften av varje.
Tina frysta räkor, skala dem.
Dela ev stora räkor.
Koka gärna skalen tillsammans med dillstjälkar i lite vatten ca 10 minuter.
Sila spadet och använd det i såsen.
Häll av spadet på musslorna och spara det.
Tag ev bort skägget och den sega slutmuskeln på musslorna.
Vispa ut mjölet i lite kall vätska (vatten, spad, mjölk eller grädde) i en kastrull.
Tillsätt resten av vätskan, ev buljongtärning och matfett.
Koka upp under omrörning och koka på svag värme 3-5 minuter.
Smaksätt ev med lite salt, nymalen peppar och citron.
Lägg i skaldjur och hackad dill.
Låt alltsammans bli hett, men inte koka, då blir skaldjuren sega.
Servering:
Servera till kokt fisk, fiskfärs, fisksufflé.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 lime
1 näve mynta
1 näve spenat
½ gurka
1 rött äpple
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala limen tunt, den vita hinnan under ksalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Skär allt i mindre bitar och kör i juicepress.
Häll upp i glas och servera med myntablad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|