Alla inlägg under februari 2013

Av Maria - 16 februari 2013 08:45

Antal: 2 bröd

Jäsning: ca 30 minuter

Ugn: 200 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:
50 g jäst

50 g margarin

5 dl vatten

1 msk honung

3/4 tsk salt

1 tsk malda brödkryddor

2 msk linfrö

½ dl krossade bovetegryn

2 mks husk

Ca 1½ liter glutenfritt mjöl


Gör så här:

Smula ner jästen i degbunken.

Smält matfettet.

Tillsätt vatten och honung och värm till fingervärme, 37 grader.

Häll det över jästen och rör tills den löst sig.

Blanda ner salt, brödkryddor, linfrö och bovetegryn.

Tillsätt husk och glutenfritt mjöl.

Arbeta degen riktigt smidig.

Den ska vara ganska kladdig.

Klä botten i 2 avlånga 1½ liters formar med bakplåtspapper.

Fördela degen jämnt  i formarna.

Lägg över en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.


Gräddning:

Placera formarna på nedersta falsen i ugnen.

Grädda i 200 grader, 15-20 minuter.

Skär loss bröden från formarna.

Låt dem svalna under bakduk.


Förvaring:
Skär brödet i skivor och förpacka dem i plastpåsar.

Tillslut väl och frys in.

Tina i rumstemperatur, brödrost, mikrovågsugn eller svag ugnsvärme.

Av Maria - 15 februari 2013 18:15




Antal: 6 bröd

Jäsning: ca 1 timme + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

2 dl vatten

2 tsk salt

1 citron, rivet skal

1 apelsin, rivet skal

2 msk kanderat apelsinskal

1 dl olivolja

7-8 dl vetemjöl (420-480 g)


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.

Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.

Tillsätt salt, citron- och apelsinskal, kanderat apelsinskal och olja.

Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta degen för hand tills degen släpper från skålens kanter, ca 5 minuter.

Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.


Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk.

Dela degen i sex bitar och forma till bröd.

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bröden med vatten och strö över lite mjöl.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Låt bröden kallna på galler.




Av Maria - 15 februari 2013 11:45

Ingredienser:

4 ägg

2 dl smör

2 dl socker

2 dl vetemjöl

Äppelmos


Gör så här:

Smöret skiras, får svalna och röres vitt med sockret.

Äggen tillsättas ett i sänder varefter mjölet inarbetas.

Av smeten gräddas 3-6 laggar mellan vilka äppelmos (sylt) bredas.

Tårtan kan garneras med vispad grädde eller överdragas med marängmassa.

Av Maria - 15 februari 2013 11:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
4 dl vätska (steksky, grönsaksspad, vatten)
½ buljongtärning grönsaks- eller köttbuljongtärning
2 msk grädde
1 tsk soja äkta, eller tomatpuré
Salt
Peppar

 

Gör så här:

Låt fettet bli ljusbrunt i en kastrull.

Tag den från värmen och rör ner mjölet.


Med kall eller ljum vätska:

Tillsätt allt på en gång och rör tills det kokar upp.


Med varm vätska:

Späd lite i taget, rör om och koka upp mellan varje spädning.

Koka såsen 3-5 min.

Smaksätt med grädde, soja eller tomatpuré och ev lite salt och nymalen peppar.




Av Maria - 15 februari 2013 10:15




Ingredienser:

4 dl kokosmjölk eller kokosgrädde

2 dl tärnad färsk ananas

1 banan

2 msk Cocosa Gourmet Citron


Gör så här:

Smält kokosoljan i vattenbad.

Mixa med övriga ingredienser.

Njut!




Av Maria - 15 februari 2013 09:15




Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:
4 stora ägg

1½ dl strösocker

2 dl akaciahonung eller annan honung

½ dl mild olivolja

½ dl majsolja

1 dl starkt kallt engelskt te

Saften av ½ pressad citron (2 msk)

2 tsk bakpulver

4 dl (240 g) vetemjöl


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en 2-liters rund form med smör och ströbröd.

Vispa ägg och socker pösigt.

Tillsätt honung mot slutet av vispningen.

Häll i oljor, te och pressad citron.

Blanda bakpulver och vetemjöl och vänd försiktigt ner i smeten.

Häll smeten i formen och grädda lite under mitten i ugnen ca 45 minuter.

Kontrollera med en sticka att kakan är färdiggräddad.




Av Maria - 14 februari 2013 11:45

Ingredienser:

18 pomeranser

6 apelsiner

2 citroner

10 kg socker

9 liter vatten


Gör så här:

Tvätta frukten väl i kallt vatten och skär den i fyra delar.

Skilj på skalen från den köttiga delen och frukten.

Skalen skäras i strimlor.

Allt användes av apelsinerna, utom kärnorna (som lägges för sig i litet vatten) och kokas med vattnet i 3/4 timme.

Får sedan stå 24 timmar.

Kokas åter, med sockret och det vatten kärnorna legat i denna gång, i 3/4 timme och hälles på burkar och överbindes.

Av Maria - 14 februari 2013 10:45

Antal: 3-4 portioner (6-7 dl)


Ingredienser:

Färsk svamp:

1 liter svamp, rensad färsk, en sort eller blandade
2 msk smör eller margarin

 

Djupfryst svamp:

200 g champinjoner, färska eller djupfrysta
2 msk smör eller margarin

 

Burkkonserverad svamp:

1 burk svamp (ca 200 g) i skivor eller bitar
2 msk smör eller margarin

 

Torkad svamp:

25 g svamp, torkad (1-3 dl, beroende sort) + 5 dl vatten
2 msk smör eller margarin

 

Stuvning:

2½ msk vetemjöl
2 dl svampspad + mjölk
1 dl grädde
½ tsk salt
1 tsk soja, äkta
vitpeppar eller svartpeppar

 

Gör så här:

Färsk svamp:

Borsta svampen, skölj den om det behövs och skär den i bitar.


Djupfryst svamp:

Lägg svampen otinad i en kastrull och låt den tina på svag värme.


Burkkonserverad svamp:

Häll av spadet.

Spara det, om det är gott.

Skär ev svampen i mindre bitar.


Torkad svamp:

Blötlägg svampen i ljummet vatten, minst ett par timmar, gärna 8-10 timmar.

Koka den ev i blötläggningsvattnet 5-10 min.

Häll av och spara spadet, men inte från murklor.


Obs!

Stenmurklor innehåller ett vattenlösligt gift.

Kokspad och blötläggningsvatten ska därför slås bort.

För säkerhets skull rekommenderas samma tillagningssätt för alla slags murklor.

Se Stuvade murklor.


Stuvningen:

Strö mjölet över svampen, rör om.

Späd under omrörning med ev svampspad, mjölk och grädde.

Lägg svampen i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka in.

Tillsätt fettet och fräs svampen tills det "knäpper" i den och fettet klarnat, 5-10 min.

Koka på svag värme minst 10 min, gärna 15 min.

Smaka av med salt, ev soja, som även ger färg, och ev peppar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards