Alla inlägg under mars 2013
Antal: 10 portioner
Ingredinser:
1 tsk honung
½ dl majonnäs
1 msk tandorikrydda
400 g matjessill, på burk
1 sl matyoghurt
Gör så här:
Låt sillen rinna av och torka av den med hushållspapper.
Blanda yoghurt, majonnäs, tandoorikrydda och honung.
Blanda ner sillen och lägg över i en burk med lock.
Låt dra i kylen minst ett dygn
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 skivor fläskkarré
200 g champinjoner, delade
1 msk sesamolja
1 msk japansk soja
1 liter vatten
1 kycklingbuljongtärning
½ dl fisksås
2 msk japansk soja
1 msk strösocker
4 ägg
250 g äggnudlar
100 g salladslök
2 msk sesamfrön, rostade
Gör så här:
Vänd runt karré och champinjoner i sesamolja och soja.
Lägg köttet i en trång form och lägg svampen ovanpå.
Stek mitt i ugnen ca 30 min.
Blanda alla ingredienser till buljongen i en kastrull och värm.
Tillsätt skyn från det stekta köttet till buljongen.
Smaka av och späd med vatten om buljongen är för salt.
Lägg ner äggen i kokande vatten, låt koka i exakt 6 min och spola av med kallt vatten.
Dela dem på mitten med skalet på och gröp ur ägget med en sked.
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Skiva salladslökarna fint, även det gröna.
Skiva köttet tunt och dela eventuellt på svamparna.
Fördela nudlarna i fyra tallrikar, toppa med kött, svamp, ägg och salladslök.
Slå över den heta buljongen, strö över rostade sesamfrön och servera.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 granatäpple, kärnorna
1 klase röda vindruvor, kärnfria
2 stjälkar bladselleri
½ gurka
2 rödbeter
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Pilla ut alla kärnor ur granatäpplet.
Skär bort toppen och botten på rödbetorna.
Skär de strörre ingredienserna i mindre bitar och kör allt i juicepress.
Häll upp i glas och servera med några granatäpplekärnor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 färska majskolvar
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 röd paprika
3 msk majsolja
1 tsk rårörssocker
2 tsk vinäger
2 tomater
Salt
Svartpeppar
Ev 1 kruka koriander
Gör så här:
Skär av majskornen från kolvarna.Antal: 16 stycken
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
½ dl socker
1/4 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk rumsvarmt smör
2 dl ljummet vatten
1/4 dl mjölk
1 ägg
7 dl neutral olja, t ex majs- eller rapsolja
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Smula sönder smöret i mjölblandningen.
Vispa samman vatten, mjölk och ägg.
Häll blandningen i skålen och arbeta ihop till en jämn smet med en slev.
Häll olja i en tjockbottnad hög kastrull, upp till 5-6 centimeter från kastrullens botten.
Eller använd en fritös.
Hetta upp oljan till 170-180°.
Kontrollera temperaturen med en stektermometer eller en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt på 1 minut.
Ta upp 1−2 matskedar av smeten och lägg ner i den heta oljan, det går lättast med två matskedar.
Lägg i några klickar åt gången och fritera cirka 4 minuter, 2 minuter per sida.
Bollarna ska vara gyllenbruna.
Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.
Ingredienser:
1 kg slanggurka
½ dl gula senapsfrö
Smaksättning
3-4 kvistar dill eller 2 vitlökar Solo och 2 röda chilifrukter
Lag
1 dl ättikssyra 24%
3½ dl vatten
4½ dl Strösocker
1 dl salt
½ tsk vitpepparkorn
Gör så här:
Tvätta gurkorna noga.
Skär dem i centimetertjocka skivor.
Skala och dela vitlökarna.
Skölj chilin och dillen.
Varva gurkskivorna med senapsfrö och dill eller vitlök och chili i burkar.
Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp.
Häll lagen över gurkorna.
Gurkorna är klara att äta efter 3 dygn.
Vill du ha en mindre salt gurka halvera saltmängden.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g kokta vita bönor, på burk, avsköljda
500 g kycklingfärs
1 kruka dill, fint skuren
1 citron, finrivet skal och saft
1 msk olivolja, till stekning
2 dl grädde
½ dl vitt matlagningsvin
1 kycklingbuljongtärning
320 g spagetti
Gör så här:
Lägg bönorna i en bunke och och mixa eller mosa slät.
Blanda i färs, dill, citronskal (endast det gula), citronsaft och salt. Rör till en jämn smet och forma till små bollar.
Hetta upp en stekpanna med olja och stek bollarna runt om tills de är genomstekta.
Häll på grädde och vin, smula ner buljongtärningen.
Låt puttra ihop några minuter.
Koka spaghetti enligt anvisningen på förpackningen och servera till kycklingbollarna.
Antal: 2 runda limpor
Jäsning: 1-1½ timme + 30-45 minuter
Ugn: 200 grader, 30-40 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk olja
1 tsk salt
4 dl rågsikt
Ca 1 liter vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet och oljan till fingervärme, 37 grader.
Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst.
Tillsätt resten av spadet.
BLanda sedan salt, rågsikt och så mycket av vetemjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter.
Arbeta degen kraftigt.
Strö över ett tunt lager mjöl.
Låt degen jäsa övertäckt 1-1½ timme.
Tillsätt resten av vetemjölet i bunken och på bakbordet.
Forma 2 runda limpor.
Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper.
Jäs dem till knappt dubbel storlek med eller utan bakduk, 30-45 minuter.
Gör med lätt hand ett par tvärgående snitt med en vass kniv eller ett rakblad.
Gräddning:
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 200 grader, 30-40 minuter.
Pensla dem eventuellt med vatten strax innan de tas ut ur ugnen.
Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
I burk 3-5 dagar.
I frys ca 9 månader.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|