Alla inlägg under mars 2013

Av Maria - 14 mars 2013 17:45

Ingredienser:

 cakg sik, , färdigtrensad
4 msk havssalt, grovt
2 msk socker15 st vitpepparkorn
Dill
 

Gör så här:

Torka av de rensade fiskarna med hushållspapper.

Skölj inte.

Filéa fiskarna.

Krossa vitpepparkornen och blanda med salt och socker.
Gnid in fiskbitarna med kryddblandningen, lägg dill mellan dem och placera dem insidorna mot varandra.
Strö kryddblandning också på botten av ett kärl.
Täck över fisken med aluminiumfolie och lägg på en lätt tyngd.
Ställ kärlet svalt.
Efter ett dygn är fisken färdig.
Skär den på snedden i tunna skivor och garnera med dill.
Av Maria - 14 mars 2013 08:45




Antal: 1 portion


Ingredienser:
1 paprika

50-60 g fetaost

½ dl créme fraiche

1/4 rödlök, finhackad

Salt

Peppar

100 g morot


Gör så här:

Dela paprikan och skär bort kärnhuset.

Mosa fetaosten och blanda med créme fraiche, finhackad rödlök, salt och peppar.

Fördela ostkrämen i paprikabåtarna och servera med morot.




Av Maria - 13 mars 2013 22:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g torskfilé eller annan fiskfilé
½ tsk salt
1 rödlök, strimlad
1 fänkål, i bitar
1 tsk fänkålsfrön
2 msk smör
3 dl vatten
2 dl grädde
1 msk fiskfond
200 g rotselleri, skalad och tärnad
Salt
½ liten citron, pressad saft
Dill, till garnering

 

Gör så här:

Skär fisken i kuber, salta och låt stå minst 10 min.

Fräs lök, fänkål och fänkålsfrön i smör i en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter.

Häll i vatten, grädde och fond.

Lägg i rotsellerin och sjud tills sellerin är mjuk, ca 10 min.

Smaka av med salt.

Lägg ner fiskbitarna utan att röra om.

Låt sjuda ytterligare 3 min under lock.

Pressa över citronsaft och toppa med dill.




Av Maria - 13 mars 2013 22:00




Mängd: ca 4,5 dl


Ingredienser:

450 gram frukt, som tex hallon, jordgubbar eller svarta vinbär

4,5 dl vitvinsvinäger

50 gram socker


Gör så här:

Lägg bären i en skål av glas eller porslin, inte metall, med lite av vinägern och krossa bären med baksidan av en träsked så att de saftar sig.

Häll på resten av vinägern, täck över skålen och låt den stå svalt 1 vecka.

Rör om då och då.

Sila vinägern i en kastrull, häll på sockret och värm försiktigt, rör tills allt sockret löst sig.

Koka upp och låt den sedan svalna.

Häll vinägern på rena flaskor, sätt på lock eller korkar och förvara dem på en mörka och sval plats.




Av Maria - 13 mars 2013 19:30




Antal: 1 glas


Ingredienser:

100 g hallon, tinade och färska

2 nävar spenat

½ ananas


Gör så här:

Skölj ingredienserna.

Skär bort bladen och det hårda skalet på ananasen och dela i mindre bitar.

Kör samtliga ingredienser i juicepress.

Häll upp i glas och servera.

Vill du ha fruktkött i en smoothie gå rdet bar att istället mixa alla ingredienser med en mixer.

Späd med lite vatten i så fall.




Av Maria - 13 mars 2013 17:30

Antal: 10 stycken


Ingredienser:

200 g cream cheese
3 msk pepparrotsvisp
3 msk vispgrädde
10 skivor rågbröd eller kavring
200 g gravad lax i skivor
2 tsk rosépeppar
örter till garnering

 

Gör så här:

Vispa ihop cream cheese, pepparrotsvisp och grädde med elvisp i en bunke.

Stansa ut brödrundlar, ca 8 cm i diameter.

Bred på ostkrämen.

Toppa med laxskivorna.

Garnera med rosépeppar och örter.

Av Maria - 13 mars 2013 11:15

Antal: 12 stycken

Ugn: 100 grader, 45-55 minuter


Ingredienser:
3 äggvitor

2 dl strösocker

½ krm ättikssprit

30 g hackade nötter


Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.

Vispa äggvitor och ättikssprit styvt.

Tillsätt sockret i omgångar.

Vispa tills massan är blank och styv.

Vänd ner 3/4 av nötterna i smeten.

Klicka smeten på plåtar klädda med bakplåtspapper.

Strö över resten av nötterna.

Grädda i 45-55 minuter i mitten av ugnen.

Ta ut ur ugnen, låt svalna på bakgaller.

Av Maria - 12 mars 2013 22:00

Till 6 bröd:

100 g jäst

1 liter ljummet vatten (37ºC)

2 msk salt

4 ägg

2 dl olivolja

ca 1,8 kg vetemjöl

Pensling:

ca 3 msk olivolja

 

Gör så här:

Finfördela jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör om.

Tillsätt salt, ägg, och olivolja.

Vispa kraftigt.

Tillsätt mjölet och arbeta degen mycket kraftigt.

Tillsätt ev mer mjöl så att degen blir fast och smidig.

Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.

Arbeta degen på mjölad arbetsbänk.

Dela den i sex bitar och forma dem till släta, lite avlånga bullar.

Lägg dem i en väloljad långpanna.

Pensla olja runt om varje bulle så går det lättare att sära på bröden efter gräddningen.

Strö lite mjöl över bullarna.

Jäs under bakduk 40-60 minuter. Sätt ugnen på 225ºC.

Skåra bröden på diagonalen med en vass kniv alldeles före gräddningen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Låt bröden svalna lite innan de stjälps upp och får svalna helt på galler under bakduk.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards