Alla inlägg under mars 2013
Ingredienser:
Gör så här:
Torka av de rensade fiskarna med hushållspapper.
Skölj inte.
Filéa fiskarna.
Krossa vitpepparkornen och blanda med salt och socker.Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 paprika
50-60 g fetaost
½ dl créme fraiche
1/4 rödlök, finhackad
Salt
Peppar
100 g morot
Gör så här:
Dela paprikan och skär bort kärnhuset.
Mosa fetaosten och blanda med créme fraiche, finhackad rödlök, salt och peppar.
Fördela ostkrämen i paprikabåtarna och servera med morot.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g torskfilé eller annan fiskfilé
½ tsk salt
1 rödlök, strimlad
1 fänkål, i bitar
1 tsk fänkålsfrön
2 msk smör
3 dl vatten
2 dl grädde
1 msk fiskfond
200 g rotselleri, skalad och tärnad
Salt
½ liten citron, pressad saft
Dill, till garnering
Gör så här:
Skär fisken i kuber, salta och låt stå minst 10 min.
Fräs lök, fänkål och fänkålsfrön i smör i en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter.
Häll i vatten, grädde och fond.
Lägg i rotsellerin och sjud tills sellerin är mjuk, ca 10 min.
Smaka av med salt.
Lägg ner fiskbitarna utan att röra om.
Låt sjuda ytterligare 3 min under lock.
Pressa över citronsaft och toppa med dill.
Mängd: ca 4,5 dl
Ingredienser:
450 gram frukt, som tex hallon, jordgubbar eller svarta vinbär
4,5 dl vitvinsvinäger
50 gram socker
Gör så här:
Lägg bären i en skål av glas eller porslin, inte metall, med lite av vinägern och krossa bären med baksidan av en träsked så att de saftar sig.
Häll på resten av vinägern, täck över skålen och låt den stå svalt 1 vecka.
Rör om då och då.
Sila vinägern i en kastrull, häll på sockret och värm försiktigt, rör tills allt sockret löst sig.
Koka upp och låt den sedan svalna.
Häll vinägern på rena flaskor, sätt på lock eller korkar och förvara dem på en mörka och sval plats.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
100 g hallon, tinade och färska
2 nävar spenat
½ ananas
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skär bort bladen och det hårda skalet på ananasen och dela i mindre bitar.
Kör samtliga ingredienser i juicepress.
Häll upp i glas och servera.
Vill du ha fruktkött i en smoothie gå rdet bar att istället mixa alla ingredienser med en mixer.
Späd med lite vatten i så fall.
Antal: 10 stycken
Ingredienser:
200 g cream cheese
3 msk pepparrotsvisp
3 msk vispgrädde
10 skivor rågbröd eller kavring
200 g gravad lax i skivor
2 tsk rosépeppar
örter till garnering
Gör så här:
Vispa ihop cream cheese, pepparrotsvisp och grädde med elvisp i en bunke.
Stansa ut brödrundlar, ca 8 cm i diameter.
Bred på ostkrämen.
Toppa med laxskivorna.
Garnera med rosépeppar och örter.
Antal: 12 stycken
Ugn: 100 grader, 45-55 minuter
Ingredienser:
3 äggvitor
2 dl strösocker
½ krm ättikssprit
30 g hackade nötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitor och ättikssprit styvt.
Tillsätt sockret i omgångar.
Vispa tills massan är blank och styv.
Vänd ner 3/4 av nötterna i smeten.
Klicka smeten på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Strö över resten av nötterna.
Grädda i 45-55 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut ur ugnen, låt svalna på bakgaller.
Till 6 bröd:
100 g jäst
1 liter ljummet vatten (37ºC)
2 msk salt
4 ägg
2 dl olivolja
ca 1,8 kg vetemjöl
Pensling:
ca 3 msk olivolja
Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör om.
Tillsätt salt, ägg, och olivolja.
Vispa kraftigt.
Tillsätt mjölet och arbeta degen mycket kraftigt.
Tillsätt ev mer mjöl så att degen blir fast och smidig.
Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
Arbeta degen på mjölad arbetsbänk.
Dela den i sex bitar och forma dem till släta, lite avlånga bullar.
Lägg dem i en väloljad långpanna.
Pensla olja runt om varje bulle så går det lättare att sära på bröden efter gräddningen.
Strö lite mjöl över bullarna.
Jäs under bakduk 40-60 minuter. Sätt ugnen på 225ºC.
Skåra bröden på diagonalen med en vass kniv alldeles före gräddningen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Låt bröden svalna lite innan de stjälps upp och får svalna helt på galler under bakduk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|