Alla inlägg under mars 2013

Av Maria - 9 mars 2013 17:00

Antal: 4 limpor


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

3 msk olivolja

2 tsk salt

12 dl dinkelsikt

2½ dl polenta majsgryn

1 burk konserverad majs (300 g)


Gör så här:

Lös upp jästen i det fingervarma vattnet och tillsätt olja och salt.
Tillsätt dinkelsikt och polentagryn (men spara 1 msk till dekoration) och blanda till en deg.
Den ska vara ganska lös.
Skölj majsen väl och arbeta in kornen i degen.
Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.
Häll ut degen på en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Skär tre snitt genom brödet med en mjölad kniv så du får fyra längder.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 20 minuter.

Strö på 1 msk polentagryn och grädda brödet i mitten av ugnen i 20 minuter.

Av Maria - 9 mars 2013 10:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk garam masala

1 tsk gurkmeja

1 tsk paprika

½-1 röd chili

1 fiskbuljontärning

2 dl vatten

2 dl vispgrädde

600 g torsk

1 broccoli

1 röd paprika

Salt

Peppar

2 msk kokos

Koriander


Tillbehör:

Ris

Nannbröd


Gör så här:

Hacka löken och bryn i en gryta.

Pressa vitlöken.

Häll i kryddorna och låt fräsa lite.

Hacka chilin fint och lägg i tillsammans med buljongtärning, vatten och grädde.

Låt puttra i ett par minuter.

Skär broccolin, paprikan och torsken i bitar och lägg ner i grytan.

Låt puttra 7 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Rosta kokos i en varm stekpanna.

Toppa grytan med rostad kokos och koriander.

Servera gärna med ris och nannbröd.

Av Maria - 9 mars 2013 09:45

Antal: 6 portioner

Ugn: 175 grader, ca 2½ timme + 200 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:

1 kalkon
1½ msk salt
½ lantbröd, gårdagens
1 stor gul lök, finhackad
1 kruka färsk salvia, hackade blad
1 vitlöksklyfta, finhackad
75 g smör, hyvlat med osthyvel
Vinbärsgelé, till servering

 
På plåten:

20 små potatisar
250 g steklökar, skalade
6 små äpplen i kvartar

 

Rostad sötpotatis och broccoli:

1 kg sötpotatis
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
500 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli

 

Sås:

äpple + sky från kalkonplåten
2 dl torr äppelcider eller vitt vin
3 dl grädde
Ljus redning maizena
Salt

Svartpeppar

 

Gör så här:

Skölj kalkonen och ta ut ev kalkondelar som ligger inuti.

Salta kalkonen ordentligt runt om.

Lägg den på en djup ugnsplåt.

Mixa brödet i matberedare monterad med knivblad eller finhacka.

Blanda med lök, salvia, ev vitlök och hälften av smöret.

Stoppa fyllningen i kalkonen och fäst ihop skinnet med t ex en grillpinne.

Lägg resten av smöret ovanpå kalkonen.

Täck kalkonen med folie runt plåtens kanter och ställ in i nedre delen av ugnen.

Ta bort folien efter ca 1 timme och tillaga ytterligare 1 ½ timme.


Skala potatisarna och koka i saltat vatten tills de är mjuka enbart på ytan, ca 5 min.

Häll av vattnet och ruska potatisarna så att ytan ruggas upp (för extra krispighet när de senare rostas).

Lägg potatis och steklökar runt kalkonen och rosta ytterligare 1 timme.

Skeda vätskan från plåten över potatisarna några gånger under ugnstiden.


Rostad sötpotatis & broccoli:

Höj ugnsvärmen till 200°.

Skala och skär sötpotatisen i stora bitar.

Vänd runt i olja och salt på en ugnsplåt.

Ställ in i ugnen ovanför kalkonen.

Rosta till fin färg, 20–25 min.

Lägg in broccoli och äppelbitarna de sista 5–7 minuterna.


Lägg kalkonen på ett serveringsfat tillsammans med de rostade potatisarna, lökarna och hälften av äppelbitarna.


Sås:

Mosa resten av äppelbitarna genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

Häll 3 dl kokande vatten i kalkonplåten och skrapa loss allt som sitter fast.

Sila ner vätskan i kastrullen och häll på äppelcider/vin.

Låt såsen koka ca 15 min.

Häll i grädden.

Koka ytterligare 5 min.

Red av såsen med Maizena till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.

Servera kalkonen med alla tillbehör, såsen och vinbärsgelé.

Av Maria - 8 mars 2013 21:30

Antal: 2-3 formbröd

Jästid: 10 minuter + 25 minuter

Ugn: 200 grader, ca 25 - 30 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

7 dl mjölk

50 g smör eller magarin

1 tsk salt

1 msk rivet pomeransskal

12 dl grahamsmjöl (720 g)

5 - 6 dll vetemjöl (300 - 360 g)

1 1/2 dl russin


Gör så här:

Smält matfettet, häll på mjölken och värm till 37 grader.

Slå blandningen över den smulade jästen och rör om. Tillsätt salt, pomeransskal, grahamsmjöl och vetmjöl blandat med russin och arbeta degen smidigt.

Låt den jäsa 10 minuter.

Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den.

Forma till 2 eller 3 längder, lägg dem i smorda formar och låt dem jäsa ca 25 minuter.

Grädda i 200 graders varm ugn ca 25 - 30 minuter.

Av Maria - 8 mars 2013 16:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 rödlökar

2 msk olja

2 msk råsocker

2 msk rödvinsvinäger

2 dl öl

1 msk dijonsenap


Gör så här:

Skala och skiva löken.
Bryn den sakta i oljan.
Tillsätt socker, vinäger och öl.
Koka sakta ca 20 minuter.
Rör ner senapen och koka upp.
Låt kallna och stå i minst ett dygn.
Servera lökchutneyn till grillad korv, gärna choritzo.



Av Maria - 8 mars 2013 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

200 g skogschampinjoner

600 g nötfärs

3 palsternackor

2 msk oxfond

2 dl matlagningsgrädde

3 tsk dijonsenap

2 tsk timjan

Salt

Peppar

Bladpersilja


Tillbehör:

Potatis

Morötter


Gör så här:

Strimla purjolöken och fräs den.

Pressa i vitlöken.

Skiva svampen och låt den fräsa med löken.

Lägg i färsen och bryn.

Skär palsternackorna i mindre bitar och lägg dem i färsen.

Tillsätt fond, grädde, dijonsenap och timjan.

Låt puttra i ca 10 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Strö över hackad persilja och servera grytan med potatis och kokta morötter.

Av Maria - 8 mars 2013 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 hel kyckling (gärna ekologisk eller majskyckling)

2-3 starka korvar, typ chorizo

1 rödlök

3 vitlöksklyftor

½ gul squash

½ grön squash

½ röd paprika

½ gul paprika

2 morötter

15 kalamataoliver

4 dl kokt hel dinkel eller råris (ca 2 dl okokt)

1 knippa färsk citrontimjan

1 kvist rosmarin

½ dl olivolja

½ dl balsamvinäger eller balsamsirap

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Dela kycklingen i 10 bitar. Skär korven i bitar och lägg upp kyckling och korv i en långpanna.
Skala och skiva lök och vitlök.
Skär de andra grönsakerna  mindre bitar. Lägg allt på plåten tillsammans med oliverna och blanda om.
Fördela kokt dinkel över (ej nödvändigt).
Hacka de färska örterna och strö över.
Häll på olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
Blanda om ordentligt.
Ställ in i ugnen i 50-60 minuter.

Av Maria - 8 mars 2013 08:15

Antal: 10 stycken


Ingredienser:
3 dl vispgrädde

5 dl mandelmjöl

6 ägg

ca 25 gram smält smör


Gör så här:

Rör ner äggen i vispgrädden och blanda i mandelmjölet.

Rör därefter i det smälta smöret. 

Grädda som vanligt i våffeljärn.

Ät med till exempel vispad grädde och hallon.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards