Alla inlägg under mars 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 förpackning halloumi (à 200 g)
1 påse smoky halloumi taco kryddmix (à 25 g)
1 msk neutral olja
8 soft tortilla original
1 kruka koriander, till servering
1 lime, i klyftor, till servering
400 g strimlad vitkål, Hackat & Klart
2 msk sesamfrön, torrostade
1 lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft
2 tsk flytande honung
2 tsk neutral olja
½ tsk salt
250 g körsbärstomater
2 avokador
2 salladslökar, strimlade
1 Vitlöksklyfta, finriven
1 msk neutral olja
2 tsk flytande honung
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Vitkålssallad:
Blanda den strimlade vitkålen med resten av ingredienserna i en skål och smaka av med salt och peppar.
Tomat- & avokadosalsa:
Tärna tomater och avokado, blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Halloumitaco:
Skär halloumin i tärningar.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek halloumin hastigt runt om på medelhög värme till fin färg.
Strö över kryddmixen och stek någon minut till.
Stek tortillabröden i torr stekpanna så att de får fin färg.
Fyll bröden med vitkålssallad, salsa och halloumi.
Toppa med koriander och servera med limeklyftor.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
2 röda paprikor
½ ask cocktailtomater
½ purjolök
3 dl matlagningsgrädde
½ dl ajvar
Salt
Peppar
Bladpersilja
Tillbehör:
Ris eller kokt potatis
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg i kycklingfiléerna i en ugnsfast form.
Skär paprika, tomater och purjolök i bitar och lägg runt om.
Rör ihop grädde med ajvar.
Smaka av med salt och peppar.
Häll grädden i formen och ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
Ta ut och toppa med bladpersilja och servera med ris eller kokt potatis.
Tips:
Tycker du om lite starkare smaker så använd en ajvar som är starkare.
Ugn: 175 grader
Ingredienser:
Smet:
150 g smör
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Glasyr:
150 g smör
2 dl socker
6 msk sirap
3 dl havregryn
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och mjölk.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Blanda samman alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm under omrörning.
Bred glasyren över den knappt färdigbakta kakan och grädda i ytterligare 10 minuter lite högre upp i ugnen.
Antal: 4 pannkakor
Ugn: lägsta temperaturen, 3-5 timmar eller torkugn: 6-8 timmar
Ingredienser:
4 små mogna bananer
1 nypa vaniljpulver
Gör så här:
Mixa bananer och vaniljpulver och forma smeten till rundlar.
Lägg på bakplåtspapper, eller teflex om du har torkugn: en pannkaka per plåt på teflex. två i vanlig ugn.
Torka i torkugn 6-8 timmar eller i vanlig ugn på lägsta temperaturen med luckan på glänt i 3-5 timmar.
Vänd pannkakorna och kör ytterligare 30 minuter.
Fyll gärna pannkakorna med cashewgrädde och frukt och/eller bär.
Med två ingredienser och en mixer skapar du dessa sega, lite kolasmakande pannkakor.
Men "pannkaka" är egentligen fel ord då ingen panna används!
Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin B6, kalium och magnesium.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
200 g jordgubbar
3 dl kokosmjölk
2 dl mjölk eller naturell yoghurt
2 msk pressad lime
1 msk kokosflingor
1 msk flytande honung
Gör så här:
Blanda jordgubbar, kokosmjölk, mjölk, limesaft, kokos och honung i en mixer och mixa till en slät och skummig smoothie.
Eller använd mixerstav och mixa i en kanna.
Häll upp i glas och servera genast.
Snabb och len smoothie som får en exotisk twist av kokosmjölken.
Hallonen går utmärkt att ersätta med frysta hallon eller blåbär.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
600 g laxfilé (4 portionsbitar)
1 fiskbuljontärning
1 citron
2 msk hackad gräslök
3 dl matlagningsgrädde
½ vitkålshuvud
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en ugnsfast form.
Smula buljongen runt om.
Riv i citronskal och pressa i saft från halva citronen.
Häll i grädden och gräslöken.
Krydda med salt och peppar.
Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.
Dela vitkålen i bitar och lägg på en plåt.
Pensla med lite smält smör och ställ in i ugnen tills de börjar mjukna.
Ta ut laxen och servera tillsammans med kålen.
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 kg orensad eller 600 g rensad strömming
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
2-3 msk curry
2 dl vispgrädde
1 msk Brun Farin Strö
Garnering:
Persilja
Gör så här:
Skölj strömmingen och lägg den på hushållspapper för att rinna av.
Salta och peppra dem.
Smöra en eldfast form.
Vik samman strömmingarna på mitten eller rulla dem och lägg dem i formen.
Strö över curryn och häll på grädden.
Strö över farinet och sätt in formen i mitten av ugnen i 200 °C i ca 20 minuter.
Strö över persilja och servera med nykokt potatis och någon fräsch grönsak eller sallad.
Strömmingen kan även serveras kall på ett buffébord.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 schalottenlökar
Smör till stekning
3 dl rödvin
1 lagerblad
1 kvist timjan
3 dl kalvfond
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör
Salt
Malen svartpeppar
½ msk kinesisk soja
1 bananschalottenlök
200 g trumpetsvamp
Några droppar tryffelolja
Gör så här:
Hacka schalottenlöken fint.
Fräs löken i lite smör i en kastrull.
Häll i rödvinet och lägg i lagerblad och timjan.
Koka vätskan till hälften och tillsätt sedan kalvfonden.
Om du använder koncentrerad fond på flaska, späd den enligt anvisningarna så att du får 3 dl buljongvätska.
Låt såsen koka ihop ytterligare.
Tillsätt vinäger.
Montera såsen genom att vispa i smör.
Smaka av med salt och peppar och sila såsen i en chinoise.
Blanda rödvinssåsen med sojan.
Hacka löken.
Ansa svampen och skär i mindre bitar.
Fräs lök och svamp och rör ner i såsen.
Smaka av med tryffelolja.
Den svarta trumpetssvampen är en verklig delikatess.
Lite tryffelolja förhöjer svampsmaken men överdosera inte, tryffel kan lätt ta överhanden.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|