Alla inlägg under mars 2013
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
½ blomkålshuvud
400 g spaghetti
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
3 dl matlagninsgrädde
50 g valnötter
Allerum XO
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär blomkålen i små bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över olja och krydda med salt och peppar.
Ställ in i ugnen.
Blanda runt då och då och ta ut när blomkålen fått en gyllenbrun färg.
Koka pastan.
Strimla purjolöken och fräs i en stekpanna.
Pressa i vitlöken.
Finhacka chilin och lägg i.
Häll på grädde och låt koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner den nykokta pastan och blomkålen.
Strö över krossade valnötter och riven ost.
Antal: 1 bröd
Ingredienser:
1 tsk torrjäst
½ tsk salt
1 tsk malda blandade brödkryddor
1 msk husk
7½ dl fint glutenfritt mjöl
1 ägg
2½ dl vatten
1 msk honung
1 msk flytande margarin eller olja
Gör så här:
Häll de torra ingredienserna i bakskålen i den ordning de står i receptet om inget annat anges i maskinens bruksanvisning.
Vispa ägget och blanda det med vattnet.
Häll blandningen i bakskålen.
Tillsätt honung och matfett.
Gräddning:
Välj lämpligt program och starta maskinen.
Förvaring:
Skär brödet i lagom tjocka skivor.
Förpacka dem i en plastpåse, tillslut och frys in.
Tina i rumstemperatur, brödrost, mikrovågsugn eller svag ugnsvärme.
Extra!
Brödet bakas i bakmaskin. Det är ett grovt glutenfritt basbröd med bra konsistens. Kryddningen kan varieras allt efter tycke och smak. Prova med 1 tsk malda pomeransskal eller krossad kummin istället för brödkryddor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6-7 dl vatten
1-1½ grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
1-2 msk olivolja
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
1 pkt saffran (½ g)
1 dl parmesanost (40 g)
1 msk smör
Salt
Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten och buljongtärning i en kastull och låt det sedan sjuda.
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp oljan i en annan kastrull och lägg i lök och ris.
Stek i någon minut under omrörning, häll sedan på lite buljong och vin.
Låt riset småkoka 20-25 minuter och fyll då och då på med varm buljong och vin och rör om.
Tillsätt saffran upplöst i 1 msk vatten på slutet.
När riset är mjukt men har en fast kärna är det klart.
Vänd ner riven parmesan, lägg i en klick smör och smaka av med salt och peppar.
Servera med en grön- eller tomatsallad.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
500 gram fläskfile
1½ msk curry
80 gram magarin
½ dl idealmjöl
2½ dl vatten
2 dl vispgrädde
2 bananer
1 hönsbuljongtärning
3 klyfta vitlök
2 tsk citronsaft
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär Köttet i medaljonger.
Stek och Krydda medaljongerna.
Sätt åt sidan.
Gör Såsen.
Smält margarinet tillsammans med curry och buljongtärningen tillsätt vatten.
Mosa bananerna lägg i såsen, rör om.
Tillsätt grädden, citronsaften, pressad vitlök, salt och peppar.
Lägg till sist i mjöl och rör ihop.
Servera tex ris, bulgor eller couscous till.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 msk strösocker
1 msk kakao
1 nypa salt
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 msk smält smör
½ dl vispgrädde
Kolasås
Bär
Gör så här:
Rör samman alla torra ingredienser i en kopp.
Häll på mjölk och smör.
Ställ in i mikron i en minut.
Vispa grädden.
Lägg en klick grädde på kakan, ringla kolasås och dekorera med några bär.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl gröna ärter
200 g spenat
4 dl vatten
2 kycklingbuljontärningar
2 dl vispgrädde
Salt
Peppar
Tillbehör:
2 ägg
3 skivor vitt bröd
Gör så här:
Hacka löken och fräs i en gryta.
Pressa i vitlöken.
Tillsätt ärtor, spenat, vatten, buljongtärningar och grädde.
Låt puttra i ett par minuter.
Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Koka äggen och halvera dem.
Skär brödet i bitar och rosta i en stekpanna, gärna med lite smör.
Häll upp soppan,n lägg i ägg och krutonger.
Antal: 2 bröd
Ugn: 250 grader, 25 minuter
Jäsning: dubbel storlek + ordentligt
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör eller margarin
1 tsk salt
½ tsk finstött kummin
½ tsk koriander och finsmulad oregano tillsammans
14-16 dl (860-960 g) vetemjöl
Till pensling:
Äggvita
Vallmofrö
Gör så här:
Smält margarinet, slå det på mjölken och värm till 37 grader.
Slå det över den smulade jästen, tillsätt saltet, kryddorna och mjölet och arbeta degen smidig och blank.
Täck över och låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den oc dela den i 2 delar.
Baka ut 2 runda bröd och sätt dem på smord plåt, täck över och låt jäsa ordentligt.
Pensla bröden med söndervispad äggvita och strö med vallmofrö.
Grädda i 250 grader, ca 25 minuter.
Ingredienser:
2 dl hallon
2 dl blåbär
1 tsk ingefära
1 tsk vaniljpulver
½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 msk strösocker
80 g maränger
2 msk flagad mandel
Gör så här:
Häll bär, ingefära, vanilj och socker i en kastrull och låt koka upp.
Ställ åt sidan och låt kallna.
Vispa socker och grädde.
Krossa marängerna lätt.
Varva maränger och grädde på ett uppläggningsfat eller i portionsskålar.
Toppa med bär.
Rosta flagad mandel i en torr stekpanna och strö över.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|