Alla inlägg under mars 2013

Av Maria - 3 mars 2013 08:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader


Ingredienser:
½ blomkålshuvud

400 g spaghetti

1 purjolök

1 vitlöksklyfta

½ röd chili

3 dl matlagninsgrädde

50 g valnötter

Allerum XO


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär blomkålen i små bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Ringla över olja och krydda med salt och peppar.

Ställ in i ugnen.

Blanda runt då och då och ta ut när blomkålen fått en gyllenbrun färg.

Koka pastan.

Strimla purjolöken och fräs i en stekpanna.

Pressa i vitlöken.

Finhacka chilin och lägg i.

Häll på grädde och låt koka upp.

Smaka av med salt och peppar.

Blanda ner den nykokta pastan och blomkålen.

Strö över krossade valnötter och riven ost.

Av Maria - 2 mars 2013 20:15




Antal: 1 bröd


Ingredienser:
1 tsk torrjäst

½ tsk salt

1 tsk malda blandade brödkryddor

1 msk husk

7½ dl fint glutenfritt mjöl

1 ägg

2½ dl vatten

1 msk honung

1 msk flytande margarin eller olja


Gör så här:
Häll  de torra ingredienserna i bakskålen i den ordning de står i receptet om inget annat anges i maskinens bruksanvisning.

Vispa ägget och blanda det med vattnet.

Häll blandningen i bakskålen.

Tillsätt honung och matfett.


Gräddning:

Välj lämpligt program och starta maskinen.


Förvaring:

Skär brödet i lagom tjocka skivor.

Förpacka dem i en plastpåse, tillslut och frys in.

Tina i rumstemperatur, brödrost, mikrovågsugn eller svag ugnsvärme.


Extra!

Brödet bakas i bakmaskin. Det är ett grovt glutenfritt basbröd med bra konsistens. Kryddningen kan varieras allt efter tycke och smak. Prova med 1 tsk malda pomeransskal eller krossad kummin istället för brödkryddor.




Av Maria - 2 mars 2013 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6-7 dl vatten

1-1½ grönsaksbuljongtärning

1 gul lök

1-2 msk olivolja

4 dl risottoris

3 dl vitt vin

1 pkt saffran (½ g)

1 dl parmesanost (40 g)

1 msk smör

Salt

Grovmalen svartpeppar


Gör så här:

Koka upp vatten och buljongtärning i en kastull och låt det sedan sjuda.

Skala och hacka löken fint.

Hetta upp oljan i en annan kastrull och lägg i lök och ris.

Stek i någon minut under omrörning, häll sedan på lite buljong och vin.

Låt riset småkoka 20-25 minuter och fyll då och då på med varm buljong och vin och rör om.

Tillsätt saffran upplöst i 1 msk vatten på slutet.

När riset är mjukt men har en fast kärna är det klart.

Vänd ner riven parmesan, lägg i en klick smör och smaka av med salt och peppar.

Servera med en grön- eller tomatsallad.

Av Maria - 2 mars 2013 12:15




Antal: 2 portioner


Ingredienser:

500 gram fläskfile
1½ msk curry
80 gram magarin
½ dl idealmjöl
2½ dl vatten
2 dl vispgrädde
2 bananer
1 hönsbuljongtärning
3 klyfta vitlök
2 tsk citronsaft
Salt

Peppar


Gör så här:

Skär Köttet i medaljonger.
Stek och Krydda medaljongerna.
Sätt åt sidan.
Gör Såsen.
Smält margarinet tillsammans med curry och buljongtärningen tillsätt vatten.
Mosa bananerna lägg i såsen, rör om.
Tillsätt grädden, citronsaften, pressad vitlök, salt och peppar.
Lägg till sist i mjöl och rör ihop.

Servera tex ris, bulgor eller couscous till.




Av Maria - 2 mars 2013 10:30




Antal: 1 portion


Ingredienser:

2 msk strösocker

1 msk kakao

1 nypa salt

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

1 msk smält smör


½ dl vispgrädde

Kolasås

Bär


Gör så här:

Rör samman alla torra ingredienser i en kopp.

Häll på mjölk och smör.

Ställ in i mikron i en minut.

Vispa grädden.

Lägg en klick grädde på kakan, ringla kolasås och dekorera med några bär.




Av Maria - 2 mars 2013 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl gröna ärter

200 g spenat

4 dl vatten

2 kycklingbuljontärningar

2 dl vispgrädde

Salt

Peppar


Tillbehör:

2 ägg

3 skivor vitt bröd


Gör så här:

Hacka löken och fräs i en gryta.

Pressa i vitlöken.

Tillsätt ärtor, spenat, vatten, buljongtärningar och grädde.

Låt puttra i ett par minuter.

Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.

Koka äggen och halvera dem.

Skär brödet i bitar och rosta i en stekpanna, gärna med lite smör.

Häll upp soppan,n lägg i ägg och krutonger.

Av Maria - 1 mars 2013 11:30




Antal: 2 bröd

Ugn: 250 grader, 25 minuter

Jäsning: dubbel storlek + ordentligt


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl mjölk

50 g smör eller margarin

1 tsk salt

½ tsk finstött kummin

½ tsk koriander och finsmulad oregano tillsammans

14-16 dl (860-960 g) vetemjöl


Till pensling:

Äggvita

Vallmofrö


Gör så här:

Smält margarinet, slå det på mjölken och värm till 37 grader.

Slå det över den smulade jästen, tillsätt saltet, kryddorna och mjölet och arbeta degen smidig och blank.

Täck över och låt jäsa till dubbel storlek.


Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den oc dela den i 2 delar.

Baka ut 2 runda bröd och sätt dem på smord plåt, täck över och låt jäsa ordentligt.


Pensla bröden med söndervispad äggvita och strö med vallmofrö.

Grädda i 250 grader, ca 25 minuter.




Av Maria - 1 mars 2013 10:15

Ingredienser:

2 dl hallon

2 dl blåbär

1 tsk ingefära

1 tsk vaniljpulver

½ dl strösocker


3 dl vispgrädde

2 msk strösocker

80 g maränger

2 msk flagad mandel


Gör så här:

Häll bär, ingefära, vanilj och socker i en kastrull och låt koka upp.

Ställ åt sidan och låt kallna.

Vispa socker och grädde.

Krossa marängerna lätt.

Varva maränger och grädde på ett uppläggningsfat eller i portionsskålar.

Toppa med bär.

Rosta flagad mandel i en torr stekpanna och strö över.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards