Alla inlägg under mars 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 skivor franskbröd
200 g färskost, naturell eller smaksatt
4 skivor gravad lax
Färsk basilika
Gör så här:
Rosta brödet och stansa ut åtta cirklar, ca 6 centimeter i diameter.
Bred på färskost på ena brödet, lägg det andra brödet ovanpå och bred färksost runtom hela bakelsen.
Gör så med alla cirklar.
Skär laxen i ca 2 centimeter breda skivor.
Rulla ihop till en ros ohc lägg på brödet.
Dekorera varje bakele med basilkablad.
Antal: 6-8 personer
Ugn: 225 grader
Ingredienser:
500 g fryst spenat
1 gul lök
Smör
1 liter vatten
2 grönsaktsbuljongtärningar
2 dl mellangrädde
Ev. lite riven muskot
Svartpeppar
4 ägg
Sesampinnar:
1 pkt frysta smördegsplattor
1 ägg
1 dl sesamfrön
Gör så här:
Tina och krama ur vattnet ur spenaten.
Hacka löken och fräs i smör i en kastrull utan att det tar färg.
Lägg i spenaten och blanda runt.
Häll i vatten och smula ner buljongtärningarna.
Låt koka ihop lätt i några minuter.
Mixa soppan helt slät med hjälp av en handmixer direkt i kastrullen.
Tillsätt grädden.
Krydda med svartpeppar och riv ev. ner lite muskot, en halv nöt bör räcka om man gillar muskotsmaken.
Koka äggen i ca 6 minuter.
Dela smördegsplattorna på längden i tre delar.
Vrid delarna genom att snurra dem ett antal varv och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Vispa upp ett ägg och pensla smördegspinnarna runtom.
Strö över sesamfrön.
Grädda sesampinnarna i ugnen på 225 grader några minuter tills de fått en fin, gyllene färg.
Servera varma, frasiga pinnar till soppan med hackat ägg.
Antal: 6-8 personer
Ingredienser:
300 g inlagd sill
Citron
1 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
1 knippe gräslök
Ev. salt
Gör så här:
Skär sillen i gaffelbitar om det är hela filéer.
Tvätta citronen noga och riv skalet och blanda med citronsaft, créme fraiche och majonnäs i en bunke.
Klipp ner gräslök och smaka ev. av med lite salt.
Blanda ner sillen och citronbitar om du vill ha en förstärkt citronsmak.
Ingredineser:
Ingredienser:
500 g skivade jordgubbar (1 liter)
150 g kiwi i bitar
1 tsk krossad grönpeppar
Skal från en ½ citron
300 g syltsocker
Gör så här:
Blanda jordgubbar, kiwi, grönpeppar, citron och syltsocker i en gryta och koka i 5 minuter.Antal: 4 portioner eller 10 portioner på påskbordet
Ingredienser:
6 ägg
65 g bladspenat
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
12 gröna sparrisar
1 ask (20 g) färsk dill
½ citron, skal
2 dl smetana
1 hjärtsallad
180 g skivad kallrökt lax
Gör så här:
Mixa ägg, spenat, salt och peppar i en blender till en grön omelettsmet.
Stek 4 omeletter i smöret, gärna i en non stick stekpanna på en sida.
Vänd upp omeletterna på smörpapper.
Skär bort ca 2 cm av nedre delen av sparrisen och skala dem om de är tjocka.
Koka sparrisen i saltat vatten några minuter.
Ta upp och spola den kall och lägg på hushållspapper för att rinna av.
Skär dillen fint.
Riv det yttersta skalet av citronen.
Blanda dill och citronskal med smetana.
Smaksätt med salt och peppar.
Ansa och lossa salladsbladen från varandra.
Fördela salladsblad, sparris och rökt lax på omeletterna.
Ringla på dillsås.
Rulla ihop omeletterna.
(Skär i bitar om det är till buffé)
Ingredienser:
600 g rensad strömming
1 dl vatten
1 msk salt
½ tsk Strösocker
1 tsk svartpepparkorn, krossade
1 tsk vitpepparkorn, krossade
1 rödlök
1 dm purjolök
Lag:
1½ dl vatten
1 dl Strösocker
½ dl ättika 12%
Gör så här:
Skölj strömmingen och låt den rinna av.
Rulla ihop den med skinnsidan utåt och lägg dem tätt intill varandra i en vid gryta.
Blanda vatten, salt och socker och häll över strömmingen.
Sjud på mycket svag värme i 8-10 minuter.
Slå försiktigt av vattnet och lägg därefter strömmingsrullarna i en glasburk, varvade med den krossade pepparn.
Låt kallna.
Koka upp vatten, strösocker och ättika.
Låt kallna.
Hacka löken och lägg den på strömmingen.
Häll på den kalla lagen och ställ i kylskåp i 1 dygn.
Servera påsksillen med nykokt potatis och kokta ägg som lunchrätt eller på sillbordet.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|