Alla inlägg under mars 2013

Av Maria - 30 mars 2013 13:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 skivor franskbröd

200 g färskost, naturell eller smaksatt

4 skivor gravad lax

Färsk basilika


Gör så här:
Rosta brödet och stansa ut åtta cirklar, ca 6 centimeter i diameter.

Bred på färskost på ena brödet, lägg det andra brödet ovanpå och bred färksost runtom hela bakelsen.

Gör så med alla cirklar.

Skär laxen i ca 2 centimeter breda skivor.

Rulla ihop till en ros ohc lägg på brödet.

Dekorera varje bakele med basilkablad.

ANNONS
Av Maria - 30 mars 2013 09:45

Antal: 6-8 personer

Ugn: 225 grader


Ingredienser:

500 g fryst spenat

1 gul lök

Smör

1 liter vatten

2 grönsaktsbuljongtärningar

2 dl mellangrädde

Ev. lite riven muskot

Svartpeppar

4 ägg


Sesampinnar:

1 pkt frysta smördegsplattor

1 ägg

1 dl sesamfrön


Gör så här:
Tina och krama ur vattnet ur spenaten.

Hacka löken och fräs i smör i en kastrull utan att det tar färg.

Lägg i spenaten och blanda runt.

Häll i vatten och smula ner buljongtärningarna.

Låt koka ihop lätt i några minuter.

Mixa soppan helt slät med hjälp av en handmixer direkt i kastrullen.

Tillsätt grädden.

Krydda med svartpeppar och riv ev. ner lite muskot, en halv nöt bör räcka om man gillar muskotsmaken.

Koka äggen i ca 6 minuter.

Dela smördegsplattorna på längden i tre delar.

Vrid delarna genom att snurra dem ett antal varv och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.

Vispa upp ett ägg och pensla smördegspinnarna runtom.

Strö över sesamfrön.

Grädda sesampinnarna i ugnen på 225 grader några minuter tills de fått en fin, gyllene färg.

Servera varma, frasiga pinnar till soppan med hackat ägg.

ANNONS
Av Maria - 29 mars 2013 20:45




Antal: 6-8 personer


Ingredienser:
300 g inlagd sill

Citron

1 dl créme fraiche

1 dl majonnäs

1 knippe gräslök

Ev. salt


Gör så här:
Skär sillen i gaffelbitar om det är hela filéer.

Tvätta citronen noga och riv skalet och blanda med citronsaft, créme fraiche och majonnäs i en bunke.

Klipp ner gräslök och smaka ev. av med lite salt.

Blanda ner sillen och citronbitar om du vill ha en förstärkt citronsmak.




Av Maria - 29 mars 2013 17:30

Ingredineser:

4 st saltsillfiléer, urvattnade
 
Lag:
½ dl ättika, 24%
1 dl strösocker dl vatten
 
Sås:
2 msk senap, apotekets, eller skånsk
1 msk senap, fransk
1 msk socker½ msk vinäger½ dl majonnäs1 dl Creme fraiche3 msk pepparrot, riven
1 dl gräslök, hackad
Vitpeppar
 
Gör så här:
Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull, rör tills sockret löser sig.
Skiva sillen i centimeterbreda bitar, lägg i en glasburk och häll lagen över.
Låt stå i en till två dagar.
Ta upp sillen och låt den rinna av ordentligt.
Blanda under tiden såsen.
Gräslöken kan man vänta med till serveringen om man vill.
Varva sill och sås i en burk eller på ett fat.
Låt stå i minst ett dygn.
Har man lagt sillen på ett fat, kan man klippa gräslöken över innan serveringen, annars är det bättre att blanda den i såsen med en gång.
Av Maria - 29 mars 2013 16:30

Ingredienser:

500 g skivade jordgubbar (1 liter)

150 g kiwi i bitar

1 tsk krossad grönpeppar

Skal från en ½ citron

300 g syltsocker


Gör så här:

Blanda jordgubbar, kiwi, grönpeppar, citron och syltsocker i en gryta och koka i 5 minuter.
Skumma väl.
Häll på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut väl och förvara dem svalt.

Av Maria - 29 mars 2013 13:15




Antal: 4 portioner eller 10 portioner på påskbordet


Ingredienser:
6 ägg

65 g bladspenat

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk smör

12 gröna sparrisar

1 ask (20 g) färsk dill

½ citron, skal

2 dl smetana

1 hjärtsallad

180 g skivad kallrökt lax


Gör så här:

Mixa ägg, spenat, salt och peppar i en blender till en grön omelettsmet.

Stek 4 omeletter i smöret, gärna i en non stick stekpanna på en sida.

Vänd upp omeletterna på smörpapper.

Skär bort ca 2 cm av nedre delen av sparrisen och skala dem om de är tjocka.

Koka sparrisen i saltat vatten några minuter.

Ta upp och spola den kall och lägg på hushållspapper för att rinna av.

Skär dillen fint.

Riv det yttersta skalet av citronen.

Blanda dill och citronskal med smetana.

Smaksätt med salt och peppar.

Ansa och lossa salladsbladen från varandra.

Fördela salladsblad, sparris och rökt lax på omeletterna.

Ringla på dillsås.

Rulla ihop omeletterna.

(Skär i bitar om det är till buffé)




Av Maria - 29 mars 2013 08:15

Ingredienser:
600 g rensad strömming
1 dl vatten
1 msk salt
½ tsk Strösocker
1 tsk svartpepparkorn, krossade
1 tsk vitpepparkorn, krossade
1 rödlök
1 dm purjolök

Lag:
1½ dl vatten
1 dl Strösocker
½ dl ättika 12%

 

Gör så här:

Skölj strömmingen och låt den rinna av.

Rulla ihop den med skinnsidan utåt och lägg dem tätt intill varandra i en vid gryta.

Blanda vatten, salt och socker och häll över strömmingen.

Sjud på mycket svag värme i 8-10 minuter.

Slå försiktigt av vattnet och lägg därefter strömmingsrullarna i en glasburk, varvade med den krossade pepparn.

Låt kallna.

Koka upp vatten, strösocker och ättika.

Låt kallna.

Hacka löken och lägg den på strömmingen.

Häll på den kalla lagen och ställ i kylskåp i 1 dygn.

Servera påsksillen med nykokt potatis och kokta ägg som lunchrätt eller på sillbordet.

Av Maria - 28 mars 2013 16:00

4 små limpor 
Räkna med ungefär 13 timmar jästid sammanlagt. 
 
Surdeg 
25 g rågsurdegsgrund 
300 g vatten 
165 g rågmjöl 
 
Deg 
100 g torkade fikon 
100 g torkade dadlar 
800 g rågsikt 
20 g salt 
450 g vatten 
 
Blanda din surdegsgrund med mjöl och vatten i en bunke. Täck löst med lock eller plastfolie och låt stå tills surdegen har bubblat upp, 6-10 timmar. 
 
Hacka fikonen och dadlarna grovt. Spara en klick av surdegen (25 g) i en burk i kylskåpet för framtida bak. 
Rör ihop resterande surdeg med övriga ingredienser till en deg i en bunke. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i 3-5 timmar. 
 
Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop degen till ett kvadratiskt paket genom att vika över- och underkanterna mot mitten och sedan vika in sidokanterna. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt, platta till det en aning och strö på lite mjöl. 
Täck med en bakhanduk och låt jäsa tills degen har jäst upp till omkring en och en halv gånger sin ursprungliga storlek, cirka 2 timmar. 
 
Sätt på ugnen minst 30 minuter före gräddning på 250 grader. 
 
När degen jäst färdigt dela den i fyra bitar och lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och sätt in dem i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 230 grader och grädda i cirka 35 minuter. Låt svalna på galler. 
 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se