Alla inlägg under mars 2013

Av Maria - 28 mars 2013 15:30




Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
500 g pizzadeg
4 msk chilisås
120 g tonfisk
150 g strimlad skinka
1 st rödlök
150 g riven ost
Oregano

200 g vitkål
2 msk raps/matolja
1 msk vitvinsvinäger
Oregano
Några droppar honung
Salt

Peppar

2 st tomat


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Rulla ut pizzadegen, bred på chilisås.

Fördela väl avrunnen tonfisk på ena halvan av pizzan och skinka på den andra.

Skala och strimla löken och sprid den över hela pizzan.

Strö över ost och krydda med oregano.
Laga i ugn ca 10 min.
Strimla vitkålen fint.

Blanda med olja, vinäger, oregano och honung.

Smaka av med salt och peppar.
5. Tärna tomater.




ANNONS
Av Maria - 28 mars 2013 12:30




4 portioner 
 
10 dl majs, ca 5 burkar à 150 g 
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad 
8 dl vatten 
Salt och peppar 
Chiliflakes, valfritt 
 
Olja att steka i 
 
Hetta upp en kastrull. Häll ner en skvätt olja och fräs den gula löken tills den mjuknat något. Rör då ner vitlöken och fräs ytterligare någon minut. Häll nu ner majsen och låt det fräsa med löken i ca 10 minuter innan du häller på vatten. Låt det koka upp och krydda rikligt med salt och peppar. Låt det koka i 10 minuter och ställ kastrullen åt sidan från plattan. 
 
Mixa soppan slät och krydda med mer salt och peppar om det behövs. Om du vill ha en liten hetta i soppan krydda även med lite chiliflakes. Låt soppan svalna litegrann och ställ sedan in den i kylskåpet för att låta den svalna helt. 
 
Pistage- & oreganodukkah 
 
1 dl hackade pistagenötter 
0,5 dl sesamfrön 
2 tsk torkad oregano 
Flingsalt 
 
Torr rosta först pistagenötterna i en stekpanna tills de är gyllene. Häll över dem till en skål. Ställ tillbaka stekpannan på plattan och häll ner sesamfrön och oregano samt en nypa flingsalt.
 
Rosta sesamfröna snabbt, de går fortare klart än pistagenötterna. Häll därefter ner sesamfröna till pistagenötterna och rör om så allt blandar sig väl. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Du behöver också: 
Yoghurt 
Foccacia eller annat valfritt bröd 
 
Häll upp den kalla soppan i skålar. Klicka ner en sked yoghurt i varje skål och dra ut den med en sked så att det blir fina spår i soppan. Strö över pistage- & oreganodukkah. Doppa ett gott bröd i soppan och NJUT!



ANNONS
Av Maria - 28 mars 2013 09:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g vit fiskfilé, tex rödspätta

Salt

Peppar

1 grön squash

1 gul squash

4 st morötter

Tandpetare

Smör

4 dl kokt quinoa (ca 2 dl okokt)

2 msk olivolja

Saften av ½ citron


Vanlig vit sås:

4 schalottenlökar

Smör

2 dl grädde

½ fiskbuljongtärning

Ev lite mjölk

Saften av ½ citron

Salt

Vitpeppar


Dekoration:

Färska dillkvistar


Gör så här:

Gör först såsen:
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp en kastrull med smör.
Bryn löken tills den får färg.
Häll i grädde och smula ner buljongen.
Låt koka ihop och späd med lite mjölk om såsen blir för tjock.
Pressa citron i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.

Fisken:
Lägg ut fiskfiléerna på en skärbräda och strö på salt och peppar.
Dela squashen och spara den ena halvan till senare.
Skala morötterna.
Skär squash och en av morötterna till stavar och placera på fiskfiléerna.
Rulla ihop dem en och en och fäst med tanpetare.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek fisksnäckorna runt om i 5 minuter eller tills de är genomstekta.
Rör inte för mycket, då de lätt kan falla sönder.
Använd de resterande grönsakerna och gör "spagetti" av dem med hjälp av en grönsakssvarv eller använd potatisskalare.
Blanda grönsakerna med kokt quinoa, olivolja och pressad citron.
Strö på lite salt, peppar och eventuellt hackad färsk dill.
Lägg upp grönsaksspagettin på tallrikar och fördela fisken ovanpå tillsammans med den vita såsen.



Av Maria - 28 mars 2013 08:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, innetemperatur 70 grader


Ingredienser:

600-700 g kycklingfilé


Marinad:
1 dl vitt vin
½ dl rapsolja
1 tsk Vaniljsocker
2 msk kycklingfond
rivet skal från en halv citron
2 krm vitpeppar


Sås:
1 tärnad gul lök
1 msk smör eller margarin
1 msk Muscovadosirap

Marinaden
1 dl apelsinjuice
2 tsk potatismjöl


Grönsaker:
1 röd paprika
1 gul paprika
1 dm purjolök
1 rödlök
1 msk smör eller margarin
1 msk Muscovadosirap


Gör så här:

Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en tjock plastpåse.

Lägg i kycklingfiléerna och knyt igen påsen.

Skaka runt så att marinaden täcker kycklingköttet.

Låt vila i kylskåp i ett par timmar.


Lägg kycklingfiléerna i en smord eldfast form och stek dem i ugnen i 175 °C tills innertemperaturen är 70 grader.


Smält matfettet i en kastrull, tillsätt löken och sirapen och fräs tills löken är mjuk.

Tillsätt marinad och juice och koka upp.

Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och red av skyn.

Sila såsen.

Skölj paprika och purjolök.

Skär paprikan i stora bitar.

Skiva purjolöken.

Skala rödlöken och skär den i klyftor.

Smält matfettet i en stekpanna.

Tillsätt grönsakerna och sirapen och fräs tills de är varma men fortfarande har spänst kvar.

Lägg upp kycklingen, såsen och grönsakerna på varma tallrikar och servera med kokt ris, pasta eller potatis.

Av Maria - 27 mars 2013 14:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
1 blomkålshuvud

4 msk kallpressad rapsolja

3 vitlöksklyftor

½ tsk chiliflakes


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär blomkålen i 1 cm tjocka skivor och lägg i en ugnsfast form.

Skala vitlöksklyftorna och pressa vitlöken i oljan.

Tillsätt sedan chilin.

Pensla blomkålskivorna med den smaksatta oljan.

Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter beroende på hur mjuka du vill ha dem.

Av Maria - 27 mars 2013 14:45

12 stycken 
 
Mango- och jordnötsvinägrett 
 
1 färsk mango, skalad 
2,5 cm färsk ingefära, skalad 
2 msk jordnötssmör 
2 msk sweet chilisås 
1 dl kokosmjölk 
0,5 dl olja 
2 msk risvinäger 
1 dl färsk hackad basilika 
Salt & peppar 
 
Lägg ner mango, ingefära, jordnötssmör, kokosmjölk, olja och risvinäger i en mixer. Mixa tills det blir slätt och krämigt. Om den känns för tjock kan du späda den med lite vatten. Jag lät min vara ganska tjock i konsistensen då jag gillade det! 
 
Blanda ner den färska hackade basilikan och smaka av med salt & peppar. I en försluten burk håller vinägretten upp till 1 vecka i kylskåpet. 
 
Sommarrullar 
 
12 stycken rispapper 
12 stycken romansalladsblad 
1/3 gurka, i stavar 
1 stor morot, i stavar 
1 röd spetspaprika, i stavar 
1 avokado, tunt skivad 
En näve mynta 
En näve basilika 
 
Du behöver också: 
Hackade jordnötter 
Protein i form av räkor, lax eller något kött (valfritt) 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Jag tycker det är allra trevligast att äta sommarrullar precis så som vi äter tacos. Det vill säga att man gör sina egna rullar efter hand. 
 
Förbered alla grönsaker och ställ på bordet. Häll upp kallt vatten i en stor skål och ställ i mitten på bordet. 
 
Börja med att först doppa rispappret i vattnet så att det mjuknar något. Lägg sedan rispappret på en tallrik och fyll med grönsakerna, en proteinkälla (om du har det) och de färska örterna som finns på bordet. Vik in kanterna först. Om du klibbar fast i rispappret kan du doppa fingertopparna lite i vattnet. Rulla sedan ihop den. 
 
Doppa i mango- och jordnötsvinägretten.

Av Maria - 27 mars 2013 13:45

Ta tempen på brödet för att få ett riktigt lyckat bröd.

Använd en baktermometer.

Brödet är färdigt när innertemperaturen är 96-98 grader.


Använd bara naturligt glutenfria ingredienser.

Undvik vetestärkelse (även glutenfri), glukossirap och maltdeoxtrin.


Vill du baka utan ägg?

Hon använder inga animaliska produkter i de livsmedel hon skapar.

Ersätt ett ägg med 1 msk chiafrön som mals och sedan blandas med 2 msk vatten.

Låt det svälla och använd som konsistensgivare i bakning och exempelvis kött- eller vegobullar och biffar.


Prova tapioka för redning istället för maizena.

Det binder och ger fin konsistens.

Av Maria - 27 mars 2013 10:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 msk olja
800 g lammgrytbitar med ben
2 tsk salt
1 tsk peppar
2 lagerblad
1 kanelstång
2 delade gula lökar
2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten, plus lite till att späda med
1 skivad röd chili
1½ msk riven ingefära
4 skivade vitlöksklyftor
1 dl starkt kaffe
1 msk majsstärkelse
2 msk vatten
1 tsk soja

 

Gör så här:

Hetta upp hälften av oljan i en rymlig gryta. Bryn lammbitarna runt om på stark värme några minuter. Salta och peppra. Tillsätt lagerblad, kanelstång, lök, köttbuljongtärningar och vatten. Låt alltsammans koka upp, sänk värmen och koka lammet i drygt två timmar.

Späd då och då med lite mer vatten. När köttet är mört och benen lätt ramlar av köttet silar du kokspadet, du behöver cirka hälften av vattnet du hade i från början. Lägg köttet åt sidan och ta eventuellt bort benbitarna.

Häll i resten av oljan i grytan eller i en kastrull. Fräs chili, ingefära och vitlök någon minut. Tillsätt det silade spadet och kaffe. Koka sedan på stark värme tills såsen tjocknar lite, eller red såsen med en redning på majsena och vatten.

Lägg i lammbitarna, tillsätt gärna kikärter, paprika och haricots verts och värm alltsammans. Tillsätt eventuellt soja för mer sälta och för lite mörkare färg.


Servering:

Servera med quinoa, kikärtor och paprika.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se