Alla inlägg under mars 2013
Antal: 5-6 stycken
Ingredienser:
100 g smör
3 dl (180 g) vetemjöl
½ dl chiafrön
2 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl mjölk
2 dl kallt vatten
Till servering:
Glass
Färska bär
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Blanda mjöl, chiafrön, bakpulver och salt i en bunke.
Vispa ner mjölken och vattnet lite i sänder till en slät smet.
Rör ner smöret.
Låt smeten svälla ca 30 minuter.
Hetta upp våffeljärn och smörj det med lite smör till första våfflan.
Grädda våfflor av smeten.
Lägg dem på galler.
Servera våfflorna med glass och bär.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
2 msk olivolja
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finriven
4 msk tomatpuré
1 aubergine, grovriven
300 g nötfärs
1 tsk strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk chiliflakes
½ tsk svartpeppar
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
400 g krossade tomater
600 g potatis, tunt skivad
150 g riven ost
Gör så här:
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök med tomatpuré.
Tillsätt aubergine och färs och stek tills färsen är genomstekt.
Tillsätt salt, socker, kryddor, vatten, buljongtärning och krossade tomater.
Låt puttra ihop några minuter.
Varva köttfärssåsen med tunt skurna potatisskivor i en ugnsform.
Avsluta med köttfärssås och strö över riven ost.
Grädda mitt i ugnen ca 35 min, tills potatisen är mjuk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g benfri lammstek
Salt
Svartpeppar
200 g lammkorv
150 g bogfläsk
5 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
Smör
1 dl blandade torkade plommon och aprikoser
½ msk torkad rosmarin
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl rödvin
3 dl vatten
Gör så här:
Skär köttet i grytbitar. Strö på salt och peppar.Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
200 g champinjoner
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk smör
4 dl vatten
½ dl vitt matlagningsvin
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
4 tortillabröd
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
100 g riven ost
125 g broccoli, tunt skivade buketter
1 tsk chiliflakes
Gör så här:
Stek svamp, lök och vitlök i smör i en kastrull.
Tillsätt vatten, matlagningsvin och buljongtärning.
Koka under lock på svag värme ca 10 min.
Mixa soppan slät och rör ner crème fraichen.
Smaka av med salt och peppar och låt allt bli varmt.
Tortillapizza:
Blanda crème fraiche med vitlök och bred ut på tortillabröden.
Strö över riven ost och lägg på broccolin.
Strö över chiliflakes, salta och peppra.
Grädda mitt i ugnen tills osten smält och pizzorna har fått fin färg, ca 8 min.
Servera soppan med pizzorna.
Ingredienser:
1 kg sura äpplen
½ liter vatten
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1 msk vaniljsocker
1 dl gelésocker per dl avrunnen saft
5 cl Calvdos
Gör så här:
Skär äpplena i bitar och lägg i en gryta.
Tillsätt vatten, kanel, stjärnanis.
Koka på svag värme i 20 minuter.
Häll upp i silduk och låt självrinna i 15 minuter.
Rengör grytan under tiden.
Mät saften och häll tillbaka i den nu rengjorda grytan.
Tillsätt vaniljsocker och gelésocker.
Koka upp och koka i ½ minut.
Tillsätt calvdosen.
Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda glas eller burkar.
Förvara i kylskåp.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 ägg
½ tsk salt
1 tsk vitvinsvinäger
200 g grön sparris
200 g färskrökt lax
100 g valfri sallad
Sås:
1 ägg
1 msk Dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 msk Muscovadosirap
1 msk vitvinsvinäger
1 msk kycklingfond
2 msk riven Västerbottenost
2 dl rapsolja
Gör så här:
Fyll en stor gryta med vatten.
Lägg i salt och vinäger.
Värm vattnet så att det kokar lätt.
Knäck ett ägg på en assiett och tippa försiktigt ner ägget i det lätt kokande vattnet.
Koka i 4 minuter för en krämig gula, önskas fastare eller lösare gula, lägg till eller minska koktiden med 1 minut.
Lägg upp ägget på en bit hushållspapper så att vattnet torkas upp.
Upprepa tills alla äggen är pocherade.
Ge sparrisen ett hastigt uppkok.
Dra grytan från värmen och låt stå i 2-3 minuter.
Lägg allt utom oljan till såsen i en mixer och mixa tills allt är finfördelat.
Droppa i oljan i småskvättar och kör tills det är en homogen sås.
Lägg upp salladen på fyra tallrikar.
Fördela sparrisen och laxen på salladen.
Lägg ett ägg på varje tallrik och servera med såsen till samt en bit bröd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|