Alla inlägg under mars 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
360 g musslor i lake
4 medelstora potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 stjälkar blekselleri
100 g skivar, rimmat sidfläsk
6 dl grönsaksbuljong (vatten med buljontärning eller fond)
1 1/2 dl matlagningsgrädde
Salt
Peppar
1 citron
2 msk hackad persilja
1 msk majsstärkelse
Gör så här:
Häll av musslorna, spara spadet.
Skala potatis, lök och vitlök.
Skär potatisen i tärningar och finhacka löken.
Skölj sellerin och skär i tunna strimlor.
Strimla fläsket fint.
Stek fläskstrimlorna i en kastrull, när de är knapriga tillsätts potatisen,löken och sellerin.
Fräs grönsakerna i fläskfettet någon minut.
Tillsätt musselspadet och grönsaksbuljongen.
Koka sakta tills potatisen är mjuk.
Tillsätt matlagningsgrädden och koka upp.
Red ev av soppan med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Lägg i musslorna.
Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Strö över persiljan.
Servera soppan med krutonger eller bröd.
ödbetskräm
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g pulled pork, Coop
1 kg potatis
2 msk smör
2½ dl mjölk
300 g rödbetor
4 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)
Gör så här:
Picklade rödbetor:
Skala och skär rödbetorna i bitar.
Lägg i en kastrull med vatten, socker och ättiksprit.
Låt sjuda under lock tills betorna är mjuka.
Låt kallna i lagen.
Skala potatisen och dela i mindre bitar, koka i saltat vatten.
Mosa potatisen med en ballongvisp och tillsätt smör och mjölk.
Vispa till ett fluffigt mos.
Skölj köttet med kallt vatten så att kryddorna försvinner.
Dra köttet i strimlor med en gaffel.
Blanda ner köttet i moset och smaka av med salt och peppar.
Servera med de picklade rödbetorna.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
3 ägg
3 dl socker
Rivet skal av 1 citron
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
75 g margarin eller smör
1 dl vatten
Gör så här:
Smörj och bröa en rund veckad eller slät hålform eller avlång bakform, ca 2 liter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smaksätt med citronskal.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det.
Smält matfettet, häll i vattnet och koka upp det.
Rör ner det i smeten.
Häll den genast i formen.
Gräddning:
Ställ formen på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader.
Grädda 35-40 minuter.
Låt kakan svalna något innan den stjälps upp på galler och låt den gärna kallna under formen.
Förvaring:
Kakan är godast nybakad men håller sig bra 4-6 dagar i plastpåse på sval plats.
I frysen ca 6 månader.
Tips!
Minskar man sockret till 2 dl kakan luftigare konsistens.
Sockerkaka med apelsin eller vanilj:
Smaksätt smeten med rivet skal av 1 apelsin istället för citron.
Byt ut en del av vattnet mot apelsinjuice eller nypressad saft.
Citronskalen kan bytas mot 1-2 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker.
Ingredienser:
1 kg sillfilé
Lag:
6 dl vatten
1 dl ättika (24 %)
2 msk salt
Inläggning:
3 dl Strösocker
2 msk krossade vitpepparkorn
2 msk krossade kryddpepparkorn
2 msk citronpeppar
2 smulade lagerblad
2 stora, tärnade gula lökar
2 stora, tärnade rödlökar
1 stor knippa hackad dill
Gör så här:
Skölj sillen i kallt vatten.
Blanda samman lagen och låt sillfiléerna ligga i lagen i ett dygn.
Ta upp sillen och låt den rinna av.
Blanda alla ingredienser till inläggningen och varva därefter den avrunna sillen med blandningen i en hög glasburk.
Låt sillen dra ett par dagar i kylskåp.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2 förpackning majessillfiléer ( á 200 g)
5 medelstora kalla kokta potatisar
3 hårdkokta ägg
½ kruka gräslök
3 dl gräddfil
peppar
Gör så här:
Skär sill, potatis och ägg i små bitar.
Hacka eller klipp gräslöken.
Häll gräddfil i en bunke.
Vänd ner sill och potatis.
Vänd ner hälften av gräslöken och hälften av äggen.
Lägg upp på ett serveringsfat och garnera med resten av äggen och gräslöken.
Dra ett varv med pepparkvarnen.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 citron
2 rödbetor
2 stjälkar bladselleri
1 tredjedels gurka
10 g ingefära
1 näve persilja
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala citronen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Skär bort topp och botten på rödbetan.
Skär allt in mindre bitar.
Varva persilja (både kvistar och blad) med andra ingredienser (då får du ut mer juice ur persiljan).
Kör allt i juicepress.
Häll upp i glas och servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|