Alla inlägg under mars 2013

Av Maria - 23 mars 2013 21:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

360 g musslor i lake

4 medelstora potatisar

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

4 stjälkar blekselleri

100 g skivar, rimmat sidfläsk

6 dl grönsaksbuljong (vatten med buljontärning eller fond)

1 1/2 dl matlagningsgrädde

Salt

Peppar

1 citron

2 msk hackad persilja

1 msk majsstärkelse


Gör så här:

Häll av musslorna, spara spadet.

Skala potatis, lök och vitlök.

Skär potatisen i tärningar och finhacka löken.

Skölj sellerin och skär i tunna strimlor.

Strimla fläsket fint.


Stek fläskstrimlorna i en kastrull, när de är knapriga tillsätts potatisen,löken och sellerin.

Fräs grönsakerna i fläskfettet någon minut.

Tillsätt musselspadet och grönsaksbuljongen.

Koka sakta tills potatisen är mjuk.

Tillsätt matlagningsgrädden och koka upp.


Red ev av soppan med majsstärkelse utrört i lite vatten.

Lägg i musslorna.

Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.

Strö över persiljan.


Servera soppan med krutonger eller bröd.

ANNONS
Av Maria - 23 mars 2013 12:15




ödbetskräm

Blir cirka 2 dl 
 
6 rödbetor 
1 dl turkisk yoghurt 
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar 
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
Skala rödbetorna och skär dem i mindre kuber. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och ugnsbaka tills de är mjuka. I cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna. 
 
Häll rödbetorna i en mixer tillsammans med turkisk yoghurt och pressad vitlök. Mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. 
 
Du behöver också: 
1 burk löjrom 
Kokta ägg, valfritt antal (krämen räcker till cirka 6 kokta ägg).
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Toppa ägghalvorna med rödbetskräm och därefter löjrom. Servera direkt som förrätt, på frukostbordet eller på påskbuffén. 
TIPS! Tänk på att toppa äggen med rödbetskrämen precis innan servering annars färgas hela ägghalvan lila efter ett tag.



ANNONS
Av Maria - 23 mars 2013 12:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g pulled pork, Coop
1 kg potatis
2 msk smör
2½ dl mjölk

 

Picklad rödbetor:

300 g rödbetor
4 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)

 

Gör så här:

Picklade rödbetor:

Skala och skär rödbetorna i bitar.

Lägg i en kastrull med vatten, socker och ättiksprit.

Låt sjuda under lock tills betorna är mjuka.

Låt kallna i lagen.


Skala potatisen och dela i mindre bitar, koka i saltat vatten.

Mosa potatisen med en ballongvisp och tillsätt smör och mjölk.

Vispa till ett fluffigt mos.

Skölj köttet med kallt vatten så att kryddorna försvinner.

Dra köttet i strimlor med en gaffel.

Blanda ner köttet i moset och smaka av med salt och peppar.

Servera med de picklade rödbetorna.

Av Maria - 23 mars 2013 09:30

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

3 ägg

3 dl socker

Rivet skal av 1 citron

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

75 g margarin eller smör

1 dl vatten


Gör så här:

Smörj och bröa en rund veckad eller slät hålform eller avlång bakform, ca 2 liter.

Vispa ägg och socker pösigt.

Smaksätt med citronskal.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det.

Smält matfettet, häll i vattnet och koka upp det.

Rör ner det i smeten.

Häll den genast i formen.


Gräddning:

Ställ formen på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader.

Grädda 35-40 minuter.

Låt kakan svalna något innan den stjälps upp på galler och låt den gärna kallna under formen.


Förvaring:

Kakan är godast nybakad men håller sig bra 4-6 dagar i plastpåse på sval plats.

I frysen ca 6 månader.


Tips!

Minskar man sockret till 2 dl kakan luftigare konsistens.


Sockerkaka med apelsin eller vanilj:

Smaksätt smeten med rivet skal av 1 apelsin istället för citron.

Byt ut en del av vattnet mot apelsinjuice eller nypressad saft.

Citronskalen kan bytas mot 1-2 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker.

Av Maria - 23 mars 2013 07:45

Ingredienser:

1 kg sillfilé


Lag:
6 dl vatten
1 dl ättika (24 %)
2 msk salt


Inläggning:
3 dl Strösocker
2 msk krossade vitpepparkorn
2 msk krossade kryddpepparkorn
2 msk citronpeppar
2 smulade lagerblad
2 stora, tärnade gula lökar
2 stora, tärnade rödlökar
1 stor knippa hackad dill


Gör så här:
Skölj sillen i kallt vatten.

Blanda samman lagen och låt sillfiléerna ligga i lagen i ett dygn.

Ta upp sillen och låt den rinna av.

Blanda alla ingredienser till inläggningen och varva därefter den avrunna sillen med blandningen i en hög glasburk.

Låt sillen dra ett par dagar i kylskåp.

Av Maria - 22 mars 2013 17:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

2 förpackning majessillfiléer ( á 200 g)
5 medelstora kalla kokta potatisar
3 hårdkokta ägg
½ kruka gräslök
3 dl gräddfil
peppar

 

Gör så här:

Skär sill, potatis och ägg i små bitar.

Hacka eller klipp gräslöken.

Häll gräddfil i en bunke.

Vänd ner sill och potatis.

Vänd ner hälften av gräslöken och hälften av äggen.

Lägg upp på ett serveringsfat och garnera med resten av äggen och gräslöken.

Dra ett varv med pepparkvarnen.

Av Maria - 22 mars 2013 13:30




Antal: 1 glas


Ingredienser:
1 citron

2 rödbetor

2 stjälkar bladselleri

1 tredjedels gurka

10 g ingefära

1 näve persilja


Gör så här:
Skölj ingredienserna.

Skala citronen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.

Skär bort topp och botten på rödbetan.

Skär allt in mindre bitar.

Varva persilja (både kvistar och blad) med andra ingredienser (då får du ut mer juice ur persiljan).

Kör allt i juicepress.

Häll upp i glas och servera.




Av Maria - 22 mars 2013 12:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

700 g sötpotatis
6 dl vetemjöl
1 ägg
250 g stekfläsk
70 g babyspenat
50 g Grana padano, finriven
Svartpeppar

 

Gör så här:

Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar och koka i saltat vatten tills den är mjuk.

Strö ut hälften av mjölet på en bänkskiva och pressa potatisen över.

Gröp ur ett litet hål i potatishögen, knäck i ägget och salta.

Arbeta ihop med resten av mjölet till en fast deg.

Är degen klibbig tillsätt mer mjöl.

Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.

Forma degen till tumstjocka rullar.

Skär i ca 1 cm långa bitar.

Tryck till bitarna lätt med en mjölad tumme.

Lägg den färdiga gnocchin på mjölad bänk eller fat.

Lägg ner gnocchin i omgångar i det kokande vattnet.

Lyft upp med en hålslev när de flyter upp till ytan, efter ca 3 min.

Skär stekfläsket i bitar och stek knaprigt i en stor stekpanna.

Tillsätt gnocchin och stek ytterligare någon minut.

Vänd ner spenatbladen, strö över osten och dra ett varv med pepparkvarnen.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se