Alla inlägg under mars 2013

Av Maria - 19 mars 2013 08:45

Antal: ca 5 dl


Ingredienser:
2 stora citroner, gärna ekologiska

5 apelsiner (ca 1 kg), gärna ekologiska

5 dl vatten

5 dl strösocker

2 msk finriven ingefära


Gör så här:
Borsta och skölj frukten väl i varmt vatten.

Skala citronerna och 4 av apelsinerna med en kniv så att endast fruktköttet blir kvar.

Ta bort eventuella kärnor.

Skär apelsiner och citroner i grova bitar.

Lägg fruktköttet i kastrull och mica frukten hastigt med mixerstav.

Skär bort ändbitarna, klyfta och bort ev. kärnor på den återstående apelsinen.

Skär den i mycket tunna skivor.

Lägg skivorna i kastrullen.

Tillsätt vatten och socker och låt koka utan lock ca 40 minuter.

Skumma marmeladen 2-3 gånger under tiden den kokar.

Gör marmeladprov genom att lägga lite marmelad på en tallrik, ställ svalt och se om den stelnar.

Om den inte stelnar, koka en stund till.

Tillsätt ingefäran när det återstår ca 5 minuter av koktiden.

Häll marmeladen i väl rengjorda och varma glasburkar.

Låt kallna och förvara i kylen.

ANNONS
Av Maria - 18 mars 2013 23:00

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

5 stora sötpotatisar
3 msk socker
1 ägg
1 msk majsena
2.5 dl sesamfrö
2 msk olja till stekning

 

Gör så här:

Koka potatisen mjuk och pressa eller mosa den. Låt svalna och blanda moset med socker, ägg och majsena. Forma smeten till bullar och rulla dem i sesamfrö. Hetta upp olja i en panna och stek bullarna guldbruna. Låt dem rinna av på papper.

ANNONS
Av Maria - 18 mars 2013 21:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

1 burk inläggningssill, (250 g)
1 dl majonnäs2 dl crème fraiche½ msk curry1 dl purjolök, finhackad
saltpeppar
 

Gör så här:

Finhacka purjolöken.

Skär sillen i bitar.

Blanda ihop majonnäs, crème fraiche, curry och purjolök.

Tillsätt sillen och rör runt.

Låt gärna stå kallt några timmar så att smakerna ”gifter sig”.

Av Maria - 18 mars 2013 20:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 schalottenlökar

Smör till stekning

1 tsk tomatpuré

15 cm märgben, innehållet

3 dl rött Bordeaux-vin

1 kvist timjan

3 dl kalvfond

1 msk rödvinsvinäger

1 msk smör

Salt

Malen svartpeppar


Gör så här:
Hacka schalottenlöken fint.

Fräs löken i lite smör i en kastrull.

Tillsätt tomatpuré och märg.

Häll i rödvinet och lägg i timjan.

Koka ner rödvinet till hälften och tillsätt sedan kalvfonden.

Om du använder koncentrerad fond på flaska, späd den enligt anvisningarna så att du får 3 dl buljongvätska.

Låt såsen koka ihop ytterligare.

Tillsätt vinäger.

Montera såsen genom att vispa i smör.

Smaka av med salt och peppar och sila såsen i en chinoise.


Den här såsen har fått sitt namn efter regionen Bordeaux i Frankrike.

En rödvinssås som smaksätts med märg får förstås extra fyllig smak.

Märgben går att köpa i charkdiskar eller saluhallar.




Av Maria - 18 mars 2013 18:45

Ingredienser:
1 kg små, späda morötter
2 gula lökar
2 obesprutade apelsiner
2 dl vatten
1 tsk mald koriander
1 msk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk curry
2 tsk riven färsk ingefära
2 dl gula russin
4 dl vitvinsvinäger
1 förpackning Syltsocker 1+3

 

Gör så här:
Skölj och skala morötterna.

Riv dem grovt.

Skala och tärna löken.

Tvätta apelsinerna.

Riv skalet och pressa saften ur apelsinerna.

Blanda morötterna, löken och apelsinsaft och –skal samt vatten i en gryta och sjud under lock på svag värme i 5 minuter.

Tillsätt resten av ingredienserna och koka i ytterligare fem minuter under omrörning.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 18 mars 2013 18:00




Antal: ca 3 dl


Ingredienser:

2 vitlöksklyftor

4 dl kokta kikärter

4 msk tahini (sesampasta)

4 msk pressad citron

1 tsk mald spiskummin

1 dl olivolja

½ tsk salt

1 krm nymald svartpeppar


Gör så här:
Skala vitöken.

Mixa kikärter, vitlök, tahini, citronsaft och spiskummin i matberedare.

Tillsätt oljan, lite i taget.

Krydda med salt och peppar.


Det finns många olika varianter på röran från mellanöstern.

Här får kikärterna på klassiskt maner smak av tahini och citron.




Av Maria - 17 mars 2013 22:45

Ingredienser:

1 kg (2 liter) valfria bär eller frukter

1 kg syltsocker eller 1 förpackning syltsocker 1+3


Gör så här:

Rensa och skölj bär eller frukt.
Blanda med syltsockret i en gryta och koka i 2-10 minuter beroende på vilka bär eller frukter du använder.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förvara svalt.
Piffa gärna upp sylten med t.ex lavendelblommor, lite likör, kokosflingor, färska örtkryddor eller något annat du finner lämpligt att smaksätta med.

Av Maria - 17 mars 2013 18:15

Ingredienser:

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1½ l färska eller frysta lingon
2 dl vatten
1 tsk mald kanel
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk balsamvinäger

 

Gör så här:

Skiva lök och chili tunt.

Lägg lök, chili, vitlök, lingon, vatten, kanel, muscovadorörsocker och balsamvinäger i en kastrull och koka 10 minuter.

Servera salsan ljummen eller kall till kött- och färsrätter.

Förvaras i kylskåp.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se