Alla inlägg under april 2013
Antal: 4 personer
Ingredienser:
4 dl fiberhavregryn
1 msk linfrön
½ dl ljusa russin
4 dl äppelmust
4 dl vatten
½ tsk salt
2 krm mald kanel
Tillbehör:
Matyoghurt
Rivet äpple
Valnötter
Honung
Gör så här:
Blanda havregryn med linfrön, russin, äppelmust, vatten, salt och kanel i en kastrull.
Låt gröten koka upp och koka under omrörning ca 3 minuter.
Servera äppelgröten med en klick matyoghurt, rivet äpple, valnötter och honung.
Musten ger gröten sötma och god äppelsmak.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl vitt vin
1 mks vitvinsvinäger
3 msk finhackad schalottenlök
250 g smör rumsvarmt och tärnat
Salt
Gör så här:
Koka upp vin, vinäger och lök i en kastrull på medelvärme.
Låt koka tills ungerfär ½ dl av vätskan återstår.
Vispa ner klickar av smöret i omgångar under konstant vispande.
Smaka av såsen med salt.
Mixa såsen, tillsätt eventuell smaksättning och servera.
Du kan smaksätta den här klassiska såsen med hackad gräslök, dill, löjrom, forellrom eller kanske lite citronsaft.
Såsen passar bra till fisk och skaldjur.
Ingredienser:
5 apelsiner
1 citron
½ - 1 grapefrukt
5 kumquat
4 dl vatten
1 kg syltsocker
¾ dl whisky (kan uteslutas)
Gör så här:
Tvätta frukterna noga.Ingredienser:
1 liter jordgubbar
1 msk balsamvinäger
3 msk honung (helst flytande)
½ dl finhackad, färsk basilika
Gör så här:
Skölj och snoppa av jordgubbarna.
Skär stora jordgubbar i 4 bitar och små mitt itu.
Blanda jordgubbarna med balsamvinäger, honung och basilika.
Ställ kallt mist 1 timme.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
500 g nötfärs eller lammfärs
1 dl naturell yoghurt (3 %)
1 ägg
1 dl hackad färsk persilja
1 vitlöksklyfta, hackad
½ tsk svartpeppar
1 tsk salt
400 g krossade tomater
3 grillade paprikor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta, skivad
2 msk honung
1 msk olivolja
½ tsk cayennepeppar
½ tsk salt
2 dl bulgur eller couscous
2 msk olivolja
250 g broccoli
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk flingsalt
30 g babyspenat
75 g fetaost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Blanda färsen med yoghurt, ägg, persilja, vitlök, salt och peppar.
Forma till åtta köttbullar med blöta händer.
Mixa ihop tomatkrosset med paprika, lök, vitlök, honung, olja, salt och cayennepeppar.
Häll tomatsåsen i en ugnsform och lägg i köttbullarna.
Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.
Koka bulgur eller couscous enligt anvisning på förpackningen.
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek broccolin, ev med vitlök.
Salta med flingsaltet och vänd ihop med bulgur och spenat.
Smula fetaosten över köttbullarna och ev mer persilja.
Servera med bulgurn.
Antal: 10 bufféportioner
Ingredienser:
50 g dill
100 g bladspenat
2 vitlöksklyftor
½ msk rivet citronskal
½ dl pressad citron
4 msk kapris
½ dl olivolja
½ dl vatten
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
½ tsk socker
2 msk vatten, eventuellt
Gör så här:
Mixa allt till en slät röra.
Smaka av med salt, peppar och socker.
Tillsätt eventuellt vatten för att få rätt konsistens.
Antal: 30 stycken
Ingredienser:
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
1 rulle lakrisal (godispastiller)
1 msk smör
Svart hushållsfärg, valfritt
Gör så här:
Rör ihop sirap, strösocker coh vispgrädde i en kastrull och koka upp.
Krossa under tiden lakrisal karamellerna i en mortel till fint pulver.
Gör kulprov av kolasmeten, och när den går att göra mjuk kula av tillsätts lakrisalpulvret.
Låt koka ett par minuter till tills kolan är fastare vid kulprov.
Tillsätt om så önskas några droppar svart hushållsfärg.
Tillsätt smöret och rör till en jämn smet.
Häll upp i knäckformar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|