Alla inlägg under april 2013

Av Maria - 29 april 2013 10:00




Antal: 4 personer


Ingredienser:

4 dl fiberhavregryn

1 msk linfrön

½ dl ljusa russin

4 dl äppelmust

4 dl vatten

½ tsk salt

2 krm mald kanel


Tillbehör:

Matyoghurt

Rivet äpple

Valnötter

Honung


Gör så här:

Blanda havregryn med linfrön, russin, äppelmust, vatten, salt och kanel i en kastrull.

Låt gröten koka upp och koka under omrörning ca 3 minuter.

Servera äppelgröten med en klick matyoghurt, rivet äpple, valnötter och honung.


Musten ger gröten sötma och god äppelsmak.




ANNONS
Av Maria - 29 april 2013 07:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 dl vitt vin

1 mks vitvinsvinäger

3 msk finhackad schalottenlök

250 g smör rumsvarmt och tärnat

Salt


Gör så här:

Koka upp vin, vinäger och lök i en kastrull på medelvärme.

Låt koka tills ungerfär ½ dl av vätskan återstår.

Vispa ner klickar av smöret i omgångar under konstant vispande.

Smaka av såsen med salt.

Mixa såsen, tillsätt eventuell smaksättning och servera.


Du kan smaksätta den här klassiska såsen med hackad gräslök, dill, löjrom, forellrom eller kanske lite citronsaft.

Såsen passar bra till fisk och skaldjur.




ANNONS
Av Maria - 28 april 2013 18:30




Ingredienser:

5 apelsiner

1 citron

½ - 1 grapefrukt

5 kumquat

4 dl vatten

1 kg syltsocker

¾ dl whisky (kan uteslutas)


Gör så här:

Tvätta frukterna noga.
Dela dem i halvor och pressa ur saften.
Hacka skalet och fruktköttet fint med kniv eller matberedare.
Blanda saften och frukten med vatten i en gryta, och låt alltsammans koka under lock i 10 minuter.
Rör ner syltsockret och koka i ytterligare 5 minuter under omrörning.
Tag grytan från värmen.
Skumma marmeladen väl.
Tillsätt ev whisky.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna väl och förvara dem svalt.



Av Maria - 28 april 2013 17:45




Chocolate chip fudge cookies 
14 stycken eller 7 stycken dubbla 
 
150 g mörk choklad 
30 g smör 
2,75 dl mjöl 
3 msk kakao 
1,5 tsk bakpulver 
0,5 tsk salt 
2 ägg 
1 dl strösocker 
0,75 dl farinsocker 
2 tsk vaniljsocker 
100 g hackad mjölkchoklad 
 
Sätt ugnen på 150 grader. 
 
Smält mörk choklad tillsammans med smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, strösocker, farinsocker och vaniljsocker i en bunke. Blanda sedan de torra ingredienserna i en annan bunke och tillsätt dem i äggsmeten. Vispa tills smeten är precis jämnt blandad, men inte mer. 
 
Vänd ner chokladsmöret och den hackade mjölkchokladen i smeten med hjälp av en slickepot. 
Förbered en plåt med bakplåtspapper och skopa upp smeten. Tänk på att kakorna kan flyta ut litegrann så lägg dem med lite mellanrum. Det blir 14 stycken ganska stora kakor. * 
 
Grädda dem i mitten av ugnen i 12 minuter. Låt de svalna helt innan du lyfter bort dem från bakplåtspappret och fyller dem med cookie dough. 
 
Krämig cookie dough fyllning 
Räcker till 7 stycken fyllda kakor (kan eventuellt bli lite över, WIN)
 
1,5 dl farinsocker 
55 g smör i rumstemperatur 
2,75 dl mjöl 
1 tsk vaniljsocker 
0,5 tsk salt 
8 msk mjölk 
1 dl chokladknappar 
 
Vispa farinsocker och smör i en bunke tills det är lent och krämigt. Sikta därefter ner mjöl, vaniljsocker och salt och vispa sedan tills det gått in helt. 
 
Därefter vispar du långsamt ner en matsked i taget av mjölken, totalt 8 matskedar, tills allt gått in i smeten. Vänd därefter ner chokladknapparna med en slickepot. 
 
Bred ut kakdegen på 7 stycken kakor och lägg därefter på en varsin kaka på varje så det blir en sandwich. 
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Jag använder en glasskopa som mått för att jag tycker det ger en bra storlek på kakorna och enkelt sätt att få alla lika stora på.



Av Maria - 28 april 2013 15:15

Ingredienser:

1 liter jordgubbar

1 msk balsamvinäger

3 msk honung (helst flytande)

½ dl finhackad, färsk basilika


Gör så här:
Skölj och snoppa av jordgubbarna.

Skär stora jordgubbar i 4 bitar och små mitt itu.

Blanda jordgubbarna med balsamvinäger, honung och basilika.

Ställ kallt mist 1 timme.

Av Maria - 28 april 2013 15:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

500 g nötfärs eller lammfärs
1 dl naturell yoghurt (3 %)
1 ägg
1 dl hackad färsk persilja
1 vitlöksklyfta, hackad
½ tsk svartpeppar
1 tsk salt

 

Tomat- & paprikasås:

400 g krossade tomater
3 grillade paprikor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta, skivad
2 msk honung
1 msk olivolja
½ tsk cayennepeppar
½ tsk salt

 

Till servering:

2 dl bulgur eller couscous
2 msk olivolja
250 g broccoli
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk flingsalt
30 g babyspenat
75 g fetaost

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Blanda färsen med yoghurt, ägg, persilja, vitlök, salt och peppar.

Forma till åtta köttbullar med blöta händer.

Mixa ihop tomatkrosset med paprika, lök, vitlök, honung, olja, salt och cayennepeppar.

Häll tomatsåsen i en ugnsform och lägg i köttbullarna.

Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.

Koka bulgur eller couscous enligt anvisning på förpackningen.

Hetta upp oljan i en stekpanna och stek broccolin, ev med vitlök.

Salta med flingsaltet och vänd ihop med bulgur och spenat.

Smula fetaosten över köttbullarna och ev mer persilja.

Servera med bulgurn.

Av Maria - 28 april 2013 09:15




Antal: 10 bufféportioner


Ingredienser:

50 g dill
100 g bladspenat
2 vitlöksklyftor
½ msk rivet citronskal
½ dl pressad citron
4 msk kapris
½ dl olivolja
½ dl vatten
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
½ tsk socker
2 msk vatten, eventuellt

 

Gör så här:
Mixa allt till en slät röra.

Smaka av med salt, peppar och socker.

Tillsätt eventuellt vatten för att få rätt konsistens.




Av Maria - 27 april 2013 18:15

Antal: 30 stycken


Ingredienser:

1 dl sirap

2 dl vispgrädde

1 rulle lakrisal (godispastiller)

1 msk smör

Svart hushållsfärg, valfritt


Gör så här:

Rör ihop sirap, strösocker coh vispgrädde i en kastrull och koka upp. 

Krossa under tiden lakrisal karamellerna i en mortel till fint pulver.

Gör kulprov av kolasmeten, och när den går att göra mjuk kula av tillsätts lakrisalpulvret.

Låt koka ett par minuter till tills kolan är fastare vid kulprov.

Tillsätt om så önskas några droppar svart hushållsfärg.

Tillsätt smöret och rör till en jämn smet.

Häll upp i knäckformar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se