Alla inlägg under april 2013
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
6 äpplen (á 130 g)
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
½ dl ljus sirap
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Dra från värmen.
Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
Lägg äpplena i en smord ugnssäker form.
Fördela smeten över.
Ställ i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
Servera med glass eller vaniljvisp.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn:175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
2½ dl socker
2 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
1½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½-2 dl äggvitor (5-6 stycken)
Gör så här:
Smörj en rund eller avlång bakform, ca 1½ liter, och bröa med ströbröd eller krossade mandelspån.
Rör matfettet, sockret och vanillinsockret poröst.
Tillsätt mjöken i små portioner så att den blandar sig med smeten utan att den skär sig.
Rör ner mjölet blandat med bakpulvret.
Vispa äggvitorna till mycket hårt skum och vänd ner dem i smeten.
Häll den i formen.
Gräddning:
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40 minuter.
Låt kakan svalna något.
Stjälp upp den på galler och låt den kallna övertäckt, gärna under formen.
Förvaring:
I burk eller plastpåse 4-6 dagar.
I frys ca 6 månader.
Tips!
Smaksätt med rivet skal av 1 citron eller 1 apelsin istället för vanillinsockret.
3 äggvitor från medelstora ägg (á 55-60 g) ger ca 1 dl äggvita.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg palsternacka
2 dl grädde
2 citroner, pressad saft och hyvlat skal
1 msk finhackad färsk timjan
½ tsk salt
½ tsk peppar
1 citron, rivet skal
2 tsk olivolja, eventuellt
Gör så här:
Skala palsternackan, tärna en tredjedel.
Lägg i långpanna, strö över salt, peppar, citronsaft och -skal och rosta i ugnen i 15 minuter.
Ta sen bort de hyvlade skalen.
Dela resten av palsternackan och koka den mjuk i vatten på låg värme cirka 15 minuter.
Häll av vattnet, tillsätt grädden och mixa till en slät puré med stavmixer eller mixer.
Blanda purén med den rostade palsternackan, timjan, salt, peppar, citronskal och eventuellt olivolja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g köttfärs
3 vitlöksklyftor
Grovmalen svartpeppar
6-10 droppar tabasco
Servera med:
½ slanggurka
1 krm cajennepeppar
Grillade grönsaker
Gör så här:
Skiva gurkan och strö cayennepeppar på.Antal: 1 rulltårta
Ugn: 225 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
3 ägg
1½ dl socker
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1½-2 dl sylt, mos eller gelé
Gör så här:
Vispa ägg och socker till pösigt skum.
Blanda mjölet med bakpulver och rör ner.
Häll smeten på osmort smörpapper i en långpanna eller i pappersform 30*40 cm.
Grädda i 225 grader ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på lätt sockrat smörpapper.
Pensla kallt vatten över hela papperet på kakan så lossnar det lätt.
Bred på fyllningen och rulla ihop kakan på längden.
Lägg kakan med skarven nedåt.
Låt kallna ordentligt innan den skärs i skivor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl fryst tärnad mango
2 avokado
1 chili
3 msk färsk koriander
1 limefrukt
Olivolja
Salt
Gör så här:
Tina mangobitarna.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1½ msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
2 msk grädde
½-1 msk riven pepparrot
salt
vitpeppar
Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull, rör ner mjölet.
Späd med buljonen lite i taget, rör om och koka upp mellan varje spädning.
Koka såsen 3-5 min.
Tillsätt grädden och smaksätt med 0,5-1 msk riven pepparrot, ev även med salt och peppar
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|