Alla inlägg under april 2013
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 20 minuter
Ingredienser:
500 g kycklingfilé
½ tsk svartpeppar
1 kruka basilika
3 dl crème fraiche
½ citron, finrivet skal
1 vitlöksklyfta
½ granatäpple
Svartpeppar
Ugnsrostad potatis eller tagliatelle
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Skär varje kycklingfilé i tre avlånga bitar.
Lägg i en ugnsform och krydda med salt och peppar.
Finhacka basilikan och rör ihop med crème fraiche, citron och vitlök.
Häll såsen över kycklingen och gratinera mitt i ugnen ca 20 min.
Strö över granatäppelkärnor och ev mer basilikablad.
Dra ett varv med pepparkvarnen.
Servera med ugnsrostad potatis eller tagliatelle.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 vitlöksklyfta, hackad
1 aubergine, skalad och tärnad
2 msk olivolja
800 g krossade tomater
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
2 dl kokt quinoa, gärna vit
150 g riven ost
2 dl majs
2 tortillabröd
Gör så här:
Fräs vitlök och aubergine i olja.
Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärningar,balsamvinäger och honung.
Låt koka ca 15 min och mixa slät med en mixerstav.
Fördela quinoa, ost och majs mellan två bröd.
Hetta upp en torr stekpanna och stek quesadillan till fin yta på båda sidor på medelvärme.
Skär quesadillan i trekanter och servera till soppan.
Ingredienser:
4-5 dl rester av kokt benfri fisk
½-1 liter rensad svamp
2 msk smör
2 hg makaroner
¾ liter vatten
½ tsk salt
Peppar
Äggstanning:
2-3 ägg
drygt ½ liter mjölk
½ tsk socker
½ tsk salt
Gör så här:
Den finskurna svampen fräses i smöret, litet salt och peppar tillsättas.
Makaronerna brytas i små stycken och läggas i kokande saltat vatten där de kokas mjuka, varpå de få rinna av.
I en smord och bröad form läggas varvvis makaroner, fiskrester och svamp.
Överst och underst makaroner.
Ägg och mjölk vispas, kryddor tillsättas och blandningen slås i formen.
Den bör stå jämt med makaronerna.
Formen införes i varm ugn och är färdig, när ytan har vacker ljusbrun färg och äggstanningen stelnat.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200-225 grader, ca 45 minuter + ca 30 minuter
Ingredienser:
700 g fänkål
3 msk olivolja, smält fett eller olivolja
1 citron
1 tsk salt
svartpeppar
några kvistar färsk timjan
Gör så här:
Sätt på ugnen.
Putsa fänkålen och skär varje fänkål i 4-6 klyftor.
Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över lite fett eller olja.
Borsta citronen.
Dela den och pressa ur saften med handen över fänkålen.
Lägg citronen i formen.
Salta, mal över peppar och strö till sist över sockret (det hjälper till att både sätta färg och ge en fin smakbrytning).
Lägg på några timjanskvistar.
Täck lätt med en bit folie.
Grädda i mitten av ugnen tills fänkålen är nätt och jämnt mjuk, ca 45 min.
Ta av folien och sätt in fatet lite högre upp i ugnen och låt det stå tills fänkålen är mjuk och ytan fått lite färg, ca 30 min.
Servera som lätt lunch med bröd till, som förrätt eller som tillbehör.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
450 g delikatesspotatis
½ citron
200 g bellaverde
Salt
250 g rimmad torsk
1 tsk smör
½ kruka basilika
1 dl remouladssås
Gör så här:
Koka potatisen.
Skär citronen i klyftor.
Koka bellaverde i saltat vatten tills den blir mjuk.
Stek fisken i smöret i en stekpanna på medelvärme ca 3 minuter på varje sida.
Strimla basilikan och bland med remouladsåsen.
Servera torsken med potatis, bellaverde, remouladsås och citronklyftor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g kycklingfärs
1 msk neutral olja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad, eller 0,5 msk sambal oelek
1½ dl kokosmjölk
2 msk fisksås
2 msk riven färsk ingefära
1 tsk strösocker
1 lime, pressad saft
Salt
200 g nudlar, t ex äggnudlar
3 salladslökar, strimlade
1 kruka färsk koriander
Gör så här:
Hetta upp olja i en stekpanna och stek färsen med vitlök och chili tills den är genomstekt.
Rör om under tiden så att färsen inte klumpar sig.
Häll i kokosmjölk, fisksås, ingefära och socker.
Låt sjuda ca 5 min.
Pressa i limesaft.
Smaka av med salt. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Vänd ner salladslöken i kycklingfärssåsen.
Servera med nudlarna och toppa med koriander precis vid servering.
Ingredienser:
2 dl matlagningsyoghurt
Två nävar färska örter (t.ex. timjan, gräslök, mejram, basilika)
Salt
Peppar
Gör så här:
Lägg i allt i en bunke och mixa med en mixstav.Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|