Alla inlägg under april 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 msk smör
50 g schalottenlök i bitar
100 g rotselleri i bitar
2 dl rödvin
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
½ msk råsocker
½ msk majsena
1 msk vatten
25 g smör
svartpeppar
salt, eventuellt
Gör så här:
Hetta upp smöret och fräs lök och selleri några minuter.
Tillsätt vin, vatten, fond, vinäger och socker.
Koka tills hälften av vätskan återstår, cirka 20 minuter.
Sila och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
Koka upp och red med majsena blandat med vatten.
Låt koka några minuter.
Tillsätt smöret, smaka av med peppar och eventuellt salt.
Ingredienser:
10 torkade aprikoser
1 apelsin
1 msk honung
Gör så här:
Skär aprikoserna i tärningar.
Riv 1 tsk av det yttersta skalet på apelsinen.
Pressa saften ur apelsinen, häll det i en kastrull.
Tillsätt aprikoserna och honungen.
Koka sakta tills den blir som marmelad.
Tillsätt det rivna skalet.
Låt marmeladen svalna.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 18 minuter
Ingredienser:
3 dl ris
600 g laxfilé med skinn
1 tsk salt
½ msk tandoorikrydda, cajun eller garam masala
250 g broccoli
1 tsk olivolja
3 dl yoghurt 10%
1 lime
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Lägg laxbiten med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Salta och strö över kryddmixen.
Skär broccolin i bitar och fördela runt laxbiten.
Ringla över olja och tillaga mitt i ugnen ca 18 min (laxen ska ha en innertemperatur på 47°).
Blanda yoghurten med finrivet skal av halva limen och smaka av med salt.
Skär sedan limen i bitar och servera till maten.
Ingredienser:
100 g smör
100 g socker
1 msk kanel
1 ägg
1 tsk hjorthornssalt
Mjöl
Gör så här:
Smör och socker röras, tills massan blivit vit.
Sedan tillsättes kanelen och ägget.
Så mycket mjöl iröres, som fodras för att få en lös deg.
I mjölet blandas hjorthornssaltet.
Degen utkavlas tunt på bakbordet.
Kakorna uttagas med stjärnmått.
Gräddas i varm ugn.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300-400 g korv
1 gul lök
1 äpple
1 liten röd paprika
1-2 msk margarin
1 krm curry
1 dl vatten
1-1½ tsk köttbuljongpulver
½ dl grädde
vitpeppar
persilja
Gör så här:
Skär korven i skivor eller små strimlor.
Skala och hacka lök och äpple fint.
Skölj och tärna paprikan.
Smält matfettet i en stekpanna.
Tillsätt curryn.
Fräs lök, paprika och äpple.
Ta upp det frästa och stek korven.
Blanda ner grönsaksröran i pannan och häll i vatten, buljongpulver och grädde.
Koka på ganska svag värme 10 min.
Smaka av, ev med peppar och strö över persiljan.
Ingredienser:
2 rödlökar
½ dl ättikssprit (12%)
1 dl socker
1½ dl vatten
Gör så här:
Skala, dela och skiva löken tunt.
Lägg i en bunke.
Koka upp ättika, socker och vatten i kastrull.
Häll den varma lagen över löken.
Låt stå 1 timme.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
600 g kalkonbröst
1 msk smör
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 små gula lökar, i klyftor
1½ dl vispgrädde
1 dl vatten
1 kruka salvia, grovhackad
½ grönsaksbuljongtärning
3 äpplen, i klyftor
25 g smör
1 kg potatis
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Bryn kalkonen i smör en minut per sida.
Salta och peppra och lägg över i en ugnsform.
Fräs löken någon minut och tillsätt vispgrädde, vatten, salvia och buljong.
Låt koka upp och häll detta över kalkonen i formen.
Lägg äpplena runt kalkonen och hyvla över smör.
Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, till en innertemperatur på 67°.
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Pressa potatisen och servera till kalkonen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|