Alla inlägg under april 2013

Av Maria - 22 april 2013 16:15

Ingredienser:

1¼ dl friska korngryn

2½ l vatten

1½ hg torkade äpplen

1¼ dl socker

1 äggula

1 dl tjock grädde


Gör så här:

Grynen sköljes väl och påsättas i hälften av vattnet.
När grynen kännas halvmjuka tillsättas de väl sköljda äpplena samt resten av vattnet.
När gryn och äpplen äro kokta, passeras det hela.
Soppan hälles tillbaka i kastrullen, sockret tillsättes och det hela får ett gott uppkok, varefter det avredes med den vispade äggulan och grädden.
Serveras ibland med sylt samt små skorpor.

ANNONS
Av Maria - 22 april 2013 15:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 msk chipotlepasta

2 msk tomatketchup

2 msk rödvinsvinäger

2 msk farinsocker

1 msk paprikapulver

1 tsk timjan

1 msk balsamvinäger

½ tsk salt

2 finhackade vitlöksklyftor


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en marinad.

Marinera i minst 2 timmar.


Passar bra till nötkött.




ANNONS
Av Maria - 22 april 2013 14:30

Pajdeg

3 dl mjöl
125 g smör
3 msk vatten

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär smöret i bitar och lägg det tillsammans med mjöl i en bunke. Nyp ihop smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta samman det till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga den lätt med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter eller tills det är gyllene.

Ricotta- och cream cheesefyllning

200 g ricotta
200 g cream cheese
2 ägg
1 dl finhackad färsk timjan
Salt & nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa samman ricotta, cream cheese och ägg i en bunke. Tillsätt finhackad färsk timjan och smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och ugnsbaka i cirka 30 minuter eller tills pajen stannat och toppen får en gyllenbrun nyans. Ta ut och låt pajen svalna helt, gärna i kylskåpet.

Provencalska grillade grönsaker

Marinad:

0,5 dl citronsaft
0,5 dl olja
2 msk balsamvinäger
0,5 msk paprikapulver
0,5 msk örtkryddor provencal (finns i frysdisken)
1 vitlöksklyfta, pressad

Blanda alla ingredienserna i en bunke. Om du vill kan du dela upp marinaden i två delar och använda den ena delen till att marinera grönsakerna och den andra delen till att marinera kyckling, kött eller fisk.

Grönsaker:

1 röd spetspaprika
1 zucchini
1 aubergine
1 rödlök

Dela grönsakerna i mindre bitar och lägg dem i marinaden. Låt de marineras i minst 30 minuter i kylskåpet. Grilla eller stek grönsakerna tills de får en fin yta och mjuknat något. Ställ åt sidan och låt svalna.

SERVERA SÅ HÄR:

Fördela ut de grillade grönsakerna ovanpå pajen och skär den sedan i portionsbitar.

Av Maria - 22 april 2013 10:00




Antal: ca 4 dl


Ingredienser:
1 stor gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk olivolja

1 burk krossade tomater (400 g)

3/4 dl torrt vin

1 tsk strösocker

1 tsk salt

1 krm svartpeppar, nymald


Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs löken i olja i en gryta ca 5 minuter.

Häll tomater och vin i grytan.

Krydda med socker, salt och peppar.

Koka upp såsen under omrörning och sjud under lock ca 20 minuter.

Mixa eventuellt såsen med en stavmixer och servera.


Tomatsås passar som den är till olika slags maträtter och som bas i soppor och grytor.

Gör gärna en större sats och frys in i burkar.




Av Maria - 22 april 2013 07:15




Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

½ gul lök

Smör till stekning

½ liter fiskbuljong

½ flasta vitt vin

1 knippe persilja

2 lagerblad

4 vitpepparkorn

3 dl vispgrädde

½ msk vetemjöl

Salt

Några droppar citron

2 msk smör


Gör så här:

Hacka löken fint och fräs i lite smör i en kastrull.

Slå på buljong och vin, tillsätt persiljan, lagerblad och vitpepparkorn.

Koka i ca 10-15 minuter och skumma av under tiden.

När buljongen har reducerats till hälften, häll i grädden och koka tills såsen börjar tjockna.

Red av med vetemjöl utrört i ett par matskedar kallt vatten och låt såsen koka upp igen.

Sila såsen och smaka av med salt och citronsaft.

Vispa eller mixa ner smör med en mixerstav.


Glutenfri sås:
Byt ut vetemjölet mot majzena i redningen.




Av Maria - 21 april 2013 17:00

Till 4 små bröd
3 dl kvarg 
2 dl havregryn 
1 tsk bakpulver 
en nypa salt 
solrosfrö och chiafrö 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Blanda ihop kvarg, havregryn, bakpulver och salt i en bunke. Knåda gärna med händerna. Rulla till 4 bullar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. 
 
Pensla dem med vatten och toppa med solrosfrön och chiafrön. 
Grädda i ugnen i ungefär 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Av Maria - 21 april 2013 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g quornbit
2 msk rapsolja
2 citrongräs

 

Marinad:

1 chili
1 msk färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
Rivet skal av 1 lime
1 msk färsk koriander
2 msk kokosmjölk
1 msk olivolja

 

Sallad:

100 g haricots verts
200 g vitkål
2 tomat
1 röd paprika
Ev 1-2 cm röd chilipepparfrukt
1 mango
1 salladshuvud
Några korianderblad

 

Dressing:

1 vitlöksklyfta
1 msk färsk koriander
saften av 1 lime
2 msk soja
4 msk olivolja
Peppar

 

Gör så här:

Kärna ur och finhacka chilin.

Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke.

Lägg i bitarna av Quorn att marinera, ca 10 min.

Hacka citrongrässtjälkarna i bitar.

Värm rapsoljan i en stekpanna. Stek citrongräsbitarna, fräs dem 3-5 min och kasta bort dem.

Lägg i de marinerade Quorn Bitarna och fräs tills de blir gyllene, ca 5 min.

Låt kallna.

Koka haricots verts nätt och jämnt mjuka.

Strimla vitkålen.

Kärna ur och finhacka tomater, paprika och ev chili.

Skala och hacka mango.

Blanda salladsingredienserna i en skål.

Tillsätt Quorn Bitarna.

Rör ihop alla ingredienserna till dressingen i en liten skål.

Häll den över salladen och blanda väl.

Smaka ev av med salt och peppar.

Servera salladen på en bädd av salladsblad.

Dekorera med färska korianderblad.

Av Maria - 21 april 2013 16:00

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

3 dl gräddfil

150 g chévre smulad

Ev citronolja

Salt

Peppar


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en krämig röra.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se