Alla inlägg under april 2013
Ingredienser:
1¼ dl friska korngryn
2½ l vatten
1½ hg torkade äpplen
1¼ dl socker
1 äggula
1 dl tjock grädde
Gör så här:
Grynen sköljes väl och påsättas i hälften av vattnet.
När grynen kännas halvmjuka tillsättas de väl sköljda äpplena samt resten av vattnet.
När gryn och äpplen äro kokta, passeras det hela.
Soppan hälles tillbaka i kastrullen, sockret tillsättes och det hela får ett gott uppkok, varefter det avredes med den vispade äggulan och grädden.
Serveras ibland med sylt samt små skorpor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk chipotlepasta
2 msk tomatketchup
2 msk rödvinsvinäger
2 msk farinsocker
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan
1 msk balsamvinäger
½ tsk salt
2 finhackade vitlöksklyftor
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en marinad.
Marinera i minst 2 timmar.
Passar bra till nötkött.
Pajdeg
3 dl mjöl
125 g smör
3 msk vatten
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär smöret i bitar och lägg det tillsammans med mjöl i en bunke. Nyp ihop smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta samman det till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga den lätt med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter eller tills det är gyllene.
Ricotta- och cream cheesefyllning
200 g ricotta
200 g cream cheese
2 ägg
1 dl finhackad färsk timjan
Salt & nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa samman ricotta, cream cheese och ägg i en bunke. Tillsätt finhackad färsk timjan och smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och ugnsbaka i cirka 30 minuter eller tills pajen stannat och toppen får en gyllenbrun nyans. Ta ut och låt pajen svalna helt, gärna i kylskåpet.
Provencalska grillade grönsaker
Marinad:
0,5 dl citronsaft
0,5 dl olja
2 msk balsamvinäger
0,5 msk paprikapulver
0,5 msk örtkryddor provencal (finns i frysdisken)
1 vitlöksklyfta, pressad
Blanda alla ingredienserna i en bunke. Om du vill kan du dela upp marinaden i två delar och använda den ena delen till att marinera grönsakerna och den andra delen till att marinera kyckling, kött eller fisk.
Grönsaker:
1 röd spetspaprika
1 zucchini
1 aubergine
1 rödlök
Dela grönsakerna i mindre bitar och lägg dem i marinaden. Låt de marineras i minst 30 minuter i kylskåpet. Grilla eller stek grönsakerna tills de får en fin yta och mjuknat något. Ställ åt sidan och låt svalna.
SERVERA SÅ HÄR:
Fördela ut de grillade grönsakerna ovanpå pajen och skär den sedan i portionsbitar.
Antal: ca 4 dl
Ingredienser:
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
3/4 dl torrt vin
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs löken i olja i en gryta ca 5 minuter.
Häll tomater och vin i grytan.
Krydda med socker, salt och peppar.
Koka upp såsen under omrörning och sjud under lock ca 20 minuter.
Mixa eventuellt såsen med en stavmixer och servera.
Tomatsås passar som den är till olika slags maträtter och som bas i soppor och grytor.
Gör gärna en större sats och frys in i burkar.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
½ gul lök
Smör till stekning
½ liter fiskbuljong
½ flasta vitt vin
1 knippe persilja
2 lagerblad
4 vitpepparkorn
3 dl vispgrädde
½ msk vetemjöl
Salt
Några droppar citron
2 msk smör
Gör så här:
Hacka löken fint och fräs i lite smör i en kastrull.
Slå på buljong och vin, tillsätt persiljan, lagerblad och vitpepparkorn.
Koka i ca 10-15 minuter och skumma av under tiden.
När buljongen har reducerats till hälften, häll i grädden och koka tills såsen börjar tjockna.
Red av med vetemjöl utrört i ett par matskedar kallt vatten och låt såsen koka upp igen.
Sila såsen och smaka av med salt och citronsaft.
Vispa eller mixa ner smör med en mixerstav.
Glutenfri sås:
Byt ut vetemjölet mot majzena i redningen.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
3 dl gräddfil
150 g chévre smulad
Ev citronolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en krämig röra.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g quornbit
2 msk rapsolja
2 citrongräs
1 chili
1 msk färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
Rivet skal av 1 lime
1 msk färsk koriander
2 msk kokosmjölk
1 msk olivolja
100 g haricots verts
200 g vitkål
2 tomat
1 röd paprika
Ev 1-2 cm röd chilipepparfrukt
1 mango
1 salladshuvud
Några korianderblad
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk koriander
saften av 1 lime
2 msk soja
4 msk olivolja
Peppar
Gör så här:
Kärna ur och finhacka chilin.
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke.
Lägg i bitarna av Quorn att marinera, ca 10 min.
Hacka citrongrässtjälkarna i bitar.
Värm rapsoljan i en stekpanna. Stek citrongräsbitarna, fräs dem 3-5 min och kasta bort dem.
Lägg i de marinerade Quorn Bitarna och fräs tills de blir gyllene, ca 5 min.
Låt kallna.
Koka haricots verts nätt och jämnt mjuka.
Strimla vitkålen.
Kärna ur och finhacka tomater, paprika och ev chili.
Skala och hacka mango.
Blanda salladsingredienserna i en skål.
Tillsätt Quorn Bitarna.
Rör ihop alla ingredienserna till dressingen i en liten skål.
Häll den över salladen och blanda väl.
Smaka ev av med salt och peppar.
Servera salladen på en bädd av salladsblad.
Dekorera med färska korianderblad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|