Alla inlägg under april 2013
Ingredienser:
500 g mogna körsbärstomater
5 myntakvistar, repade
200 g fet ricottaost
Havsalt
Nymald svartpeppar
4 msk citronsaft
Gör så här:
Skär topparna på tomaterna.
Gröp ur fröna och släng dem.
Hacka myntan och rör ned den i ricottaosten med lite salt, svartpeppar och citronsaft.
Smaka av och krydda om det behövs.
Fyll tomaterna med oströran, lägg på serveringsfat och garnera med myntablad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g pasta, t ex cavatappi
80 g valnötter, grovhackade
2 vitlöksklyftor, skivade
½ dl olivolja
400 g färsk spenat
200 g fetaost
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Koka pastan. Fräs valnötter och vitlök i olja i en stekpanna.
Tillsätt spenaten och låt smälta ner i pannan.
Vänd ner den nykokta pastan och grovt smulad fetaost.
Smaka av med salt och peppar.
Ringla gärna lite fin olivolja över vid servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g lantbröd
½ dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
2 gul lök
2 + 2 msk smör
1 hönsbuljongtärning
1.2 kg kyckling
3 dl vatten
6 vitlöksklyfta
2 msk paprikapulver
½ dl tomatpuré
1 röd chilipepparfrukt
1 dl grädde
1 tsk salt
2 röd paprika
Gör så här:
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Tärna brödet och blanda med mjölk, ägg och salt.
Krama ihop brödtärningarna till runda bollar, något större än en pingisboll.
Lägg knödlarna i kastrullen och låt koka 3–5 minuter.
Koka i 2 omgångar och lyft upp dem med hålslev.
Stek löken med 2 matskedar smör i en kastrull.
Tillsätt buljongtärning, kyckling och vatten.
Koka under lock cirka 45 minuter.
Ta upp kycklingen och bena ur den.
Hetta upp resten av smöret i en gryta eller kastrull och stek vitlök, paprikapulver, tomatpuré och hackad chili i 2 minuter.
Tillsätt grädde, salt, paprika och kycklingbitar.
Låt småputtra under lock i 20 minuter.
Lägg i knödeln de sista 5 minuterna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
750 g pommes frites
ca 500 g nötfärs
40 g tacokrydda
2 msk vatten
1 tsk olja
½ isbergssallad
2 tomater
4 hamburgerbröd med surdeg
220 g mild tacosås
Gör så här:
Sätt ugnen på anvisningen på förpackningen till pommes frites.
Blanda färsen med tacokryddan och vattnet.
Fukta händerna med vatten och forma färsen till fyra platta, runda hamburgare.
Tillaga pommes frites enligt anvisningen på förpackningen.
Stek hamburgarna i oljan i en het stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
Kolla att de inte är råa i mitten.
Skär eller bryt salladen i stora bitar.
Skiva tomaterna.
Bygg din egen hamburgare med sallad, tomat och tacosås.
Servera med pommes frites och extra tacosås.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron
1 dl kokande vatten
Gör så här:
Smörj och bröa en rund eller avlång bakform, ca 1½ liter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjölsorterna, bakpulvret och smaktillsatsen.
Vänd ner detta i smeten.
Tillsätt det kokande vattnet.
Häll smeten i formen.
Gräddning:
Grädda genast kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, 35-40 minuter.
Låt kakan vila 5 minuter.
Stjälp upp den på galler och låt den kallna övertäckt.
Förvaring:
Godast nybakad men kan förvaras svalt i burk eller plastpåse 3-4 dagar.
I frys ca 6 månader.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g nudlar
500 g falukorv
2 msk olja
1 strimlad gul lök
300 g tunt skivad morot
3 msk grön currypasta
400 ml kokosmjölk
Salt
Svartpeppar
Färsk koriander
Gör så här:
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Skär korven i bitar.
Hetta upp hälften av oljan i en rymlig stekpanna eller gryta och stek korven till fin färg.
Lägg den åt sidan.
Hetta upp resten av oljan och stek lök och morot ca 2 min.
Tillsätt currypasta och kokosmjölk, koka upp och låt sjuda 5 min.
Smaka ev av med salt och peppar.
Till servering:
Servera med nudlar och färsk koriander.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|