Alla inlägg under april 2013

Av Maria - 21 april 2013 14:45




Ingredienser:

500 g mogna körsbärstomater

5 myntakvistar, repade

200 g fet ricottaost

Havsalt

Nymald svartpeppar

4 msk citronsaft


Gör så här:

Skär topparna på tomaterna.

Gröp ur fröna och släng dem.

Hacka myntan och rör ned den i ricottaosten med lite salt, svartpeppar och citronsaft.

Smaka av och krydda om det behövs.

Fyll tomaterna med oströran, lägg på serveringsfat och garnera med myntablad.




Av Maria - 21 april 2013 12:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g pasta, t ex cavatappi
80 g valnötter, grovhackade
2 vitlöksklyftor, skivade
½ dl olivolja
400 g färsk spenat
200 g fetaost
Salt

Svartpeppar

 

Gör så här:

Koka pastan. Fräs valnötter och vitlök i olja i en stekpanna.

Tillsätt spenaten och låt smälta ner i pannan.

Vänd ner den nykokta pastan och grovt smulad fetaost.

Smaka av med salt och peppar.

Ringla gärna lite fin olivolja över vid servering.




Av Maria - 20 april 2013 16:00

Rostad rödbetskräm med valnötter & fetaost 
 
4 stycken rödbetor 
1 tsk olja 
Salt & peppar 
3 msk gräddfil eller créme fraiche 
 
Cream cheese 
Hackade valnötter 
Smulad fetaost 
Rosmarin 
Flytande honung 
Rostade brödskivor 
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
Dela rödbetorna i mindre bitar och massera sedan in olja samt salt och peppar. Sprid ut rödbetorna på ett bakplåtspapper och ugnsrosta i 25-35 minuter eller tills de mjuknat. Ta ut och låt de svalna litegrann. 
 
Mixa sedan rödbetorna slätt med hjälp av en stavmixer. Rör sedan ner gräddfil eller créme fraiche och smaka av med mer salt och peppar om det behövs. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
Bred en rostad surdegsmacka med först creme cheese och toppa sedan med rödbetskrämen. Smula över fetaost, hackade valnötter och avsluta gärna med att ringla lite flytande honung över samt strö över lite rosmarin. 
 
Rostad pumpakräm med granatäppelkärnor 
 
200 g butternutpumpa, cirka 1/2 pumpa 
1 tsk olja 
0,5 tsk citronsaft 
En nypa chiliflakes 
Salt och peppar
0,5 tsk äppelcidervinäger
 
Granatäppelkärnor  
Cream cheese
Rostade brödskivor  
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
Skala och dela pumpan i mindre bitar och massera sedan in olja, citronsaft, salt, peppar och chiliflakes. Sprid ut pumpan på ett bakplåtspapper och ugnsrosta i 25-35 minuter eller tills de mjuknat. Ta ut och låt de svalna litegrann. 
 
Mixa pumpan slätt med en stavmixer. Häll ner äppelcidervinäger och mixa lite till. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
Bred en rostad surdegsmacka med först creme cheese och toppa sedan med pumpakrämen. Strö över granatäppelkärnor. 
 
Rostad tomatkräm
 
500 g tomater 
2 tsk olja 
Salt & peppar 
 
Cream cheese 
Pumpakärnor och/eller sesamfrön 
Rostade brödskivor 
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
Skala och dela tomaterna på hälften och massera sedan in olja, salt och peppar. Sprid ut tomaterna på ett bakplåtspapper, men låt den skruna delen vara uppåt. Ugnsrosta i 25-35 minuter eller tills de mjuknat och saften börjat sippra ut. Ta ut och låt de svalna litegrann. 
 
Mixa tomaterna slätt med en stavmixer. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
Bred en rostad surdegsmacka med först creme cheese och toppa sedan med tomatkrämen. Strö över pumpakärnor och sesamfrön. 

Av Maria - 20 april 2013 16:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Knödel:

300 g lantbröd
½ dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt

 

Kycklinggryta:

2 gul lök
2 + 2 msk smör
1 hönsbuljongtärning
1.2 kg kyckling
3 dl vatten
6 vitlöksklyfta
2 msk paprikapulver
½ dl tomatpuré
1 röd chilipepparfrukt
1 dl grädde
1 tsk salt
2 röd paprika

 

Gör så här:

Koka upp vatten i en stor kastrull.

Tärna brödet och blanda med mjölk, ägg och salt.

Krama ihop brödtärningarna till runda bollar, något större än en pingisboll.

Lägg knödlarna i kastrullen och låt koka 3–5 minuter.

Koka i 2 omgångar och lyft upp dem med hålslev.

Stek löken med 2 matskedar smör i en kastrull.

Tillsätt buljongtärning, kyckling och vatten.

Koka under lock cirka 45 minuter.

Ta upp kycklingen och bena ur den.

Hetta upp resten av smöret i en gryta eller kastrull och stek vitlök, paprikapulver, tomatpuré och hackad chili i 2 minuter.

Tillsätt grädde, salt, paprika och kycklingbitar.

Låt småputtra under lock i 20 minuter.

Lägg i knödeln de sista 5 minuterna.




Av Maria - 20 april 2013 14:45

1 paket jäst 
10 dl kallt vatten 
2 msk honung 
2 msk olivolja 
4 tsk salt 
12 dl vetemjöl special 
12 dl dinkelmjöl 
3 rivna äpplen 
 
Topping
Fröblandning 
 
Börja med att röra ut jästen i kallt vatten i en bunke. Tillsätt honung, olivolja, salt, rivet äpple och mjöl. Blanda ihop degen, den ska vara kladdig.  Täck med handduk och ställ in i kylen över natten. 
 
På morgonen: 
Sätt ugnen på 225 grader. 

Ta fram degen och häll ut den på ett mjölat bord, knåda inte. Häll över lite mjöl, skär i bitar och forma till bullar. 
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
Grädda tills de fått lagom med färg och en hård yta. Ungefär i 20 minuter.

Av Maria - 20 april 2013 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
750 g pommes frites

ca 500 g nötfärs

40 g tacokrydda

2 msk vatten

1 tsk olja

½ isbergssallad

2 tomater

4 hamburgerbröd med surdeg

220 g mild tacosås


Gör så här:
Sätt ugnen på anvisningen på förpackningen till pommes frites.

Blanda färsen med tacokryddan och vattnet.

Fukta händerna med vatten och forma färsen till fyra platta, runda hamburgare.

Tillaga pommes frites enligt anvisningen på förpackningen.

Stek hamburgarna i oljan i en het stekpanna ca 3 minuter på varje sida.

Kolla att de inte är råa i mitten.

Skär eller bryt salladen i stora bitar.

Skiva tomaterna.

Bygg din egen hamburgare med sallad, tomat och tacosås.

Servera med pommes frites och extra tacosås.

Av Maria - 20 april 2013 10:00




Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

2 ägg

2 dl socker

1½ dl vetemjöl

1½ dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron

1 dl kokande vatten


Gör så här:
Smörj och bröa en rund eller avlång bakform, ca 1½ liter.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjölsorterna, bakpulvret och smaktillsatsen.

Vänd ner detta i smeten.

Tillsätt det kokande vattnet.

Häll smeten i formen.


Gräddning:

Grädda genast kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, 35-40 minuter.

Låt kakan vila 5 minuter.

Stjälp upp den på galler och låt den kallna övertäckt.


Förvaring:

Godast nybakad men kan förvaras svalt i burk eller plastpåse 3-4 dagar.

I frys ca 6 månader.




Av Maria - 19 april 2013 15:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g nudlar
500 g falukorv
2 msk olja
1 strimlad gul lök
300 g tunt skivad morot
3 msk grön currypasta
400 ml kokosmjölk
Salt
Svartpeppar

 

Till servering:

Färsk koriander

 

Gör så här:

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.

Skär korven i bitar.

Hetta upp hälften av oljan i en rymlig stekpanna eller gryta och stek korven till fin färg.

Lägg den åt sidan.

Hetta upp resten av oljan och stek lök och morot ca 2 min.

Tillsätt currypasta och kokosmjölk, koka upp och låt sjuda 5 min.

Smaka ev av med salt och peppar.


Till servering:
Servera med nudlar och färsk koriander.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards